Tjekkiets uslebne diamant

Selv om Tjekkiet med nederlaget til Kroatien har udspillet sin rolle ved VM, har holdet potentiale til noget stort. Det skyldes især holdets stjernespiller, Filip Jicha.

Tjekken Filip Jicha, der til hverdag spiller i tyske Lemgo, fortjener trods sine kun 24 år betegnelsen »verdensklasse.« Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

MANNHEIM: Den danske landstræner Ulrik Wilbek er kommet med den forudsigelse, at Tjekkiet er et kommende storhold. Selv om der nok vil gå en slutrunde eller to endnu, før det står klart, om Wilbek også har evner som spåmand, er det allerede nu en realitet, at det tjekkiske mandskab råder over en spiller, der lever op til prædikatet »verdensklasse«.

Det drejer sig om den 24-årige Filip Jicha, der ved VM i Tyskland har været den altoverskyggende profil på det tjekkiske hold. Den 201 centimeter høje og 103 kilo tunge playmaker/venstre back spiller i aften mod Danmark sin 79. landskamp for Tjekkiet.

Med sin størrelse og vægt er han utrolig svær at styre for et forsvar, og Filip Jicha har da også bombet sig helt op i toppen af VM-slutrundens topscorerliste med 50 pletskud i sine hidtidige seks kampe.

Jicha er en fortræffelig skytte, men han er ikke kun en afslutter. Han påtager sig også gerne rollen som spilstyrer på det tjekkiske landshold og mestrer både et kraftfuldt hopskud og evnen til at bryde gennem et forsvar qua sin styrke og sin bevægelighed.

I en portrætartikel i det schweiziske magasin Handballworld er Jichas kapacitet blevet beskrevet på følgende måde:

»Jicha er en i håndboldsammenhæng usleben diamant med et ekstremt potentiale. Takket være sin bevægelighed og hurtighed kunne hans vej dog også have ført ham frem til at blive en superstar i ishockey-sporten.«

Stor dag i karrieren
Til daglig spiller Filip Jicha i den tyske Bundesliga. Men det hele begyndte hjemme i Starý Plzenec tæt ved Pilsen i Tjekkiet, hvor Filip blev født i april 1982.

Han spillede ungdomshåndbold i den lokale by, men som 18-årig skrev han professionel kontrakt med Dukla Prag, og det var også i hans 18. leveår, at Filip Jicha fik debut på det tjekkiske landshold.

Efter tre år i Dukla skiftede Jicha til St. Gallen i Schweiz, inden han forud for sidste sæson udlevede sin drøm siden ungdomsårene om at spille i Bundesligaen via et klubskifte til TBV Lemgo, som han har kontrakt med frem til sommeren 2008.

»Jeg har altid ønsket at spille i den tyske Bundesliga. Så da jeg skrev under på min kontrakt med Lemgo, var det virkelig en meget vigtig dag i min håndboldkarriere. Allerede i min første sæson på holdet vandt vi EHF Cuppen, og dermed var jeg den første tjekke i 22 år, der havde været med til at vinde et internationalt trofæ,« fortæller Filip Jicha på sin hjemmeside.

Hans personlige ambitioner er dog langt større end en sejr i en af de sekundære Europa Cup-turneringer. Det afslører Jicha i Handballworld.

»Jeg har store mål med håndboldsporten. Jeg vil være olympisk mester, verdensmester, og jeg vil vinde Champions League,« lyder det med ungdommelig kådhed fra det tjekkiske stortalent.

I Saudi Arabien
Men selv om Jicha altid har drømt om at spille i Tyskland og nu har målrettet sin håndboldkarriere mod succesens tinder, har han en overgang overvejet at gå en helt anden vej med sin sport.

I 2002 tog han imod et tilbud fra den Saudi Arabiske klub Al Ahli Jeddah, der gik på at være med i en turnering i Dubai. Det førte igen til et fire måneders ophold i Al Arabi Sport Club i Qatar efter sæsonafslutningen i Prag.

»I min tid i Qatar tænkte jeg meget over min fremtid. Men jeg kom til den konklusion, at det ikke var vejen, jeg ville gå. Min drøm lå i Europa. Mit ophold i den arabiske verden har dog givet mig vigtig livserfaring, og jeg har lært en mentalitet at kende, der er meget anderledes end den europæiske. Jeg fortryder ikke, at jeg tog imod invitationen til at spille dernede. Tværtimod ser jeg det som et vigtigt kapitel i mit liv,« fortæller Filip Jicha på sin hjemmeside.

Den 24-årige tjekke bruger sin fritid på at læse biografier og til at surfe på internettet. Desuden elsker han at spille golf. Og i aften vil det danske forsvar få sit at se til, når Filip Jicha svinger køllen.

Drømmen om at blive verdensmester må tjekken dog lægge på køl i denne efter holdet i går tabte med 31-29 til Kroatien. Men Jicha har tid til at vente. Han og Tjekkiet har en stor fremtid foran sig. Hvis man skal tro Jicha selv. Og Ulrik Wilbek

Danmarks kamp mod Rusland var ikke færdigspillet ved redaktionens slutning