Svensk toprytter retter skarp kritik mod Fuglsangs hold

Fredrik Kessiakoff beskriver, hvordan Astanas ledelse sendte trusselsbreve, fordi de mente, han ikke præsterede godt nok. Fold sammen
Læs mere

Den tidligere svenske toprytter Fredrik Kessiakoff beskylder cykelholdet Astana for at sende trusselsbreve og være med til at dræbe hans lyst til at fortsætte karrieren.

I et større interview med Sveriges Radio fortæller 34-årige Fredrik Kessiakoff om, hvordan han gennem 2014-sæsonen kæmpede med sig selv og med at præstere på højeste niveau.

Men han fortæller også om, hvordan han oplevede, at ledelsen hos arbejdsgiveren Astana var med til at hive ham endnu længere ned med trusselsbreve og beskyldninger om en lad indstilling til livet som professionel rytter.

»Jeg synes, at holdet håndterede det temmeligt dårligt. En stor årsag til, at jeg havde det så slemt, var, at holdet pressede mig. Jeg forsøgte at presse mig selv, men det blev ikke anderkendt. De troede, jeg lå på sofaen og ikke ville tilbage på landevejen,« siger Fredrik Kessiakoff.

Den svenske rytter kom til Astana i 2011, og han har i sin karriere vundet en etape i Vuelta a Espana og Schweiz Rundt. I 2012 kørte han syv dage i den prikkede bjergtrøje under Tour de France.

Men alle de meritter var glemt hos Astanas ledelse, eftersom 2014-sæsonen udviklede sig.

»Jeg fik et brev fra ledelsen, hvor der stod, at jeg gjorde det dårligt i løb, ikke gav alt og var en dårlig holdkammerat. Det skete, lige som jeg troede, at jeg leverede en god indsats, så det var en mærkelig meddelelse at få. Det er et kasakhisk hold med en anden mentalitet og meget hierarkisk. Vi blev ansat til at køre på cykel og ellers holde mund. Det var et vanskeligt kultursammenstød, og jeg er meget følsom over for den slags. Det har været meget hårdt,« fortæller Fredrik Kessiakoff, der også følte truet på sit levebrød af Astanas ledelse:

»Der var advarsler om, at de kunne trække mig i løn. Det var ikke en frygt, der motiverede mig. Det var bare negativt.«

Cykelholdet Astana, der har danske Jakob Fulgsang i truppen, har den seneste tid været centrum for flere belastende dopingsager, der har truet dets eksistens på World Touren, fordi UCI på grund af gentagende doping-sager kan anullere holdets licens til at deltage i cykelsportens største løb.

Foreløbig har Astana dog klaret frisag, men holdets ry er blevet blakket. Ledelsen på holdet er blevet beskyldt for at stjæle en rytters præmiepenge.