»Tænk, at der fortsat er folk, der henvender sig for at få mit job«

Brøndbys direktør Per Bjerre­gaard går inden længe af på grund af alder. Men den afgrundsdybe krise i klubben kan få ham til at blive længere. »Brøndby er mit hjertebarn, og jeg slipper ikke tøjlerne midt i en krise,« siger hovedpersonen.

Brøndbys direktør, Per Bjerregaard, går snart fra posten på grund af alder, men han bliver, så længe klubben er i krise. Han vil ikke svigte sit »hjertebarn«. Og så vil han sikre sig, at den kommende Brøndby-boss har mere styr på forretninger end ham selv. Foto: Simon Bohr Fold sammen
Læs mere

Krisen klæber til Brøndby som strandsand til et par våde badebukser. I mere end et år har spillet på banen ikke fungeret optimalt, og derfor har den administrerende direktør Per Bjerregaard insisteret på, at der er tale om en sportslig krise. Sportslige kriser kan man nemlig bekæmpe med medicin og kure enten ved at købe nye spillere, skifte træneren ud eller ansætte en mental coach. Af samme grund ligger der en indre logik i, at Brøndbys altdominerende skikkelse er uddannet læge og blot går under kælenavnet »Doktoren«.

Men i de seneste dage har klubbens faste støtter på tribunerne skærpet tonen og retter nu skytset direkte mod toppen af fodbold­pyramiden mod Per Bjerregaard selv. For hans kure virker tilsyneladende ikke længere. René Meulensteen fungerede ikke på trænerposten i sidste sæson, og afløseren Per Køhlert har det også svært i hvert fald på udebane og især i Jylland.

Stadig flere fans mener, at direktøren er årsag til den nuværende krise. En krise, som det er svært at se en farbar vej ud af. De utilfredse fans får i rigt mål fodret deres utilfredshed både fra debatfora og de etablerede medier. Senest da Ekstra Bladet i går bragte et billede af Bjerregaard på toppen af forsiden med den lakoniske besked: »Smid ham ud«:

»Jeg læser ikke aviser for tiden. Det er for bedrøveligt. Men jeg bliver da stødt og ked af det, når vores fans er ude efter mig og klubben. For det er mit hjertebarn, vi taler om,« siger Per Bjerregaard.

Krisen er blevet større
For ni måneder siden var Berlingske Tidende inviteret ind på Per Bjerregaards kontor under Brøndby Stadion til et kritisk interview. I to timer kredsede vi om emner som krise, nepotisme og dårlig ledelse. Doktoren insisterede dengang på, at krisen var sportslig. I dag mener han fortsat, at den er sportslig og den er ikke blevet mindre. Snarere tværtimod.

»Vi har behov for sportslig stabilitet. Det gør det også lettere for den kommercielle afdeling, hvis vi har lidt succes på grønsværen. Her og nu kan vi godt bruge en ny spiller, selvom vores trup er alt for stor. Vi har 31 mand inde omkring førsteholdet, men 14 af dem sad ude med skader i kampen mod FC Midtjylland,« fortæller Per Bjerregaard.

»Fodbold er bare så irriterende kompliceret. For selvom vi har en alt for stor trup, så kan vi godt her og nu overveje at udvide den med et par markante navne. Vi har jo ikke holdet endnu. Det var der i hvert fald intet, der tydede på i søndags,« siger han med reference til det ydmygende 5-0-nederlag til FCM.

Per Bjerregaard har den totale magt i Brøndby. Som formand for amatørafdelingen er det reelt ham selv, der har magten over bestyrelsen for det professionelle selskab, som har ansat Per Bjerregaard som administrerende direktør. Derfor giver det heller ingen mening at spekulere i, om der er folk i organisationen, som vil af med Bjerregaard. Han bestemmer selv, hvor længe han vil sidde for bordenden i klubben med det demokratiske motto »Supra Societatem Nemo«, der betyder »Ingen over fællesskabet« eller i denne kontekst: »Ingen over klubben.«

Vi bad alligevel klubbens netop afgåede chef for marketing og kommunikation, Thomas Lytzen, om at vurdere, hvor længe han ser Per Bjerregaard i toppen af organisationen.

»Mange år endnu,« siger Thomas Lytzen.

»Jeg tror, at Per Bjerregaards tilbagetræden er udskudt af den sportslige deroute, der har været de seneste par år. Den dag, Per overlader tøjlerne til sin efterfølger, ønsker han at overlade en toptunet virksomhed, som både sportsligt og økonomisk er der, hvor Brøndby efter hans mening skal være. Hans mission nu er derfor at få Brøndby på ret køl igen.«

Thomas Lytzen tror ikke, at Bjerregaard lader sig presse ud af kontoret af hverken kritiske fans eller medier: »Sådan som krisen udvikler sig, så er det bestemt ikke sjovt at være i hans sko i øjeblikket. Han har jo reddet sig igennem Interbank, og det må vel karakteriseres som den ultimative prøvelse.«

Per Bjerregaard mener dog ikke, at hans afgang nødvendigvis ligger så langt ude i fremtiden.

Ny chef skal have forstand på business
»Inden så forfærdeligt længe går jeg af som administrerende direktør, for det er et psykisk hårdt job at bestride. Men jeg går af på grund af min alder ikke på grund af den aktuelle situation i klubben. Husk på at Brøndby er mit hjertebarn, og jeg slipper ikke tøjlerne midt i en krise,« siger Per Bjerregaard, som har følgende refleksion:

»Tænk at der fortsat er folk, der henvender sig for at få mit job...«

Hvordan er profilen på din afløser. Skal han ligne dig?

»Nej. Han skal være dygtig, og så skal han være en langt bedre forretningsmand end jeg. Så kan vi bare håbe, at han gider spørge mig lidt til råds om det fodboldfaglige,« siger Per Bjerregaard.

Brøndby har blandt andet vundet ti danske mesterskaber i Per Bjerregaards tid i klubben. Efter tre runder ligger klubben på en nedrykningsplads i Superligaen.