Tyske TV-kanaler dropper fodbold-VM

Rettigheder: Tyske TV-seere må over på satellitkanalerne for at se VM i fodbold. Det samme må de danske seere indstille sig på, selv om TV2 ikke helt har opgivet tanken om VM-fodbold på morgenkvisten fra Japan og Sydkorea i 2002.

De to offentlige tyske TV-stationer ARD og ZDF er stået af VM-vognen.

Forhandlingerne med den mægtige tyske mediekoncern, Kirch, der sammen med et schweizisk firma sidder på de verdensomspændende rettigheder til VM i Japan/Sykorea i 2002 og VM i Tyskland i 2006, brød sammen onsdag.

Oprindeligt var de to parter enige om, at ARD og ZDF for cirka en milliard danske kroner fik retten til at vise 24 kampe live fra VM i Japan og Sydkorea. Deriblandt de tyske kampe, åbningskamp, semifinaler og finale.

De to offentlige stationer har ikke noget at udsætte på aftalen omkring 2002, men man ville have VM på hjemmebane i 2006 med i pakken. Det modsatte Kirch sig, fordi koncernen vil se markedets udvikling an.

Så nu går Kirch-koncernen, der tilbage i 1996 sammen med ISL fra Scwhewiz købte rettighederne til de to VM-slutrunder for cirka 17 milliarder kroner, til de private og kommercielle TV-stationer for at sælge varen. I morgenmads-indpakning, da tidsforskellen til Japan og Sydkorea kaster de bedste kampe af sig i de europæiske formiddagstimer.

Af samme grund undrer blandt andre TV2s sportschef Morten Stig Christensen sig over det opskruede prisniveau i forhold til tidligere slutrunder.

»Det selskab, Prisma, der sælger rettighederne for Kirch, lagde ud med at forlange 200 millioner kroner af os og DR for VM-slutrunden. Med det sendetidspunkt holder det slet ikke. Det er i det hele taget alt for dyrt, og vi er ikke i nærheden af at gå med til noget til den pris,« understreger Morten Stig Christensen.

TV2 hænger

TV2 og DR trak følehornene tilbage, da de havde studeret prislisterne, mens TV3 og TvDanmark i øjeblikket er inde i forhandlingsbilledet. TV2 har endnu ikke opgivet at få fingre i en del af pakken.

»Vi vil gerne vise fodbold, og specielt gerne landsholdsfodbold. Vi har ikke været i kontakt med TV3, men vi har siddet ved forhandlingsbordet med Prisma med vores nordiske kolleger - og blev nærmest smidt ud efter fem minutter på grund af vores udspil. De (Kirch-koncernen, red.) har kørt med en ekstrem tysk arrogance,« som Morten Stig vurderer selskabets salgspolitik.

Forhandlingsklimaet er også skrøbeligt i politisk forstand, da der fortsat hersker en vis usikkerhed omkring det EU-direktiv, der foreskriver, at store sportsbegivenheder af national betydning skal være tilgængelig for gud og hver mand på landsdækkende TV. En tolkning går på, at det i denne sammenhæng vil sige for eksempel Danmarks eventuelle kampe, semifinaler og finalen ved slutrunden, mens en anden går på, at alle VM-kampe skal være tilgængelig for alle.

Også de offentlige britiske TV-stationer BBC og ITV følger udviklingen i Tyskland nøje. De har i de foreløbige forhandlinger ifølge engelsk presse nægtet at betale en pris på godt to milliarder kroner for alle VM-kampe. Briterne har blot tilbudt 475 millioner kroner til Kirch.

At Kirch samtidig er under tidspres, er selve VM-kvalifikationen et udtryk for.

»Man må da gå ud fra, at de er interesseret i at få aftalerne på plads, inden Danmarks VM-skæbne er kendt,« som Morten Stig udtrykker det med henvisning til, at en mislykket danske VM-kampagne ville sænke prisen væsentligt