Topscorer Griezmann skyder franske værter i EM-finalen

Frankrig forsvarede sig flot og udnyttede effektivt tyske forsvarsfejl. Nu venter Portugal i finalen.

Antoine Griezmann (til højre) blev Frankrigs matchvinder i semifinalen mod Tyskland. Scanpix/Bertrand Langlois Fold sammen
Læs mere

Marseille. De franske værter er klar til finalen ved fodbold-EM, efter at landstræner Didier Deschamps torsdag aften leverede et svendestykke med 2-0-sejren over Tyskland i Marseille.

Antoine Griezmann blev matchvinder ved at score begge mål, og han er nu suverænt i spidsen for topscorerlisten med seks fuldtræffere.

For franskmændene var sejren en bekræftelse af, at niveauet rækker til at spille med de allerbedste trods to år med testkampe og middelmådig modstand undervejs mod EM-semifinalen.

Nu venter Portugal i finalen på søndag. Men her skal værterne formentlig sadle om, for portugiserne vil næppe overtage kommandoen i samme grad, som Tyskland gjorde i semifinalen.

Trods nederlaget spillede tyskerne nemlig i perioder fremragende, mens det franske forsvar stod og tog imod den ene angrebsbølge efter den anden.

I hele første halvleg lignede det et spørgsmål om tid, inden dæmningen ville brase sammen under det enorme tyske pres.

Men tyskerne var kun overlegne i spillet ude på banen. De kreerede forbløffende få åbne chancer, og hjemmeholdet kunne lure på kontrastød, når de omsider fik fravristet de boldsikre tyskere kuglen.

Hvis det var meningen, at franskmændene skulle stå så langt tilbage, var det en vovet taktik. Men landstræner Didier Deschamps' ligning gik op, da hans hold mod alle odds bragte sig i spidsen umiddelbart før pausen.

I en hovedstødsduel ramte den i øvrigt velspillende Bastian Schweinsteiger bolden med en vildt flagrende arm, og på det efterfølgende straffespark var Griezmann stensikker.

Noget af en dukkert at tage med i pausen for tyskerne, og det var, som om holdet manglede en smule snert i spillet efter pausen.

Verdensmestrene havde fortsat bolden meget. Men de kom slet ikke frem til noget, inden de ødelagde det hele for sig selv med håbløst forsvarsspil 20 minutter før tid.

Joshua Kimmich leverede en hårrejsende teknisk fejl og sendte bolden i fødderne på Paul Pogba. På hans indlæg fik målmand Manuel Neuer slet ikke sat sig igennem, og så kunne Griezmann fordoble føringen ved at prikke bolden i det tomme mål.

Dermed lever værterne altså helt til EM's sidste fløjt søndag aften, og Frankrig vil være favorit til at løfte pokalen foran eget publikum - præcis som efter EM i 1984 og VM i 1998.

/ritzau/