Tysk teknobold hjælper dommeren

Tyskland tabte VM-finalen i fodbold til England i 1966 på et kontroversielt mål. Står det til Adidas, sker det aldrig igen.

Adidas-direktør Günter Pfau præsenterer sportsproducentens nye teknobold. Foto: AFP/Ken Shimizu Fold sammen
Læs mere

Var bolden inde? Det spørgsmål har briter, tyskere, ja hele verden diskuteret siden VM-finalen i 1966, hvor Englands Geoff Hurst scorede historiens mest kontroversielle mål.

I den forlængede spilletid ved stillingen 2-2 hamrede Hurst bolden på overliggeren, hvorfra den fortsatte nedad og ramte jorden, inden bolden atter sprang i spil. Begge landes spillere appellerede. Englændere for mål, tyskere for, at bolden ikke var inde over stregen.

I sidste ende godkendte den russiske liniedommer målet. England var foran og vandt senere finalen 4-2. Verdens fodboldfans har diskuteret lige siden.

Bolden tåler mosten
Det er den mest berømte, men selvfølgelig ikke historiens eneste tvivlskendelse, hvor en dommer eller hans hjælpere på sidelinierne har skullet afgøre en ”inde” eller ”ude” situation på et splitsekund. Men det kan sagtens være, at det snart er slut med lignende kontroversielle afgørelser.

Ved VM for klubhold i Japan tester man i disse dage en helt ny bold, der så at sige selv kan fortælle, om den er i mål eller ej. Og ifølge folkene bag bolden har modtagelsen været positiv.

- Vi er meget tilfredse, lyder konklusionen ifølge Reuters fra Günter Pfau, der er direktør i Adidas, der har udviklet bolden sammen med den tyske teknologi-koncern, Cairos.

Adidas-direktøren tilføjer, at tilbagemeldingerne fra spillerne på de syv deltagende hold har været positive, og nok så vigtigt. Ingen bolde er gået i stykker i kampene, og teknologien har fungeret.

Måske klar til VM 2010
Der er tale om en slags elektronisk bold med indbyggede mikrochips, og via magnetiske sensorer kan teknikken på den måde afgøre, om bolden har været helt inde over stregen, som reglerne foreskriver, at den skal være, for at der kan dømmes mål. Dommeren får ”besked fra bolden” gennem et armbåndsur, der hele tiden er i elektronisk kontakt med boldens mikrochip.

Det internationale fodboldforbund FIFA er meget interesseret i teknologien og håber, at den kan tages i brug i forbindelse med VM i Sydafrika i 2010, hvis den viser sig 100 procent sikker i brug.

Der har været afprøvet lignende tekno-bolde ved tidligere lejligheder, men de havde problemer, idet mikrochippen gik løs. Den fejl skulle imidlertid være løst i den nye bold, der ifølge Adidas er blevet stress-testet med, hvad der svarer til syv gange jordens tyngdekraft.

Bedre dommerkendelser
Den nye superbold kan ikke afgøre, om engelske Geoff Hursts skud var inde eller ej i 1966, men det kan jo være, at England og Tyskland engang i fremtiden igen står over for hinanden i en finale. Og så vil en gentagelse fra Wembley i tresserne være udelukket. Som tyske Günter Pfau fra Adidas siger ifølge Reuters:

- Vi prøver ikke at ændre historien. Denne teknologi er skabt for at øge gennemsigtigheden og for at hjælpe dommeren til at tage mere korrekte beslutninger.