Team Sky-komet fældet for doping

Foto: BORIS HORVAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Team Sky-kometen Jonathan Tiernan-Locke er blevet fældet for doping efter uregelmæssigheder i sit blodpas.

Team Sky har fået en dopingsag på halsen. Og det er en usædvanlig én af slagsen. Briten Jonathan Tiernan-Locke er blevet fældet for brug af doping, selvom der ikke foreligger nogen positiv dopingtest i klassisk forstand. Sky-rytteren er blevet fældet på baggrund af uregelmæssigheder i sit biologiske pas.

Det vil sige, at Tiernan-Locke har afleveret nogle dopingprøver over en rum tid, som viser, at der er foregået noget unaturligt. Alle tallene er blevet undersøgt af et ekspertpanel under den internationale cykelunion, UCI, og det er kommet frem til, at Jonathan Tiernan-Locke har dopet sig. Det oplyser den UCI i en pressemeddelelse.

- Analysen af Jonathan Tiernan-Lockes biologiske pas af et ekspertpanel viser brud på antidoping-reglerne (brug af ulovlige midler eller andre metoder), står der i UCIs pressemeddelelse.

UCI har derfor bedt Tiernan-Lockes nationale forbund, England, om at iværksætte en disciplinærsag mod rytteren. Det vil formentlig betyde, at Tiernan-Locke kan se frem til en dopingkarantæne.

Team Sky har reageret på meddelelsen fra UCI. Tiernan-Locke er suspenderet af holdet.

- Vi kan forstå, at der har været uregelmæssigheder i hans biologiske pas i nogle målinger, som er foretaget, før han skrev kontrakt med dette hold.

- Der er ingen tvivlsspørgsmål om hans tilgang eller præstationer på Team Sky. Dette er et hold, som træner, kører og vinder rent, skriver Team Sky.

Tiernan-Locke har selv sendt et kortfattet statement via sin agent, hvor det fremgår, at han er uskyldig.

- Tiernan-Locke benægter hårdnakket anklagerne imod ham, og han har meddelt UCI, at han ønsker at bestride anklagerne, lyder det.

Sagen om Jonathan Tiernan-Locke brød ud under VM i Firenze i efteråret. UCI oplyste, at britens pas ville blive undersøgt, og at Tiernan-Locke trak sig fra VM.

Tallene, som ligger til grund for den fældende undersøgelse, stammer fra dengang, Tiernan-Locke vandt Tour of Britain i 2012. Dengang kørte rytteren for holdet Endura, men på grund af hans overraskende resultat skrev Team Sky kontrakt med den 28-årige rytter til den indeværende sæson.

Blodpasset er blevet indført for at holde øje med, om sportsfolks værdier pludselig udvikler sig usædvanligt, hvilket er tegn på doping. Det betyder, at rytterne løbende testes, og resultaterne registreres og sammenholdes med tidligere resultater.

To gange tidligere har UCI haft ryttere under mistanke for doping på grund af uregelmæssigheder i blodpasset.