Tour uden vinder?

Først var det Tour de France-vinderen Floyd Landis, der gik i fælden. Nu retter Det Franske Antidoping Agentur søgelyset mod nummer to Oscar Pereiro, der dog mener han har en god sag.

Mens hjulene ruller lystigt i Australien, hvor Team CSC har sat sig på tredjepladserne i sæsonåbneren Tour Down Under, trækker mørke skyer atter op over cykelsporten i Europa, hvor dagens spørgsmål lyder:

Var også Oscar Pereiro dopet under sommerens Tour de France?

Derfor er det vel ikke helt hen i vejret at rejse spørgsmålet om, hvem der egentlig vandt 2006-udgaven af verdens vigtigste cykelløb og for evigt vil stå som sejrherre i historiebøgerne.

Indtil andet definitiv er bevist, er Landis triumfatoren, men den holder sandsynligvis ikke i byretten, hvorfor amerikaneren med stor sandsynlighed bliver den første cykelrytter, der fratages sin gule sejrstrøje.

I så fald træder Pereiro - med over et halvt års forsinkelse - op på podiets øverste trin. Altså med mindre de dopingbeskyldninger, der fra fransk side er rettet mod spanierene, viser sig at være sande.

Er det tilfældet kan sejrsturen komme til Andreas Klöden, men uden på nogen måde tilnærmelsesvis at anfægte den gode tyskers ry og rygte: Hvad nu hvis-og-hvis også han har slået et smut forbi den forbudte liste. Befinder vi os så ikke ude på et overdrev, hvor det vil lettere - og mindst smertefrit for alle parter - at lukke sagen og konkludere, at Touren 2006 bare er uden vinder?

»Jeg synes det er alt for tidligt at drage så drastiske konklusioner,« siger Finn Mikkelsen, sekretariatschef i Anti Doping Danmark. »Således mangler vi en række væsentlige oplysninger i Pereiros sag.«

Det var den fransk avis Le Monde, der lod »sagen« se dagens lys forleden. Historien gik på, at spanieren to gange testedes positiv for Salbutamol - der er på den omfattende forbudte liste - under sommerens Tour.

Pereiro svarede igen med, at han har en god sag, da han havde tilladelse til at bruge astmamedicinen Ventoline, der indeholder det forbudte stof: »Jeg er overrasket og irriteret. Det hele er en stor misforståelse,« sagde han til hjemlandets presse.

Det blødgjorde dog ikke det franske antidoping-agentur (AFLD), der i går forlangte, at Pereiro inden torsdag skal »bevise sin uskyld«, hvilket vil sige, at han skal dokumentere, at han havde tilladelse til at bruge astma-inhalatoren.

»Det er selvfølgelig vigtigt, at han har certifikatet,« siger Finn Mikkelsen. »Men det er også af stor betydning, at vi får at vide, om han har indtaget ekstrem store mængder af medicinen, hvilket der, så vidt jeg er orienteret, ikke været noget fremme om.«

Direktør i Danmarks Cykle Union Jesper Worre vil også gerne se tiden an, inden han tager stilling i sagen. »Jeg er på ferie og kender derfor ikke alle detaljerne, men så vidt jeg ved, er det den evige problematik om de franske regler, der er anderledes end Den Internationale Cykleunion (UCI)s. Som jeg ser det, har han tilladelse fra UCI,« siger Worre.

Ifølge franskmændene er Pereiro to gange tidligere blevet bedt om at dokumentere, at han måtte bruge astmamedicin. »Første gang var tilbage i september, men siden har hans reaktion været den samme. Han har ikke svaret. Det lader til han mistet forbindelse til den læge, der udskrev medicinen,« hed det spydigt fra AFLD.

»Jeg sender øjeblikkeligt en fax med alle papirerne,« svarede Pereiro ifølge en spansk radiostation, hvor han også gjorde det klart, at han forventer at få en undskyldning.

»Jeg brugte Ventoline, fordi UCI gav mig lov til det. Jeg fik tilladelse til at bruge 1000 nanogram Salbutamol pr. millimeter blod. Mit resultat fra dopingprøverne siger 159, mens grænseværdien normalt ligger på 150.«

Disse tal, der ifølge Finn Mikkelsen er meget vigtige for sagens videre forløb, er ikke bekræftet af de franske myndigheder, der i aftes kun ville oplyse, at de havde modtaget de ønskede dokumenter fra Pereiro, men at det var »alt for tidligt at drage konklusioner.«