Superliga-ekspert giver to grunde til Solbakkens kontraktforlængelse

BTs Superliga-ekspert Peter Sørensen ser to årsager til, at FC København og Ståle Solbakken har valgt at forlænge samarbejdet med yderligere to år, så kontrakten parterne imellem nu løber til sommeren 2018.

Ståle Solbakken har flere steder været nævnt som et godt bud på en udenlandsk efterfølger til Morten Olsen, der stopper på landstrænerposten i sommeren 2016 - samme tidspunkt, som nordmandens nu tidligere kontrakt stod til at udløbe med københavnerklubben.

Men med indgåelsen af en ny kontrakt ligner det, at døren til DBU Allé og det ledige landstrænersæde bliver - i hvert fald for en stund - lukket venligt af Ståle Solbakken. Og nu får DBU ikke Ståle Solbakken, uden at FCK som minimum bliver sikret økonomisk kompensation.

Det kan ifølge Peter Sørensen være en af forklaringerne på, at FCK har indgået en ny aftale med Ståle Solbakken.

»Jeg tror, at FCK gerne vil komme usikkerheden om Ståles position i forhold til landstrænerjobbet til livs allerede nu - og det gør de så med en ny kontrakt,« siger Peter Sørensen og fortsætter:

»Den anden årsag til, at jeg tror, de forlænger nu, er Ståles egen private situation. Han vil gerne have samlet sin familie i Danmark.«

I et åbent og ærligt interview med BT har Ståle Solbakken for otte dage siden fortalt, at familien flytter til København, og det vil ikke komme bag på Peter Sørensen, hvis nordmanden også har diskuteret sin familiære situation med direktør Anders Hørsholt.

»Måske har Ståle Solbakken sagt, at kontrakten mellem parterne skal forlænges nu, hvis ikke han skal begynde at afsøge markedet efter nye muligheder - hvis ikke nu, så i hvert fald i næste sæson. Måske har han følt, at det er for usikkert at rykke familien til København på en kontrakt, der kun løber til 2016,« siger Peter Sørensen, der dog også er sikker på, at Ståle Solbakken hele tiden har haft lyst til at fortsætte arbejdet med at få FCK tilbage på den rette hylde i sportslig forstand.

Med al sandsynlighed glipper mesterskabet for FC København i indeværende sæson. Konkurrenterne fra FC Midtjylland har været et ulvespring foran siden startskuddet, og for en klub af FCKs størrelse rimer sølvmedaljer ikke på ambitionen om at være den bedste fodboldklub i Danmark.

Måske vil det derfor undre i nogen kredse, at FCK trods det, der formentlig ender med uopnåede guldresultater, alligevel vælger at printe en ny kontrakt til Ståle Solbakken. Måske havde der været en idé i at se, om nordmanden kan vende resultaterne i næste sæson, før der underskrives et nyt stykke papir.

Men Peter Sørensen forstår godt, hvorfor FCK-ledelsen har handlet, som den har gjort.

»Vi skal huske på, at FCK trods alt har været inde i en opbygningsfase, ligesom der nærmest intet er gået galt for FC Midtjylland - de har bare haft en kanonsæson. Ståle har selv sammensat holdet, der gradvist er blevet bedre, og FCK kommer formentlig til at vinde sølv med stor afstand til konkurrenterne. Det er trods alt ikke så dårligt med tanke på, at fundamentet i grove træk er blevet udskiftet i klubben og først nu begynder at stå stærkt,« siger Peter Sørensen.

Men kravet i en klub af FCKs størrelse er guld hver sæson. Kan man forestille sig, at FCK fyrer Ståle Solbakken allerede efter næste sæson, hvis ikke forventningerne bliver indfriet?

»Det tror jeg ikke. Selvfølgelig vil ledelsen være kritisk - det vil Solbakken også selv - hvis de heller ikke vinder mesterskabet næste sæson. Men fyrer du Ståle Solbakken, vil der være en masse transaktionsomkostninger, fordi han jo er manden, der om nogen har det sportslige ansvar,« siger Peter Sørensen med henvisning til Solbakkens dobbeltrolle som manager og cheftræner.

Det er vel lige præcis en af udfordringerne ved at ansætte én mand til begge positioner? At han bliver svær at fyre?

»Hvem skal de ellers ansætte? Ståle Solbakken er den bedste træner i Skandinavien efter min mening. Hans faglige indsigt er uovertruffen, han har et indgående kendskab til klubben, har selv opbygget staben. Der er tillid begge veje. FCK får ikke en bedre mand ind end ham,« siger Peter Sørensen.

bt.dk har trods flere forsøg ikke fået fat i FC Københavns direktør, Anders Hørsholt.