Tyske og franske trængsler

Bølgerne går fortsat højt syd for grænsen efter dopingafsløringen af T-Mobiles Patrik Sinkewitz. Brian Holms mandskab opfordres til at rejse hjem, alt imens Christophe Moreau blev sat på plads på landevejen, hvilket kan blive guld værd for Michael Rasmussen.

Christophe Moreau (AG2R) forrest i den store gruppe, der blev sat, da Vinokourov rykkede på gårsdagens etape mellem Marseille og Montpellier.<br>Foto: Frank Fife Fold sammen
Læs mere

»Din dopede løgner. Du har ødelagt alt.«

En overskrift, der ikke fejer noget ind under gulvtæppet. En overskrift, der i går prydede forsiden af den tyske sensationsavis Bild. En overskrift, der med al ønskelig tydelighed slår fast, hvordan dele af ­dopingdebatten kører syd for grænsen lige nu.

Andre medier var mere moderate, men ingen tvivl om, at presset på, hvad der engang var nationens cykelstolthed, T-Mobile-holdet, vokser fra time til time. I går med antydninger af, at holdet kendte til, at Patrik Sinkewitz allerede var under dopingmistanke, da han den 8. juni testede positiv for testosteron værdi 24:1, mens det tilladte er 4:1 under et træningsophold i den sydfranske by Gap. Og med krav om, at T-Mobile med sportsdirektør Brian Holm i spidsen øjeblikkeligt bør forlade de franske landeveje, pakke kufferterne og rejse hjem.

Unægtelig en dagen derpå med tømmermænd i det tyske, hvor der dog også fandtes spæde stemmer, der midt i al elendighed så det som en form for sundhedstegn, at Sinkewitz, som holdet har suspenderet, blev fældet. »Det viser, at de mange dopingtest virker,« hed det fra den kant.

Der var også en historie fra den mere kuriøse om end mediepolitisk ikke uinteressante afdeling. Næppe havde TV-stationerne ARD og ZDF trukket stikket ud, før en super kommerciel konkurrent gik i luften. SAT1 overtog med øjeblikkelig virkning rettighederne og sendte allerede live i går eftermiddag.

Trods dopingskandaler er seertallene åbenbart så høje, at der fortsat er reklamepenge i sommerens show på to hjul.

Det var det tyske antidoping agentur, der opsøgte Sinkewitz for en måned siden. Ifølge det nationale cykelforbund efter han flere gange havde »glemt« at oplyse, hvor han opholdt sig.

I denne forbindelse er den slags i sig selv så mistænkeligt, at man kontaktede T-Mobile teamchef Rolf Aldag, der ifølge forbundet dog ikke foretog sig yderligere. Aldag var for nylig en del af den dopingbekendelse, som stort set hele det succesrige Telekom-hold fra 1990erne har været igennem. Med kaptajn og Tour-vinder Bjarne Riis i spidsen.

I går fastholdt Aldag, at han ikke havde antydningen af mistanke rettet mod Sinkewitz som dopingsynder. Akkurat som Brian Holm sagde forleden. Den tyske dopingjæger, professor Werner Franke, meldte sig på banen med en opfordring til T-Mobile om at forlade Touren: »Sinkewitz er ikke den sidste dopingsynder,« sagde han. »I forbindelse med doping vil der aldrig findes en sidste synder.«

Ifølge tyske journalister hernede har holdet ingen planer om at tage hjem, mens hovedsponsoren fortsat overvejer, hvilke konsekvenser »Sagen Sinkewitz« får. Det kan ende med, at holdet lukkes, men beslutningen træffes først efter Touren.

Og så blev der da også kørt cykelløb i går, hvor Astana-holdet pustede liv i, hvad der ellers lignede en forudsigelig sprinteretape fra Marseille til Montpellier. Ingen tvivl om at kaptajn Aleksandre Vinokourov, der åbenbart er ved at komme sig efter sit styrt, var arkitekten bag planen, der delte feltet i to.

Opmærksomme Michael Rasmussen sad i den rigtige halvdel, mens et prominent og på disse kanter poplært navn blev tabt i den anden, nemlig den franske mester Christophe Moreau, der er en væsentlig udfordrer til den gule trøje, når der i morgen bydes på enkeltstart i Albi.

Tidligere på dagen var mesteren styrtet, og med 20 km endnu var han to minutter bagud. Det skulle vise sig at blive værre, da han alt i alt satte tre minutter og 20 sekunder til. Moreau hører til blandt specialisterne i tempokørsel, hvorfor hans tidstab kan blive guld værd for danskeren.

Man kan sige, at »Vino«s troppers blå acceleration sendte franske drømme på langs. Manden fra Kasakhstan demonstrerede yderligere styrke, da han forsøgte at køre alene til mål. Det lykkedes dog ikke, hvorefter Robert Hunter vandt spurten og dermed sikrede Sydafrika landets første Tour triumf.