Team Palle under pres

I skyggen af Mikkel Kessler er Team Palle under pres. TV-selskaberne trækker stikket, boksere falder fra på grund af lave lønning-er, og talentmassen er skrøbelig. Nu varsler også kronprinsen Reda Zam Zam et pludseligt karrierestop.

Det var ikke en del af planen, da Reda Zam Zam (th.) tabte sin kamp ved et boksestævne i Parken til venezuelaneren Carlos Donquiz (tv.) på knockout i første omgang. En nedtur, der på flere måder kom til at påvirke Team Palle-bokserens karriere. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

På overfladen ser alt fint ud. Team Palle kan bryste sig af 17 boksere i det åbne kartotek på bokseforretningens hjemmeside. Men hvis man kigger nærmere på de ansattes papirer, er billedet anderledes dystert: Reelt er kun 10 af bokserne stadig aktive i Palle-regi, og ud over Mikkel Kessler er det svært at finde kandidater til en vedvarende plads på verdensscenen.

Flere lovende talenter er faldet fra, og det skyldes ikke mindst, at boksernes lønninger for de fleste andre end Mikkel Kesslers vedkommende er for små til at leve af. Og med Team Palles udsigt til at stå uden TV-aftale, når dk4 trækker stikket, går bokserne ikke ligefrem bedre tider i møde. Uden TV-aftale må Team Palle nemlig indstille stævneaktiviteten på hjemlig grund, og det vil sætte boksernes lønniveau under yderligere pres.

Allerede nu er det dog så svært at drive en husholdning med lønnen som professionel bokser, at Team Palles mest oplagte efterfølger til Mikkel Kessler, kronprinsen Reda Zam Zam, varsler et pludseligt karrierestop.

»Jeg er nødt til at få noget ud af de 14 år, jeg har brugt på boksning. Men hvis jeg ikke inden for et år føler, at jeg er på rette vej, kan det godt være, jeg får andre tanker,« siger Reda Zam Zam.

Hans frygt for fremtiden tager udgangspunkt i det sensationelle knockout-nederlag til en relativt ukendt venezuelaner, som i foråret berøvede ham den øjeblikkelige mulighed for en VM-kamp i et anerkendt forbund og en hyre, der er god nok til at leve af.

»Min karriere er sat et år tilbage, så der skal gøres noget ved det nu, og jeg har viljen til at komme tilbage. Jeg har indstillet mig på at give det to-tre år mere og få de penge ud af det, jeg nu kan. Jeg har ikke fået kassekampe endnu, og jeg vil kæmpe hårdt for at få dem. Måske vil jeg spørge Mogens Palle, om han ikke kan køre mig hurtigere frem til en VM-kamp, og så er jeg ligeglad med, om det er på udebane. Der skal jo penge til at forsørge en familie med to børn,« siger Reda Zam Zam.

Den Beirut-fødte Århus-knægt forklarer:

»Den løn, jeg får nu, kan man ikke leve af. Jeg vil ikke gøre grin med den, men sådan er det altså. Sådan er lønningerne åbenbart i Danmark, og den er da også lavere andre steder. Og jeg kiksede jo selv, da jeg stod lige foran de store penge,« siger han og udstiller det dilemma, som har fået så mange af Team Palles boksere til at lægge handskerne på hylden:

»Man kan ikke have et fast job, når man skal træne to gange om dagen, og man tjener ikke så gode penge ved de små kampe, så man er lidt fanget,« siger Zam Zam.

Ved Team Palles seneste stævne i Horsens 14. september var staldens Thomas Povlsen, Anders Hugger, Martin Kristjansen, Anita Christensen og Johny Jensen i aktion. Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger får de to førstnævnte boksere mellem 20.000 og 35.000 kroner får sådan en optræden. Det lyder måske af meget, men man skal tænke på, at Anders Hugger sidste år boksede seks kampe og i år kun har været i aktion to gange indtil videre.

Som at have tre job
Lønniveauet har fighteren Spend Abazi taget konsekvensen af. Han opnåede det størst mulige sportsligt via en VM-kamp i det store forbund IBF, men pengene fulgte generelt ikke de sportslige forberedelser i omfang, så som tingene står nu, er han færdig med det hårdtslående håndværk.

»Da jeg trænede på fuld tid, var det som at have tre job. Så de to job, jeg har nu, er barnemad i forhold til boksning, og jeg kan komme til at tjene mere på et år, end jeg kunne ved at bokse. Derfor spørger jeg også, om det overhovedet kan betale sig for mig at bokse, og man bliver jo smadret i hovedet af det. Jeg gider ikke bokse to gange om året og så tjene mindre, end jeg gør nu. Og jeg gider ikke kravle ind mellem tovene i et comeback som 32-årig,« siger den 29-årige Spend Abazi.

Han fik gevaldige øretæver i sin VM-kamp mod Robert Guerrero i februar. Nu arbejder han som vicevært og som supervisor i et rengøringsselskab og har ikke talt med sin tidligere arbejdsgiver Team Palle siden »engang før sommerferien«.

Flere boksere har over for Berlingske Tidende tilkendegivet, at matchmaker Mogens Palle og hans promotordatter Bettina længe - og naturligt nok - har brugt langt det meste af deres energi på guldkalven Mikkel Kessler. Boksefamiliens stævnekalender viser da også et historisk lavt aktivitetsniveau, omend promotor Bettina Palle har yderligere tre stævner på tegnebrættet for 2007 - det første den 19. oktober.

Men promotoren erkender, at stalden kommer under gevaldigt pres, hvis dk4 fastholder, at stationen ikke vil transmittere de små stævner og dermed ikke længere lægger op mod 12 mio. kr. om året i Team Palles pengekasse.

»Vi skal have en TV-aftale på stævnerne, det er klart. Hvis vi ikke har det, ja, så må vi sende bokserne til udlandet,« siger Bettina Palle.

Ved at sende bokserne til udlandet kan Team Palle ikke i samme høje grad som nu påvirke valget af modstandere, og bokserne må tage til takke med den løn, som de udenlandske promotorer findes passende at tilbyde dem. Og den behøver ikke være særligt attraktiv.