Træt Riis slipper rattet

Selvom Bjarne Riis med egne ord ikke har kræfter til et helt Tour de France, er han i offensiven over for sponsorerne. Som tilfældet var det i går blot få hundrede meter fra presselokalet i CSCs europæiske hovedkontor.

Bjarne Riis vil ikke som her på billedet fra 2004 følge Tour de France 2007 fra CSCs bil. Han skal istedet servicere sponsorerne Fold sammen
Læs mere

ALDERSHOT. Kommer han, indrømmer han, benægter han, eller stikker han halen mellem benene? Gætterierne var mange op til det pressemøde, Team CSC i går afholdt i storsponsorens fashionable, europæiske hovedkontor ved Royal Pavilion, Wellesley Road, Aldershot, en times togkørsel sydvest for London.

Pressemødet, hvor holdejer Bjarne Riis for at give svaret med det samme glimrede ved sit fravær og derved undgik relevante spørgsmål om blandt andet Jörg Jaksche. Ham tyskeren, som i »Der Spiegel« har indrømmet dopingmisbrug og tilføjet, at Bjarne Riis skam vidste besked herom.

Uagtet Riis manglende deltagelse på CSC-podiet gik snakken hovedsagelig om det store dopingspøgelse, der, for Gud ved hvilken gang, præger Tour de France. Og det gav nok en gang overarbejde til pressechef og fidibus Brian Nygaard, som supplerede den Riis-erklæring, der blev sendt ud tre timer før presseseancen.

»Det er Bjarnes egen beslutning, at han ikke er her,« sagde Nygaard, mens selve erklæringen starter med at tage kraftigt afstand fra Jörg Jaksche-beskyldningerne.

»Jeg har svaret udførligt på de anklager, der har været i »Der Spiegel« i selvsamme medie. Jeg ved ikke, hvilke motiver Jaksche har for at anklage holdet. Han siger én ting, men jeg har 28 ryttere, tre læger og et personale, der siger, at det ikke forholder sig, som han anfører,« står der blandt andet, inden Riis konkluderer, at han ikke for nuværende sprudler af overskud til at lede holdet: »Den seneste tid har tæret hårdt på mig privat, og jeg måærligt erkende, at jeg ikke længere har kræfterne til at tage et tre uger langt og hektisk Tour de France. Derfor vil jeg ikke være tilstede under touren udover de opgaver, jeg har i forhold til mine sponsorer.«

Bjarne Riis største sponsor, CSC, huserer, som nævnt indledningsvis, i klejne Aldershot. Indkørslen op til den store glasfacade, kontorerne etc. er pæn og snor sig i det grønne. Der hænger plakater rundt omkring med henholdsvis hårdtarbejdende og triumferende Team CSC-ryttere i fokus. Foran hovedindgangen, cirka klokken 12, gør uniformklædte musikere sig klar, de skal nemlig spille yndigt i samlet flok, når rytterne, sportsdirektørerne, B.S. Christiansen etc. ankommer. Alt imens godt 1.500 ansatte og pårørende hygger i baghaven, hvor grill-bøfferne dufter, og hvor der er diverse spøg og skæmt. For CSC har gjort en hel festdag ud af denne torsdag, hvor solen tillige smiler.

Bjarne Riis er også derude et eller andet sted, for TV2s Ulla Terkelsen ser ham filmet på storskærmen. Ulla Terkelsen når dog ikke langt ud i menneskehavet af jakkesæt og børn med klappepølser, før hun pænt bedes returnere til presselokalet.

Her hører vi nemlig til, og vi venter og venter.

»Har du nogensinde hørt om en kaptajn, som er derhjemme, når hans tropper skal i krig? Nej vel. Det er da hans tropper, er det ikke? Han er vel stadig en prominent mand, og så vil han ikke møde verdenspressen, jeg forstår det ikke,« siger Ulla Terkelsen undervejs i ventetiden og ryster på hovedet.

Den tyske jernmand på Team CSC, Jens Voigt, benytter fyrre minutter senere en tilsvarende hovedrysten, idet han på joker-agtig maner bryder ind i doping-talestrømmen for at påpege at ni af folkene på podiet skam også skal køre cykelløb.

»Vi har et stærkt hold med unge talenter. Må jeg minde jer om, at Tour de France snart starter,« sagde Jens Voigt, der »selvfølgelig« kommer til at savne Bjarne Riis.

Pressechef Brian Nygaard har nu svært ved at forestille sig, at Bjarne Riis helt og aldeles undlader at opmuntre rytterne undervejs i Tour de France.

»Det ville ligne Bjarne dårligt ikke at give gode råd, hvis han ser noget i fjernsynet,« kommenterede Nygaard.