Svensk fodboldchef om Uefa-dom: Afbud må ikke ske igen

Det Svenske Fodboldforbund afventer information fra Uefa, før forbundet beslutter, om dommen skal appelleres.

Marika Domanski Lyfors og Det Svenske Fodboldforbund havde forventet en hårdere sanktion mod Danmark fra Uefa. Scanpix/9200 Adam Ihse/tt Fold sammen
Læs mere

Det vakte undren i Det Svenske Fodboldforbund, da Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) torsdag afsagde dom i sagen om det danske kvindelandsholds afbud til en VM-kvalifikationskamp i Sverige i oktober.

Uefa dekreterede en svensk 3-0-sejr på skrivebordet, mens det danske landshold blev udelukket fra at deltage i turneringer i Uefa-regi.

Den sidste del af straffen blev dog gjort betinget i fire år, og derfor er Danmark stadig med i VM-kvalifikationsgruppe 4.

Fodboldforbundet i Sverige luftede allerede torsdag muligheden for at appellere afgørelsen, og det er fortsat under overvejelse.

Når forbundet havde forventet en hårdere straf til Danmark, skyldes det andre ting end lige den specifikke kamp.

»Det er godt for Danmark, at det er blevet besluttet, at de kan spille videre,« siger Marika Domanski Lyfors, der er afdelingschef for det svenske kvindelandshold.

»Men hvis man ser det i et større perspektiv for fodbolden, så vil vi ikke have, at det her skal kunne ske igen. Det at man rent taktisk kan udnytte at lave en walkover (ikke spille, red.) i en kamp.«

»Derfor havde jeg nok forventet, at det ville blive en hårdere straf. Men det blev det ikke, og nu må vi se på sagen, og så må vi afgøre, hvordan vi agerer. Intet er afgjort endnu,« siger hun.

Marika Domanski Lyfors og Det Svenske Fodboldforbund har endnu ikke modtaget en skriftlig redegørelse fra Uefa, hvor begrundelsen for dommen udpensles i detaljer.

»Vi har bedt om at få det, men det kommer nok først i næste uge,« siger hun.

Både Sverige og Danmark havde vundet de to første kampe i VM-kvalifikationen, inden de 20. oktober skulle være tørnet sammen på Gamla Ullevi i Gøteborg.

Danmarks kvindelandshold lå imidlertid i strid med Dansk Boldspil-Union (DBU) om en fremtidig lønaftale, og til sidst så DBU sig nødsaget til at melde afbud til kampen i Sverige.

Både Danmark og Sverige mangler at spille fem gruppekampe, og det er derfor for tidligt at sige noget om, hvorvidt afgørelsen kommer til at få afgørende indflydelse på det endelige facit i gruppen.

Kun nummer et kommer direkte med til VM i Frankrig i 2019.

Nummer to i gruppen kan gøre sig forhåbninger om at blive blandt de fire bedste gruppetoere i de syv europæiske kvalifikationsgrupper, hvilket vil udløse playoffkampe om én VM-billet.

I en hypotetisk situation kunne man forestille sig, at et hold kunne tillade sig at tabe med mere end tre mål i en afgørende gruppekamp, hvorefter man undlod at stille op og indkasserede et 0-3-nederlag.

»Det ville være ulykkeligt for fodbolden, hvis man kan spekulere i sådan noget,« siger Marika Domanski Lyfors.

»Jeg ser det i det store perspektiv, vi skal ikke kun se på damefodbolden, det her gælder hele fodbolden. Derfor havde jeg nok troet, at man ville tildele en hårdere straf,« siger landsholdschefen.

Når Det Svenske Fodboldforbund modtager mere information om dommen, skal forbundets jurister gennemgå den.

Først herefter beslutter forbundet, hvad næste træk skal være.

/ritzau/