Tallene taler: Der står Christian Eriksen på det hele

Hattrickhelten fra Dublin var involveret i halvdelen af de danske VM-kval mål.

Danmarks Christian Eriksen til 3-1 i VM kvalifikationskampen mellem Irland-Danmark på Aviva Stadion i Dublin, tirsdag den 14 nov. 2017. Christian Eriksen lavede hattrick, da Danmark vendte 0-1 til ydmygende 5-1 i Irland og kvalificerede sig til VM i Rusland. En fin dag på kontoret, siger Eriksen. Det skriver Ritzau onsdag den 15. november 2017. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Det var Pione Sistos frække tunnel, der åbnede den irske dåse bagte bønner, men det var Christian Eriksen, der vendte bunden i vejret på den.

5-1 stod der på lystavlen på Aviva i Dublin efter en dansk magtdemonstration, der havde Christian Eriksen som epicenter med et hattrick. Tottenham-spilleren, der blev så tæt pakket ind i det første playoff-møde mellem Danmark og Irland i København, men da irerne omsider løsnede overfrakken, så var fynboen nådesløs.

Med de tre mål i den storsejr der sender Danmark til VM i Rusland næste sommer, så har midtbanegeneralen været involveret i 14 af de samlede 25 danske mål i kvalifikationsturneringen samt playoff-kampene. 11 af dem har han selv scoret, de tre andre har han stået fadder til.

Han er kun 25 år, men har allerede i landsholdssammenhæng scoret lige så mange mål som Allan Simonsen og har tilmed rundet 75 optrædener i nationaldragten. Der er mere i vente for Tottenhams dansker, der også på klubplan er modnet. Alene de knaldhårde afslutninger ned mod Darren Randolphs mål viser, at talentet nu er blandet med effektivitet og kynisme. Der er lagt lag på lag på Eriksen fra Middelfart. Lige fra de første spark hjemme på forældrenes græsplæne til den hollandske legende Dennis Bergkamp tog sig af, at træne danskerens frispark i Ajax Amsterdam.

Det er nu Christian Eriksen skal høste og nyde frugten af de mange års træning. Nu og de næste otte-ti år frem for en type som ham er langtidsholdbar.

Han er ikke en wing eller den klassiske 10’er som Hagi, Laudrup eller Maradona. Han er heller ikke afhængig af eksplosion i benene som Lionel Messi eller den gode placeringsevne som Cristiano Ronaldo. Christian Eriksen er en 9,5’er som de siger i Tyskland. Fusionen mellem en hængende angriber, en playmaker og en kant, der som Ribery trækker ind i banen. Christian Eriksen ligger nu centralt på landsholdets opstilling, og lurer som en haj derinde i mellemrummet, hvor modstandernes forsvar og midtbane har et par m2 ingenmandsland. Der slår han til – enten med mål eller sætter medspillerne i scene. Han er i konstant duel med den brasilianske verdensstjerne Neymar om at være den mest chanceskabende spiller i Europas fem største ligaer.

Han er blevet sammenlignet igen og igen med Michael Laudrup, men det er en misvisende manøvre. Måske er det bare det fodboldmentale behov for at kunne italesætte en spiller, hvis fulde potentiale endnu er os ukendt, som en verdensstjerne, men Eriksen er i den grad sig egen. I Tottenham såvel som i Ajax Amsterdam og i Champions League-sammenhæng er Eriksen altid blandt de mest løbestærke spillere. I sidste sæson snittede han knap 12 løbekilometer pr kamp, og er i top tre over de mest løbevillige spillere i Premier League.

Tiden er løbet fra den mere klassiske, stationære 10’er – de blev ganske enkelt knust i løbet af 90ernes tiltagende taktiske skruetvinge på den centrale midtbane. Derfor er Christian Eriksen konstant i bevægelse for at holde sig fri af overfrakker samt være i vedværende søgen efter åbninger og rum.

Han får hjælp på landsholdet til den mission af Pione Sisto. Han er en for modstanderne uberegnelig type, der river og flår (eller bare smider bolden væk) i modstandernes falanks og den uro giver også plads til Eriksen. Der er blevet talt om forventninger og skuffelser i årevis omkring hattrick-helten fra Dublin, men han var dels (for) ung og dels mere låst i tidligere landstræner Morten Olsens system. Her havde han primært Michael Krohn-Dehli som kreativ legekammerat, og de to skiftedes til enten at være offensiv midtbane eller venstre kant. Den rolle har Pione Sisto overtaget, og Eriksens rolle lettes ligeledes af Åge Hareides opstilling med to store angribere. Et par fysisk stærke folk til at løbe med modstanderforsvarets opmærksomhed i dueller, der kan give den brydning, hvor Eriksens målchancer som regel opstår.

Efter 5-1 sejren i Dublin så vil der være store forventninger til hattrickhelten, og spørgsmålet vil lyde: Hvor langt kan han nå? Måske er Christian Eriksen præcis der, hvor han skal være. I et Tottenham på vej frem med en spillestil, der er skræddersyet til den lidt generte fynbo. FC Barcelona og Real Madrid vil poppe op på rygteplan, men vil han overhovedet trives i så tæt overvågede klubber, hvor de politiske knive trækkes i et væk.

Et er helt sikkert. Sælger Tottenham, så bliver det for et overordentligt stort beløb. De kan ganske enkelt ikke tillade sig andet.

Der trækkes lod til VM-grupperne 1. december i Moskva. Der kan Danmark være seedet i lag to, hvis det lykkes for New Zealand at gå forbi Peru i deres interne playoff-kamp. Uanset om det bliver med et Danmark i seedningslag to eller tre, så får Christian Eriksen en hovedrolle. På sin egen måde.