Tennis-legende gift med tidligere Miss Sovjetunionen

Martina Navratilova og hendes nye kone Julia Lemigova (tv) under US Open.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere tennisstjerne Martina Navratilova har i mange år været åben omkring, at hun er lesbisk. Nu har hun omsider fået papir på sin kæreste gennem seks, Julia Lemigova.

Navratilova, der er født i det daværende Tjekkoslovakiet, men tidligt i karrieren hoppede af og blev amerikansk statsborger, var gennem en årrække verdens bedste kvindelige tennisspiller. Selv i en fremskreden alder har hun spillet damedouble på højt plan.

Hun friede til sin russiske kæreste gennem seks år under US Open. Julia Lemigova er en russisk forretningskvinde, der blev kåret til Miss Sovjetunionen i 1990. Hun har tidligere dannet par med den franske millionær Edouard Stern, og de fik et barn sammen, der imidlertid døde efter seks måneder på grund af en hjerneblødning. Stern blev i øvrigt dræbt i 2005, hvor han blev skudt af en fransk escort-pige. Siden bruddet fra Stern har den rige russiske kvinde, der har sit eget kosmetikfirma, fået yderligere to børn, som nu otte og 13 år gamle. Ifølge BBC er det den yngste af de to døtre, der har plaget Navratilova om at fri til hendes mor.

Navratilova var overvældet efter ceremonien:

»Jeg er 58 år gammel, og jeg er blevet gift for første gang. Det er på tide, ikke,« sagde Navratilova, som for nylig er blevet træner for Agnieszka Radwanska.

»Når man vokser op som en lesbisk kvinde, så er det ikke noget man tænker på. For ti år siden tænkte jeg 'måske vil homoseksuelle ægteskaber være lovlige om ti år. Og her er vi nu, ti år senere, og det er blevet lovligt.«

Navratilova har i mange år kæmpet for homoseksuelles retttigheder, og hun har oplevet, hvordan samfundets indstilling til emnet løbende har udviklet sig. Men det undrer hende, at der er så sportsfolk, der åbent fortæller, at de er bøsser eller lesbiske.

»Jeg er overrasket over, at der ikke er flere spillere, som er kommet ud af skabet. Især mandlige spillere. De er så langt inde i skabet, at jeg ikke engang ved, hvem de er,« konstaterede Navratilova.