Tillykke Arsenal

Premier Leagues nytårstabel viser som regel, hvem der vinder mesterskabet. På den baggrund er det tid til smil hos Arsenal, mens Liverpool statistisk set er ude af guldkampen.

Så tæt på og dog så langt fra. 0-0 mod Manchester City koster formentlig Dirk Kuyt og Liverpool dyrt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Yates/AFP

Manchester United-manager Alex Ferguson kan godt spare på sine transferkroner til januar, for det er alligevel afgjort: Arsenal vinder Premier League.

I alt fald hvis man skal tro statistikken.

Ser man på nytårstabellerne – altså tabelstillingen i slutningen af december - har det hold, der førte ved vintertid også vundet mesterskabet i seks ud af de seneste otte sæsoner.

Og med Arsenals 4-1 sejr forleden over Everton, har London-holdet sikret sig denne dukseplads efter 20 spillerunder af sæsonen.

Som enhver fodboldinteresseret ved, skal statistik altid tages med forbehold. Særligt i en verden, der er ligeså overraskende som Manchester Uniteds nederlag til West Ham i weekenden, hvor Christiano Ronaldo i stedet for at øge til 2-0 fra 11-meter-pletten valgte at brænde med en meter, hvorefter et tændt West Ham-mandskab vendte kampen og sejrede 2-1.

Alligevel lægger nytårsregnskabet en række sandheder på bordet. For eksempel har ingen hold siden 1998 vundet mesterskabet uden først at have været i top tre ved nytårstid.

Da Liverpool i går spillede 0-0 ude mod Manchester City, mistede »De Røde« dermed også muligheden for at overtage tredjepladsen i nytårstabellen (se nedenfor), og dermed har holdet altså statistisk set skrevet sig ud af mesterskabskampen.

En ellers velspillet og tempofyldt match endte, som den startede, på trods af overvægt i Liverpool-afslutninger og boldbesiddelse. Særligt mod slutningen lagde Liverpool et stort pres, men uden held, og Fernando Torres blev for engang skyld holdt fra netmaskerne.

Også toeren fundet
De seneste tre sæsoners statistik fortæller også, at det hold, der bliver nytårs-toer, også bliver endelig toer. Med andre ord: Hverken transfervinduet til januar eller mirakelslutspurten til foråret afgør, hvem der vinder.

Det hold, der er bedst sammenspillet ved vintertid og som i efterårssæsonen har vist de skarpeste tænder, vinder også til sidst. En eksemplarisk undtagelse er den famøse 1995/1996-sæson.

Dengang førte Newcastle ved vintertid og var efter 27. spillerunde foran Manchester United med ni point. Newcastle forstærkede sig tilmed bemærkelsesværdigt til slutspurten ved blandt andet at købe den colombianske målræv Faustino Asprilla fra Parma i februar, men blev alligevel overhalet af Manchester United, der tog mesterskabet med en firepoints margin.

Altså spænding under forårets kampe, men ikke spænding hele vejen til allersidste spillerunde, hvor mesterskabet allerede var afgjort.

Mesterskabet er ikke afgjort i sidste runde siden mødet mellem Liverpool og Arsenal på Anfield Road i 1989.Dengang skulle Arsenal vinde minimum 2-0 for at tage pokalen og gjorde det. Endda ved først at score det sidste og afgørende mål i overtiden.

Få runder inde i sæsonen talte Alex Ferguson om, at det kom til at stå mellem Arsenal og Manchester igen i år og med undtagelse af en skuffende sæsonstart fra Tottenham - der var spået at følge op på sidste års femteplads – har det ikke været svært at forudse toppen: Endnu engang er det Arsenal, Manchester United, Chelsea og Liverpool, der danser om guldkalven og fordeler medaljer mellem sig.

Mester for 91 point
I de seneste fem sæsoner er dette firekløver endt i top fem – og i tre af sæsonerne har de sat sig på top fire. Det betyder også, at et mesterskab kræver mange point på kontoen: 91 point har det i gennemsnit kostet over de seneste fire sæsoner.

Skal Arsenal leve op til det, har de kun råd til at sætte ti point til i de sidste 18 runder – eller hvad der svarer til to nederlag og to uafgjorte – og det er altså sagt om et hold, der kun har tabt én kamp i efteråret.

Omvendt er det fem år siden, at Premier Leagues nytårsduks har haft så få point ved nytårstid, som Arsenal har netop nu.

Dog er det unægtelig svært at se Arsene Wenger være andet end optimistisk i øjeblikket. Han er med i ottendedels-finalerne i Champions League, i Liga Cuppens semifinaler og fører Premier League. Han har fået mange millioner stillet til rådighed fra ledelsen, hvis han ønsker at forstærke sig, men det bliver med stor sandsynlighed ikke en spiller, der svarer til Faustino Asprilla.