Tour de Prestige på dansk grund

Når Danmark i 2021 får den såkaldte Grand Depart og tre Tour de France-etaper, er det den endegyldige blåstempling af dansk cykelsport.

BMINTERN - (ARKIV) General director of the Tour de France Christian Prudhomme gives the start of the 183 km seventeenth stage of the 104th edition of the Tour de France cycling race on July 19, 2017 between Le La Mure and Serre-Chevalier, French Alps. Verdens største cykelløb, Tour de France, får start i Danmark i 2021. Det oplyser Tour de France-direktør Christian Prudhomme i et interview med det franske medie Europe 1's Youtube-kanal. Det skriver Ritzau, onsdag den 20. februar 2019.. (Foto: JEFF PACHOUD/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFF PACHOUD

Sikken en timing - og måske lidt af en valgkampsløftestang for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). I lycra og gul førertrøje på sin foretrukne racercykel igennem hovedstaden:

»Vi kan noget i lille Danmark. I januar viste vi os frem i store, moderne håndboldarenaer som sande verdensmestre i både København og Herning. Og nu kommer selveste Tour de France til landet.«

Fortsæt selv variationen over valgvideoen.

For jo, den er god nok: Tour de France og den såkaldte Grand Depart med tre etaper på dansk grund i 2021. København lægger gader til prologen, næste etape hedder Roskilde-Nyborg, inden Tour-feltet runder sin danske visit af med startsnor i Vejle og mål i lufthavnsbyen Sønderborg og kursen videre sat mod Frankrig.

At der så gik total onlineforvirring i lanceringen af nyheden er en anden snak, som sikkert helt frem til torsdagens officielle præsentations-pressemøde i Statsministeriet har genlydt af eder og forbandelser ved hæve-sænkebordet inde hos chefen.

For ministrene stod nærmest i kø med den sportsgale finansminister Kristian Jensen (V) helt fremme i breaking-stolen som første mand på Twitter med: »Så blev det officielt: @LeTour Tour de France starter i Danmark i 2021.«

Det var det ikke helt, og ministeren måtte i en ruf slukøret trække sit tweet tilbage, inden det uomtvistelige faktum og et citats mellemregning fra Tour-boss Christian Prudhomme i franske medier blåstemplede udsagnet. Da havde også sportens og kulturminister Mette Bock (LA) for længst sluttet sig til flokken med smil på selfien og dansk og fransk flag på skrivebordet foran sig.

Hyldest til dansk cykelsport

Det blå stempel er dog først og fremmest rettet mod dansk cykelsport. For mange meriterende, individuelle præstationer igennem historien. I 2012 med Giro d’Italia-start på den jyske hede, året forinden et gennemført flot VM i og omkring København som en slags hors d’oeuvre til nu verdens mægtigste cykelløb, der i mange år har været et prestigeprojekt fra politisk og sportslig dansk side at stable på benene.

Eller kald det bare det endegyldige postkortstempel båret af helikopterbilleder hen over Storebæltsbroen (jo, den bliver nok til ramaskrigets ekko lukket en halv dags tid), henover Vejle Fjord, ja, henover det ganske, danske sommerlandskab til strygere og Leth-lyrik. En TV 2-transmissiontriumf, mens DR i sin sportsspareiver og Aftentour på ufortjent pension må se til fra rabatten.

Hvem der så end i 2021 må hæve startpistolen inde omkring Rådhuspladsen, overborgmester Frank Jensen, måske Lars Løkke eller Mette Frederiksen (S), så bliver det sportslige opløb frem mod de 13 kilometers lange prolog ladet med højthævede væddeløbsalbuer om at komme med frem til snoren.

Berlingskes cykelsportskommentator, Lars B. Jørgensen, kunne eksempelvis godt se det nuværende danske prokontinental-hold Riwal køre sig i position til et wild card til Touren. Og så peger han med en hvæsset kniv mod fælgen til Bjarne Riis’ og Lars Seier Christensens drømme om at vende tilbage til World Touren og Tour de France:

»Det er jo den begivenhed, Bjarne Riis og Lars Seier har gået og luret på. Det, der kan løfte deres projekt. Det er sidste udkald for Riis. Hvis han ikke kan få noget op at køre til Tour-start i Danmark i 2021, så kan han glemme det,« understreger Lars B. Jørgensen, der har Sunwebs tempomaskine Søren Kragh Andersen som et godt bud på en gul dansk trøje efter prologen i København i sommeren 2021.

Der paradoksalt nok også er 25-året for Den Store Modtagelse af netop Bjarne Riis lige henne om hjørnet i Tivoli. Men den bedrift har Tour de France Societetet næppe i sinde at gøre det store nummer ud af ...