Stormen fra Vesterhavet blæste mestrene omkuld

Wade Bergman scorer til esbjerg føring 5-4. Fold sammen
Læs mere

Mark Pederson har prøvet lidt af hvert i sin lange karriere, men én ting slår han fast:

»Jeg har aldrig coachet sådan en gruppe fyre før.«

Ordene faldt i omklædningsrummet efter Esbjergs sensationelle 6-4 sejr efter 1-4 og reducering til 1-2 i finaleserien mod Sønderjyske.

Esbjerg-coachen med baggrund i mange år som spiller i NHL og træner på flere kontinenter var en lykkelig mand.

»Vi fighter og bliver ved at tro på det og viser en moral, jeg er stolt over,« siger han.

»Jeg vil ikke sige, at det var et vendepunkt i finalen, men det var en meget vigtig sejr, og nu er vi klar til den næste kamp.«

Optimismen hos Esbjerg-spillerne er stor. Som kaptajnen Sune Hjulmand siger:

»Det havde set uhyggeligt ud, hvis vi var kommet bagud 0-3. Nu er serien helt åben. Kan vi fortsætte, som vi spillede i den sidste halvdel af kampen, kan vi vinde.«

Sønderjyske var på sikker vinderkurs, men holdt op med at spille med en tre målsføring. Som om de allerede havde vundet. Og den dumhed blev dyr.

»Jeg ved ikke rigtig, hvad der sker. Om vi føler os for sikker. Det er en reaktion, der kan komme efter nogle gode kampe,« siger backen Mads Bødker.

Sidst, Sønderjyske tabte i ordinær tid i SE Arena, var 12. december mod Odense. I mellemtiden er der gået 15 kampe, så det var en afklapsning, der gjorde ondt. Inden kampen blev han fejret med ikke færre end tre titler, bl.a. som Sønderjyskes mest værdifulde spiller, så det overrasker ikke, at Cory Quirk også åbnede scoringen i en begivenhedsløs første periode med sølle to skud på mål i de første ti minutter.

Kunne første periode refereres på bagsiden af et frimærke, eksploderede anden periode med otte vanvittige minutter med fire mål og en matchstraf.

Esbjergs krudttønde Scott Howes' kneeing på Steffen Frank betød farvel og tak og karantæne til en rasende canadier, og 50 sekunder inde i powerplay gjorde kaptajnen Kim Lykkeskov det til 3-1 med sit andet mål.

Det blev Kyle Wharton så sur over, at han tabte sutten og crosscheckede Kim Lykkeskov i ryggen. Og i fem mod tre hamrede Mads Bødker pucken i kassen til 4-1. Det lignede dødsstødet til Esbjerg, men pludselig åbnede kampen sig med to mål på ét minut ved Marc Derlago og Andrew Clark, som endelig viste deres skarphed i finalen.

Og stormen fra Vesterhavet blæste i tredje periode i bogstaveligste forstand de danske mestre omkuld med tre mål inden for otte minutter.

Hvilken sensationel vending i en serie, som pluselig er helt åben med et psykologisk overtag til Esbjerg.

De går ud til den fjerde kamp på fredag i Granly Hockey Arena efter at have scoret fem mål i træk.

Hvis man tror, at Metal Ligaen kun følges af danskere, kan man godt tro om. På pressepladserne i SE Arena var en japansk journalist fra Star Press, Tomoki Sekiya. Han følger Esbjergs to japanske landsholdsspillere, målmanden Yutaka Fukufuji og backen Shinya Yanadori. Og har i øvrigt stor ros til Kim Staal, som skød det japanske hold Tohoku Free Blades til tops i Asia League.

Metal Ligaen, 3. finalekamp

Sønderjyske-Esbjerg Energy 4-6 (1-1, 3-2, 0-3)

Sønderjyske fører 2-1 i kampe