Tour-favoritter i dopingens skygge

Alexandre Vinokourov og Andreas Klöden er fortsat de måske største favoritter til Tour de France-sejren. Deres Astana-mandskab virker i hvert fald uhyggeligt stærkt, men døjer samtidig i lige så skræmmende grad med at styre uden om tunge dopingbeskyldninger.

Alexandre Vinokourov, der her vinker til publikum i forbindelse med præsentationen af holdene i London, kører sammen med resten af sit Astana-mandskab under en sky af mistanke. Fold sammen
Læs mere

Vejrudsigten for årets Tour de France står på ét plan på høj, gul sol.

Flertallet af cykeleksperter forventer selvsagt, at 33-årige Alexandre Vinokourov og 32-årige Andreas Klöden med deres meritter in mente har alletiders chance for at dominere den franske rundtur iklædt den karakteristiske Astana-trikot med den gule sol på en turkis og skyfri baggrund.

Formkurven bekræfter kun de pejlinger, ligesom erfaringen og ikke mindst det stærke hjælperkorps med Andrej Kashechkin i spidsen lugter langt væk af opskriften på Tour-succes. Som den tidligere Tour de France-vinder og franske nationalhelt Laurent Fignon da også tørt konstaterer:

»De to, der står med de største sejrschancer, kører for det samme team. Det er Alexandre Vinokourov og Andreas Klöden.«

De store perspektiver til trods befinder det forsamlede Astana-mandskab sig dog også faretruende tæt på et lavtryk, der kan vise sig som meget mere end en kortvarig byge. Side om side med favoritværdigheden følger nemlig dopingens mørke skygge som trofast følgesvend, berettiget eller ej.

Den tidligere Astana-rytter Jörg Jaksche var dopet i sin tid på holdet, har han indrømmet, og hans bekendelser belaster samtidig både den afgående tekniske manager Walter Godefroot og stjernen Vinokourov.

»Vinos« kollega Eddy Mazzoleni står for at stå skoleret i den italienske olympiske komite CONI for sin anormale dopingprøve taget under årets Giro dItalia og for mulig indblanding i et ældre dopingkompleks kendt som »Oil for drugs«. En anden teamkammerat, Matthias Kessler, afventer sin b-prøve, efter han i foråret leverede en positiv prøve med et voldsomt forhøjet testosteron-tal. Begge er derfor nu suspenderet og afskåret fra at være del af det Tour-hold, de formentlig havde været selvskrevne til.

Dertil kommer, at Gianpaolo Caruso af CONI er indstillet til to års karantæne for sin indblanding i Operacion Puerto, mens han i sidste sæson kørte for ja netop, Astana.

Vinokourov rasende
Indicierne og beskyldningerne er faktisk flere endnu, og sådan hænger dopingskyggerne altså over det kasakhiske team som plukmoden frugt. Oven i disse herligheder har Vinokourov så gjort livet ekstra vanskeligt for sig selv, fordi han samarbejder med den kontroversielle læge Michele Ferrari, ofte blot kaldet »doktor EPO.«

Samarbejdet de to imellem kom i stand, da Vinokourov droppede sin tidligere preparatore, T-Mobile-lægen Lothar Heinrich, efter tyskeren indrømmede, at han medvirkede til doping på det tidligere Team Telekom.

Igen og igen har Vinokourov de seneste dage forklaret, at Ferrari blot er træner og ikke læge for Tour-favoritten. Men alene det faktum, at Ferrari hjælper kasakheren, fik forleden præsidenten i den internationale cykelunion Pat McQuaid til at proklamere, at »hvis Vinokourov vinder Touren, så er det ikke noget sejr for cykelsportens troværdighed.«

Senest blev dherrer Klöden og Vinokourov atter konfronteret med de mange rygter og tingenes tilstand på Astanas præ-Tour-pressemøde i London. Og det gad ingen af de to i mere end præcis den halve time, der var afsat.

Undervejs mente en tysk journalist endda, at han var i position til at fremture i retning af Vinokourov, at »hvis du vinder Touren, så bliver jeg dårlig.«, hvad næppe kvalificerer til kategorien »spørgsmål.«

Resultatet var ikke overraskende en rasende Vinokourov, mens Klöden bare krøb længere og længere op under skyggen på sin hat og svarede alle dopingrelaterede spørgsmål med et »jeg taler kun om min form.«

Af den grund er der næppe tvivl om, at motorerne hos de to tidligere T-Mobile-ryttere under de kommende ugers udfordringer kører på rigelige mængder af opsparede aggressioner. Ifølge Vinokourov er det dog blot med til at motivere ham yderligere. I den forbindelse skal man heller ikke glemme, at Astana måtte trække sit hold fra sidste års Tour de France. Mandefaldet i forbindelse med Operacion Puerto, den store spanske dopingsag, var så stort hos Astana, at mandskabet ikke kunne stille med det krævede antal ryttere, og den bet har Vinokourov næppe heller glemt.

»De, der vil ødelægge mig, skal bare vide, at jeg kan holde meget ud, og at jeg ikke har tænkt mig at give efter,« tordner Vinokourov da også.

Lige så sikkert er det imidlertid, at jo mere suveræn og effektfuld Astana-teamet er i de kommende uger, jo mere opmærksomhed Klöden og ikke mindst Vinokourov tilraner sig via etapesejre og førertrøjer, jo mere fokus kommer de og holdet til at bade i, og jo mere vil de blive gransket på grund af dopingskyggerne.

Derfor kan høj sol hurtigt blive til uvejr.