Svanen Sharapova

Den bedste kvindelige tennisspiller fra Rusland i øjeblikket er Maria Sharapova. Med sine benhårde slag fra baglinien sætter hun sine modstandere under pres, men under dette års Wimbledon-turnering er det indtil videre mest hendes påklædning, der har trukket opmærksomhed til sig.

Maria Sharapova var som barn sikkert ikke nogen grim ælling, men nu er hun med sit nye tennisdress-design i hvert fald sprunget ud som en smuk svane med vinger. Foto: Eddie Koegh Fold sammen
Læs mere

Da den russiske tennisspiller Maria Sharapova kun var en ganske lille pige på seks år, var datidens store tennisstjerne Martina Navratilova ikke et sekund i tvivl:

»Den pige har talent«, lød Navratilovas budskab til Sharapovas far, Yuri Sharapova, under Kremlin Cup i Moskva, hvor faderen selv stillede op.

I håbet om at udvikle sin datters potentiale bedst muligt, valgte Yuri Sharapova at satse hele butikken. Med kun 700 dollars på lommen drog han sammen med Maria til USA i marts 1995 for at lede efter den bedste træning til hende. Ingen af dem talte engelsk, og pengene var lånt fra Maria Sharapovas bedsteforældre. Men som otte-årig var Maria Sharapova alt for ung til at gå på de anerkendte tenniscolleges i USA.

Men det slog ikke far og datter ud. Yuri Sharapova skaffede sig en række job, mens han stadig selv trænede Maria, og allerede som ni-årig lykkedes det Maria Sharapova at få et stipendium, så hun kunne blive elev på IMGs Nick Bollettieri Tennis Academy i Bradenton, Florida.

Hun blev et stilikon
Siden Navratilova så den lille Sharapova svinge ketcheren, er der sket en kæmpe udvikling. I dag er Sharapova ikke kun verdens næstbedste kvindelige tennisspiller ifølge verdenslisten, hun er også et stilikon og forbillede for mange unge ­ og verdens bedste betalte kvindelige idrætsudøver.

For i modsætning til sin landsmandinde, Anna Kournikova, der er den seneste kvindelige tennisspiller fra Rusland, som har tiltrukket sig mediernes opmærksomhed, vinder Sharapova ikke kun tenniskampe- og turneringer. Hun lægger også navn til en parfume, og seneste påfund er en specialdesignet tennisdragt til dette års Wimbledon.

Sammen med designere fra Nike har Sharapova udviklet en dragt, der får hende til at ligne en svane, når hun suser rundt på baglinien for at banke den ene forhånd og baghånd efter den anden over nettet.

Selv havde Sharapova ikke tænkt tanken, at svanen skulle være inspiration til den nye dragt. Men som vingerne udviklede sig på ryggen, blev symbolet tydeligere og tydeligere.

»Oprindelig var vingerne ikke på ryggen, men jeg ville gerne have effekten af vingerne, så jeg er meget tilfreds med resultatet,« siger Sharapova, som kun tror, der bliver henvist til svanen, fordi kjolen er hvid.

Ikke favorit
I dette års Wimbledon-turnering har Maria Sharapova indtil videre spillet sig frem til fjerde runde. Her venter formentlig amerikanske Venus Williams, som dog mangler at spille det sidste af kampen mod Akiko Morigami færdig.

Men selv om det er femte gang, Maria Sharapova stiller op til Wimbledon, og hun engang tidligere har vundet turneringen, er hun på trods af sin seedning som nummer to ikke blandt de største favoritter. Justin Henin og den regerende mester, Amelie Mauresmo, er sammen med hårdtslående Serena Williams større favoritter, fordi Sharapova døjer med en skulderskade, som kræver hendes fulde opmærksomhed.

»Nogle dage er bedre end andre. Men det er stadig ikke så godt, som jeg gerne ville have det. Men lægerne siger, at de ikke kan gøre mere, og at jeg selv må bestemme, om jeg vil spille. Jeg kan godt leve med smerterne,« siger Maria Sharapova.

Skulderskaden har også betydet, at Sharapova ikke har haft den mest fantastiske sæson indtil videre. Hun var i finalen i Australien Open og semifinalen i French Open, men hun har ikke fået lov til at løfte nogle trofæer i 2007 endnu.

Vækket af fuglesang
I år har Sharapova droppet at bo på hotel i forbindelse med Wimbledon. I stedet er hun sammen med sin træner flyttet ind i et lejet hus. Her får Sharapova tankene langt væk fra Centre Court.

»Forleden morgen blev jeg vækket af to syngende fugle uden for mit vindue, og da jeg skulle ud af huset, var jeg ved at snuble over tre flasker mælk, der stod foran døren,« fortæller Sharapova til sin hjemmeside, mariasharapova.com.

Hvornår Sharapova kommer i kamp igen er meget tvivlsomt. Formentlig bliver det i morgen, men intet er sikkert i Wimbledon, hvor regnen er alles modspiller.