Tæt kamp om de sidste VM-pladser

De danske herrer møder Polen, Norge og Island i tre testkampe, der afgør, hvilke spillere der skal have de sidste ledige billetter i Ulrik Wilbeks VM-trup.

Ulrik Wilbek har masser af sidste-øjebliks beslutninger at skulle træffe. ´<br>Foto: Katrine Damkjær Fold sammen
Læs mere

Der er stadig 15 dage, til Danmark spiller den første VM-kamp i Kiel, men temperaturen er så småt begyndt at stige i det håndboldglade Danmark forud for det største VM i historien.

2. januar satte landstræner Ulrik Wilbek ydeligere blus under kedlerne, da han samlede sine udvalgte spillere på kurhotellet i Skodsborg nord for København, og efter en håndfuld træningspas skal VM-formen i de kommende dage testes for fulde huse i Roskilde, Farum og Brøndby i tre landskampe mod Polen, Norge og Island.

»Sammenlignet med sidste år på samme tid er vi nået et stykke længere. Vores angrebskombinationer ser rigtigt gode ud, og de grundlæggende ting er spillerne mere bevidste om. De sidder mere på rygmarven,« konstaterer Ulrik Wilbek.

De første dage af træningssamlingen er også blevet brugt til forbedringer. Specielt har der været fokus på det danske kontraspil.

»Den del af spillet har vi opgraderet, for det var dér, vi var dårligst ved EM for et år siden. Vi vil gerne have nogle flere billige mål,« fastslår den danske landstræner.

Åben kamp
Opgørene mod Polen, Norge og Island er træningskampe, men alligevel er der en hel del at spille om.

Der er således stadig to pladser i Wilbeks VM-trup, der ikke er besat, og det bliver de kommende dages indsats, der afgør, hvilke spillere der erobrer de sidste adgangstegn til VM.

Mest åben er kampen om den sidste plads i bagkæden, efter at Lars Krogh Jeppesen den 31. december definitivt meldte afbud til VM. Venstrebacken fra THW Kiel erkendte, at han ikke kunne nå at komme op på 100 procents styrke efter de mange skader i efteråret.

Det åbner umiddelbart VM-vejen for Skjerns Lars Møller Madsen eller Flensburgs Kasper Nielsen. Men også andre navne er i spil.

»Vi hænger meget vores hat på, hvad vi kommer til at mangle i de her tre kampe. Kommer vi til at mangle en forsvarsspecialist? Kommer vi til at mangle en hugger fra venstre back? Eller noget helt tredje?« som Wilbek retorisk spørger.

Og netop »noget helt tredje« synes landstræneren umiddelbart at være tændt på at vælge.

»Jeg må sige, at det er fantastisk at se, hvad der sker med Per Leegaard, når han kommer på det her hold. Han er begyndt at banke boldene ind igen på samme måde som ved EM, så det er bestemt også en mulighed,« siger Ulrik Wilbek.

Nu er Viborgs Per Leegaard venstrehåndet højreback, men Wilbeks regnestykke kan gå op, fordi landstræneren har udtaget Anders Oechsler fra tyske Grosswallstadt som suppleant til Kasper Søndergaard på højrebacken.

Oechsler, der er højrehåndet, kan sagtens flyttes over som truppens tredjevalg på venstre back efter Lasse Boesen og Bo Spellerberg og dermed åbne for Leegaard.

»Det vil også give holdet mere balance med to venstrehåndede (Søndergaard og Leegaard, red.) i højre side,« konstaterer landstræneren.

Når Per Leegaard ikke allerede er en del af VM-truppen efter sit meget succesfulde EM for et år siden, skyldes det, at han har været plaget af diverse skader gennem sæsonen og først vendte tilbage på Viborgs hold i forbindelse med pokalfinalen mod Kolding IF mellem jul og nytår. Af samme grund er Leegaard egentlig kun udtaget som VM-reserve, men en overbevisende indsats i de kommende dage synes altså at kunne udløse en plads i den endelige VM-trup til Viborg-spilleren.

Den sidste ledige VM-billet står der »højre fløj« på, og den går til enten Viborgs Hans Lindberg eller Skjerns Mikkel Aagaard. De to skal frem til på søndag kæmpe om, hvem af dem, der skal supplere Flensburgs Søren Stryger på flanken.

Bombet ned
Alle tre modstandere de kommende dage er kvalificeret til VM ligesom Danmark. Derfor venter Ulrik Wilbek tre spændende dueller mod hold, der, ligesom hans eget, har ambitioner om at slutte i top otte ved VM.

Umiddelbart ser søndagens kamp mod Island ud til at blive den hårdeste nød for Danmark at knække, da islændingene de senere år har kæmpet tæt med danskerne om at blive Nordens nye storhold efter den svenske totaldominans i 1990'erne. Men Ulrik Wilbek advarer mod at tage for let på aftenens kamp mod Polen og morgendagens møde med Norge.

»Der findes meget få hold i verden, der har så mange gode skytter som Polen. Hvis vi står tilbage på dem i forsvaret, bomber de os ned,« konstaterer han og antyder, at vi derfor nok kommer til at se nogle af Danmarks mere offensive forsvarsformationer i funktion i den kamp.

Morgendagens møde med Norge finder landstræneren specielt interessant, fordi de to hold er i indledende gruppe sammen ved VM.

»Det er et hold, vi skal vinde over til VM, men til kampen på lørdag er der mange overvejelser. Vi kender jo hinanden godt, men der er detaljer, som kunne være specielt gode at bruge mod Norge, som man kan vælge at skjule,« lyder det fra landstræneren.

Skal prøve noget af
Danmark og Norge har mødt hinanden tre gange siden EM i Schweiz for et år siden, men det er første gang siden duellen i St. Gallen, at de to hold stiller op i stærkeste opstilling.

»Så det gør det lidt ekstra spændende,« siger Wilbek og skærer målsætningen for de næste tre dage ud i pap.

»Der er tale om testkampe, og vi skal have prøvet nogle ting af. Men det er også vigtigt at vise, at vi har et niveau,« fastslår landstræneren, der kun har en enkelt spiller tvivlsom til weekendens kampe.

Jesper Nøddesbo trækker med en mindre skade i lysken, og der tages derfor ingen chancer. Men han er ifølge Wilbek klar igen i god tid før VM.

Der er udsolgt til kampene i Roskilde, Farum og Brøndby, og der er tæt på også at være det i Skjern og Horsens, hvor Danmark i næste uge møder Frankrigs europamestre og VM-favoritter i endnu to testkampe. Den sidste afpudsning før åbningsmatchen i Ostseehalle i Kiel mod Ungarn den 20. januar. Foran 10.000 ellevilde og for det meste danskvenlige tilskuere. Med termometret helt oppe i feber-feltet.

For nu skal det være. For de danske håndboldherrer ved VM. For første gang siden 1982.