Tvivlen er svær at løbe fra

Det bliver Tyson Gay eller Asafa Powell, der vinder dagens 100 meter-finalen. Men selv om der er tale om det forventede højdepunkt ved VM, er begivenheden slet ikke forbundet med samme fascination som tidligere.

Asafa Powell jagter sit første VM-guld i finalen i 100 meter i dag. Her varmer jamaicaneren op før kvartfinalen i går. Foto: David Gray/Reuters Fold sammen
Læs mere

Kampen om at være verdens hurtigste mand har langt fra samme fascinerende status som for 20 år siden. Dengang havde den kamp faktisk i adskillige årtier været en af de mest interessante i sportens verden. Men så skete der noget, som ændrede mangt og meget. Ben Johnson røg i dopingfælden under De Olympiske Lege i 1988.

Inden det skete, sad folk foran TV-skærmene rundt om på kloden ikke og spekulererede over, hvorvidt de bedste 100 meter-løbere i verden var proppet med doping, men det er der rigtig mange, der gør i dag, og det skyldes ikke mindst de mange store sprintere, der siden er blevet afsløret med for meget krudt af den forkerte slags i kroppen.

Dopingspøgelset
Udover Ben Johnson er det i løbet af årerne også kommet frem, at olympiske mestre som Linford Christie, Justin gatlin og Carl Lewis ligeledes havde fusket sig til deres præstationer, og især afsløringen af sidstnævnte som en dopingsnyder har haft stor betydning for den dalende fascination af verdens hurtigste.

For mange kom det nu ikke som den store overraskelse, da Carl Lewis for fire år siden erkendte, at han forud for OL i 1988 var blevet testet positiv. For det var der i 1980erne, at der generelt blev løbet hurtigst, hoppet højst og stødt længst i atletikkens historie, og hvor har det siden vist sig der var tale om systematisk brug af doping især i de østeuropæiske lande.

I USA var der ligeledes mange store stjerner, der var dopet, og de blev beskyttet på bedste vis. Eksempelvis var det USAs olympiske komité, USOC, der opdagede, at Carl Lewis dopede sig, men komitéen gav ham alligevel lov til at deltage i Legene i Seoul. Ellers havde USA jo manglet sit lands allerstørste navn.

Helten og skurken
Men det er ikke kun i USA, de var glade for Carl Lewis. Den charmerende sprinter var over hele verden således helten, mens canadiske Ben Johnson var skurken, da de duellerede midt i 1980erne, og med sine ni OL-guldmedaljer i perioden 1984-1996 anses han af mange som den største sportsmand i Legenes historie.

Carl Lewis har ikke indrømmet andre ting, så der er ingen, udover ham selv, der ved, hvor store dele af hans karriere, der bygger på doping. Men under alle omstændigheder vil alle hans præstationer altid blive forbundet med en vis tvivl, og en lignende tvivl må alle de bedste 100 meterløbere også ufortjent eller ej leve med i dag.

Eksempelvis er der mange i atletikkens egne rækker, der tror, at amerikanske Tyson Gay, der med 9,80 var årets hurtigste på 100 meter inden VM, har dopet sig til sine tider. Men som Jakob Larsen, direktør i Dansk Atletik Forbund, har påpeget, er der ingen grund til at være mere mistænksom overfor ham end overfor Asafa Powell, jamaicaneren, der tre gange er blevet noteret for den aktuelle verdensrekordtid på 9,77.

Asafa jagter guldet
Den 24-årige Asafa Powell har i flere år været en af verdens allerbedste, og hans udvikling har virket meget naturlig. Men en blanding af manglende rutine og skader har medført, at han inden eftermiddagens VM-finale på 100 meter endnu ikke har vundet guld ved VM eller OL.

Asafa Powell ligner på mange måder den »rene« sprinter, men hvor ofte har sportsfolk ikke set »rene« ud, hvorpå sandheden har vist sig at være en anden.

Når Tyson Gay ifølge mange ser mindre »ren« ud, skyldes det i høj grad 100 meter-distancens historie, og så det faktum, at han fortsat er et relativt nyt navn blandt verdens bedste. Den 25-årige amerikaner er dog ikke mere ny, end at han allerede i fjor markerede sig ganske kraftigt, Med tiden 9,84 var det nemlig kun Asafa Powell og Justin Gatlin, der med deres verdensrekordtider var hurtigere.

Verdensrekorden lurer
Sidstnævntes rekord er endnu ikke godkendt, fordi der fortsat ikke er sat punktum i hans dopingsag. Den slags har det jo med at trække ud, ligesom dopingsagerne ofte har med at overskygge præstationerne på løbebanen.

Men sætter Tyson Gay eller Asafa Powell ny verdensrekord på Nagi Stadium i Osaka i dag, hvilket bestemt er muligt, skal der nok komme masser af fokus på det sportslige. Blot ikke i nær samme grad som for 20 år og længere tid siden.