Trumps restriktioner kan koste USA VM-slutrunde

Foto: MARTIAL TREZZINI

USAs forhåbninger om at lægge græs til fodboldens verdens­mesterskab i 2026 kan lide alvorlig skade, hvis præsident Trumps restriktioner på indrejse i landet bliver vedtaget i fuldt omfang, hedder det fra ledelsen i det europæiske fodboldforbund, UEFA.

Ifølge Aleksander Ceferin, der blev valgt til præsident i UEFA sidste år, vil eventuelle forholdsregler, der forhindrer spillere, fans eller journalister i at deltage i begivenhederne, veje tungt imod et amerikansk bud på værtsskabet. USA har ellers hidtil været klar favorit til at arrangere turneringen i 2026 – enten alene eller som del af et nordamerikansk værtsskab sammen med Mexico og Canada.

Men under et interview i UEFAs hovedkvarter i sidste uge sagde Ceferin, at immigrationspolitikken ville være et af de parametre, som ville blive overvejet under en evaluering af et amerikansk bud på værtsskabet, og han antydede, at det »ikke ville hjælpe«, hvis præsident Trump fik gennemført en række stramninger på indrejsemulighederne fra en række navngivne lande i den nærmeste fremtid. Selv om Trumps oprindelige 90 dages forbud mod indrejse fra syv overvejende muslimske lande blev afvist af en føderal domstol, har han svoret at introducere et nyt lovforslag, der i hvert fald midlertidigt vil begrænse indrejse fra de pågældende lande.

»Det vil være en del af evalueringen, og jeg er sikker på, at det ikke vil hjælpe USA med at få tildelt verdensmesterskabet,« sagde Aleksander Ceferin.

»Hvis spillerne ikke kan deltage på grund af politiske beslutninger, så kan turneringen ikke afholdes der. Og det gælder for USA såvel som for alle andre lande, der måtte ønske at huse verdensmesterskabet. Det samme gælder naturligvis for fans og journalister. Der er tale om verdensmesterskabet. De bør være i stand til at overvære begivenheden, uanset hvilken nationalitet de har. Men lad os nu håbe, det ikke bliver aktuelt.«

UEFA-præsidentens advarsel er vigtig: ud over hans stilling som chef for europæisk fodbold er han tillige vicepræsident i FIFA, fodboldens verdensorganisation, der organiserer verdens­mesterskabet. Bud på værtsskabet i 2026 skal indleveres inden december 2018, hvorefter en 13 måneder lang evalueringsfase indledes. FIFA vælger endeligt værten på en kongres i maj 2020.

Trump-regeringens forslag om et 90 dages moratorium på indrejse gjaldt kun for syv lande, men det blev bemærket i fodboldkredse, fordi mindst tre af de lande har landshold, der kan blive påvirket, hvis det ender som en mere blivende politik. Et af dem – Iran – har deltaget i verdensmesterskabernes slutrunde tre gange siden 1998, mens to andre – Irak og Syrien – følger Iran ind i den asiatiske kvalifikationsrunde forud for næste års mesterskaber i Rusland.

USAs fodboldforbund, U.S. Soccer, har foreløbig afvist at kommentere Ceferins bemærkninger. Selv om forbundet endnu ikke formelt har bekræftet ønsket om at byde på værtsskabet, har det udtrykt fortrøstning med hensyn til at få alle de politiske garantier, der skal til, for at imødekomme FIFAs kriterier om adgang for spillere, fans og medier. FIFAs regler stiller ikke krav om, at et potentielt værtsland skal have fuldstændigt åbne grænser.

Slutrunden i 2026 vil være den første til at omfatte 48 hold, efter at FIFA i sidste måned enstemmigt vedtog at udvide turneringen fra de nuværende 32 hold. Den endelige beslutning om, hvor mange pladser de enkelte fodboldforbund vil blive tildelt, ventes truffet på et møde 30. marts, men Ceferin fastholdt, at Europas indstilling var klar: UEFA vil kræve 16 pladser – en stigning på tre – og desuden stille krav om, at der kun vil være ét europæisk land i hver af de nye grupper à tre hold.

»16 hold og de europæiske hold i hver sin gruppe er den røde linje. Det er, hvad vi vil insistere på. De andre diskuterer stadig. Det ender sådan, ellers vil vi gøre tingene meget komplicerede,« sagde Ceferin.

»To eller tre af vores medlemslande har foreslået os, at vi anmoder om 20 eller 24 pladser, men hvis vi skal nøjes med 16, må det være sådan. Jeg vil ikke stille mig an. Jeg har sagt, at vi bør være realistiske, og det ville i mine øjne virke arrogant, hvis vi mødte frem og krævede halvdelen af pladserne ved et verdensmesterskab.«

Aleksander Ceferin medgav ved samme lejlighed, at de strammere britiske rejseforordninger også kan skade de britiske forhåbninger om at lægge græs til store slutrunder, når landet engang har forladt EU.

Finalen i Champions League vil inden længe have været afholdt tre gange på britisk jord inden for de seneste ni år: to gange på Wembley Stadium i London og her i juni på Millennium Stadium i Cardiff, Wales, mens semifinalerne og finalen i europamesterskabet 2020 er henlagt til London.

»Hvis »Brexit« bliver en realitet, vil alting forandre sig,« sagde Ceferin.

»Men der har været spillet fodbold før, og der vil også blive spillet fodbold i fremtiden. Selv kampene i 2020 kan blive et problem for fans, hvis »Brexit« er gennemført inden da. Men vi vil tale med den britiske regering, og jeg er overbevist om, at det engelske forboldforbund, Football Association, vil hjælpe os.«

 

Oversættelse: Lars Rosenkvist