Supermagten Rusland viser tegn på systematisk doping

athletics-world
Valeriy Borchin of Russia celebrates in front of the Brandenburg Gate after winning the men's 20 km walk at the world athletics championships in central Berlin, August 15, 2009. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY) Fold sammen
Læs mere

Antallet af russiske sportsfolk med en dopingsag på samvittigheden er alarmerende højt. Onsdag blev der uddelt fem nye karantæner til atletikudøvere.

Den er gal i Rusland. Ikke bare med det geopolitiske klima. For laver man en tilstandsrapport på landets sportslige fundament, vil man formentlig anbefale en gennemgribende renovering. Muligvis en nedrivning.

Forklaring: Siden 2009 er 23 russiske atletikudøvere blevet taget for brug af forbudte stoffer. De sidste fem fik udstedt deres karantæne tirsdag, da RUSADA (Det russiske anti-doping agentur, red.). Og dermed kan Rusland ikke længere bare prale med at være en af atletikkens mest succesrige nationer, men også have den tvivlsomme ære at bidrage stort til sportens synderegister.

»Med de fem nye sager er Rusland i alt oppe på 23 positivtestede atleter ud af de i alt 37, der er fundet, efter at Den internationale Atletikforbund i 2009 indførte det biologiske pas.

»Alle atleter blev taget som en følge af IAAFs biologiske pas. Efterfølgende er sagerne blevet sendt til behandling hos Det russiske atletikforbund,« lød det i en pressemeddelelse fra atletikkens moderorganisation.

Det er især nichesporten kapgang, der bidrager negativt til statistikken. De seneste fem sager har alle været med kapgængere, men det mest ømfindtlige spørgsmål lige nu er, om ikke Ruslands problemer med biokemisk krigsførelse både stikker dybere og rækker højere op mod den absolutte top.

Ifølge en dokumentar lavet af den tyske tv-station ARD er brugen af doping i den russiske sportsverden tæt på at være så systematiseret som før murens fald. Altså et anliggende, hvor statslige institutioner bidrager med både at levere medikamenterne og samtidig sørge for enten at feje eventuelle sager under gulvtæpper eller sikre sig, at dopingkontrollen bliver effektivt ført bag lyset.

Det var den tyske journalist Hajo Seppelt, der via højtstående kontakter i den russiske atletikverden, fik nys om forholdene. Og ifølge den dopingkarantæneramte 800 meter løberen Yuliya Stepanova og hendes mand Vitaliy Stepanov, arbejdes der så systematisk som nogensinde med medicinsk optimering af landets atleter.

»Du bliver nødt til at dope dig. Sådan foregår det i Rusland, lød det beskæmmende budskab fra Stepanov, der har været official i det russiske anti doping agentur.

Skal man tro Yuliaya Stepanova, var der udelukkende tale om et uheld, da hun blev suspenderet på grund af uregelmæssigheder i det biologiske pas, hvor den enkelte atlet får kortlagt og bogført en række fysiologiske nøgletal.

Stepanova var ellers nøje instrueret i, hvordan hun skulle opbevare nedfrosne urinprøver, og ved lokale stævner skulle hun bare sørge for en særlig afmærkning af hendes test for at kunne »sove roligt«, som det blev udtrykt.

Angiveligt er det en praksis, man kender til helt oppe i toppen af det russiske statsapparat. Og der blev ifølge Vitaliy Stepanov ført offerlam til skafottet, hvis der var tale om ukendte og knap så lovende idrætsudøvere.

»Hvis der var tale om en ukendt atlet, forblev testen positiv. Men hvis det var en etableret berømthed eller et ungt medaljehåb, blev det angivet som en fejl og ikke indrapporteret.«

Siden den opsigtsvækkende dokumentar har Rusland i høj grad været i søgelyset, selv om man fra officielt hold nægter, at beskyldningerne fra den tyske dokumentar taler sandt.

»Alle de atleter, der har været i konflikt med dopingregulativerne kommer med den slags beskyldninger. Så kontakter de journalister og finder på historier. For professionelle er den slags historier bare til at grine ad, mener direktør Nikita Kamaev fra Rusada.

De seneste karantæner rammer således OL-guldvinder i kapgang Valery Borchin og Sergei Kirdyapkin, Olga Kaniskina, 2011 verdensmester Sergei Bakulin og sølvvinder Vladimir Kanaykin.

Borchin fik otte års karantæne med virkning fra oktober 2012, men den 28-årige kapgænger har officielt indstillet karrieren.