Traktor på tre cylindre

Som ventet fik Danmark en storsejr over Angola. Nu venter en afgørende kamp mod Norge med en trup, hvor ikke alle er i topform.

Joachim Boldsen sad igår mod Angola solidt placeret på den danske bænk.<br>Foto: Claus Fisker. Fold sammen
Læs mere

Danmark har tidligere haft problemer med afrikanske håndboldnationer, men i går mod Angola var der trods en noget træg start aldrig tvivl om, at de danske herrer ville vinde kampen.

Slutresultatet på 39-20 efter 18-12 ved pausen ændrer dog intet ved Danmarks opgave ved dette VM. Den handler i al sin besværlige enkelhed om, at Norge skal besejres i aften, hvis Danmark vil videre i kampen om topplaceringerne ved VM.

Og det kan blive svært nok. Især hvis man vurderer mulighederne på baggrund af lørdagens indsats mod Ungarn.

Hvis en herrekamp i håndbold varede to gange 25 minutter, ville Danmark have vundet det tætte drama i Kiel overbevisende med 28-20. Til gengæld tabte Wilbeks team de to halvleges sidste fem minutter med sammenlagt 10-1.Det lugter langt væk af danske kræfter, der slap op for tidligt. Eller af manglende overblik hos et dansk mandskab, når afgørelsen strammer til.

Begge dele er korrekt. Det kom frem i går, da landstræner Ulrik Wilbek holdt et dagen-derpå-pressemøde, hvor han kom ind på, hvad der efter hans opfattelse gik galt mod Ungarn.

»Jeg tror egentlig, at vi oplevede kampen mod Ungarn lige så mærkeligt, som I gjorde. De første 25 minutter af anden halvleg spillede vi flot angrebsspil. Det var bare et spørgsmål om at køre kampen hjem. På to minutter indhenter de så fire mål. Det, der overordnet står tilbage for os, er, at på de to minutter har vi fire angreb, der alle tager under ti sekunder. Det er selvfølgelig utroligt urutineret af os, at vi ikke er i stand til at køre nogle angreb på 30 sekunder, hvor vi er i stand til at få lagt noget pres, og komme på kant af modstanderne og sådan noget,« analyserede Ulrik Wilbek.

Der er også andre detaljer, man kan pege på, men Ulrik Wilbek hæfter sig specielt ved én ting, som har givet ham rynker i panden.

»Jeg synes, og her bliver jeg nødt til at tale lige ud af posen, at det største problem for mig lige nu er, at jeg mod Ungarn måtte lave fem eller seks udskiftninger af nød, fordi spillerne selv bad om at komme ud. Det synes jeg kraft'edme er et problem,« lød det fra en overraskende ærlig landstræner.

Forklaringen på, hvorfor det er sådan, var betænkelig med henblik på den danske indsats i det videre forløb.

»Det er jo, fordi vi har spillere med, der ikke er i den form, de skal være. Det er naturligt nok for en Per Leegaard, der har været skadet længe, men vi har altså også andre spillere, der hiver efter vejret.«

Blandt dem en mavesyg Michael V. Knudsen. En anden, der også bad om at blive skiftet ud, men som ikke har skader eller sygdom at undskylde sig med, er Joachim Boldsen. Ulrik Wilbek nævnte ikke Flensburg-playmakeren ved navn i første omgang, men da der blev stillet et ledende spørgsmål med ordlyden »og han (Boldsen) er ikke i form til det her?« forblev landstræneren i første omgang tavs. Efter en tænkepause sagde Wilbeks så: »Man kan sige, at han er ikke i form til at spille 60 minutter i forsvar og angreb. Det må vi jo kigge på, hvis vi er dygtige nok til at gå videre. Så må vi se på, hvilke strategier vi så skal lave. Vi har jo en playmaker mere i truppen,« sagde Ulrik Wilbek med henvisning til Claus Møller Jakobsen.At en nøglespiller som Joachim Boldsen, blandt venner kaldet Traktor, kun kører på tre cylindre, er selvfølgelig ikke tilfredsstillende for en landstræner, men sandheden er også, at Flensburg-spillerens værdi som indpisker og fighter i såvel forsvar som angreb, når han er på banen, overgår hans mangel på udholdenhed. Og der er pt. ingen andre danske spillere, der kan træde ind i Boldsens rolle i stedet for den kommende AaB-spiller.

Boldsen er Boldsen, og vil man have ham med på holdet for fuld udblæsning, må man nok acceptere ham, som han er. Lidt poppet kan man sige, at så længe Boldsen er rund, kan alt ske. Og det er nok sådan, han trods alt gør størst gavn på det danske landshold.