Store favoritter på fuldtid

Umiddelbart er SAS Liga-nedrykkerne fra Vejle og Silkeborg gedigne favoritter i Viasat Sport Divisionen, der bliver skudt i gang i denne weekend. Ekspert og konkurrent nævner »fuldtidsprofessionalisme« som altafgørende forskel i kampen om triumf.

Vejles Ulrik Balling og Silkeborgs Henrik Schnedler i rødt kæmper om bolden i en superligakamp i sidste sæson. Nu skal de to fuldtids­professionelle hold til at kæmpe om 1. pladsen i Viasat Sport Divisionen. Fold sammen
Læs mere

Det var ikke kun SAS Liga-bolden, der rullede i Århus i går. For et par timer før SAS Liga-dysten mellem AGF og FC København åbnede Aarhus Fremad ballet i landets næstbedste række. Lille­bror i Smilets By mødte Herfølge, mens HIK-Køge udgjorde lørdagskamp nummer to.

Resten af mandskaberne i Viasat Sport Divisionen kommer i aktion i dag. Med nedrykkerne Vejle og Silkeborg som klokkeklare favoritter til at indtage de pladser, der atter giver adgang til sjov og spil på højeste niveau.

Fodboldekspert på Kanal 5, Morten Bruun, er i hvert fald ikke i tvivl, da han ganske kort opridser tingenes tilstand:

»Det vil overraske mig meget, hvis ikke Silkeborg og Vejle rykker op. Der er et andet lag med SønderjyskE forrest efterfulgt af Fredericia og Kolding, som er glimrende klubber. Men stiller man dem op over for Silkeborg, Vejle, Randers FC, FC Midtjylland og AaB, så taler vi en helt anden kaliber,« siger Morten Bruun, der nævner »fuldtidsprofessionalisme« som en absolut afgørende faktor i bestræbelsen på oprykning.

»Forberedelsesmulighederne ikke mindst op til forårssæsonen er bedre. Det er måske udvisket lidt med alle de kunstgræsbaner, der er skudt frem, men var det ikke en fordel at være fuldtidsprofessionel, havde Barcelona-spillerne vel alle et halvdagsjob,« siger Morten Bruun.

Den tidligere Silkeborg- og SønderjyskE-træner husker i samme forbindelse tydeligt, hvordan netop hjerteklubben Silkeborg gennemtæskede de fleste hold i 1. division tilbage i 2004. Ligesom AGF for et halvt år siden var suveræne i evig topform på grund af fuldtidsprofessionelle forhold.

»De bedste spillere vil også kun leve af fodbolden, så de søger naturligt derhen, hvor muligheden foreligger. Og kører en klub fuldtidsprofessionelt, er bredden tillige tilstede. Så har man en god økonomi og 20-25 spillere.«

Overordnet set rykker begivenhederne i Viasat Sport Divisionen dog ikke i Morten Bruun.

»Niveauet er i alle tilfælde meget lavere end i La Primera og Premier League, som jeg følger tæt. Og det bliver jo aldrig for alvor stort med forstadsklubberne i København. Hvis eksempelvis HIK kommer i toppen, dukker der måske 700 tilskuere op,« siger Morten Bruun og kigger igen mod fastlandet.

»Dét er en stor ting for Vejle og Silkeborg som by, hvis deres hold klarer sig godt. Det kan hurtigt betyde 4.000-5.000 tilskuere på stadion. De jyske klubber har en noget stærkere base end de københavnske forstadsklubber, da tilskuerinteressen også afspejler sponsorinteressen. Københavnerholdene har kun den fordel, at de på grund af beliggenheden kan tiltrække mange af de talenter, som ikke slår igennem i FC København eller Brøndby,« siger Morten Bruun.

Frem kigger opad
En af de københavnerklubber, der traditionelt klarer sig hæderligt, er Frem, som ifølge træner Anders Theil vil forsøge at sparke forårets økonomiske spektakler langt væk.

»Vi skal være med i den bedste halvdel. Vi havde et godt forår, hvor vi hentede 30 point, og vores trup er stort set uændret. Fosu er kommet til, og vores anfører, Dion Knudsen, er kommet tilbage efter en lang skadespause, så jeg synes faktisk, at vi er blevet forstærket. I sidste sæson havde vi en forventning om top 5 og 50 point. Den nåede vi, og i år er målsætningen igen 50 point. Så må vi se, hvad det rækker til,« siger Anders Theil til Tips-bladet.

Som konsekvens af førnævnte økonomiske rod risikerer arbejderklubben at blive fratrukket seks point undervejs i sæsonen, hvilket dog ikke tænder de sportslige advarselslamper.

»Jeg tror godt, at vi vil kunne klare at miste seks point. Det vil selvfølgelig være et hårdt slag for spillerne, men jeg er sikker på, at vi ikke kommer i fare. Selvfølgelig har balladen påvirket spillerne. Det sætter en masse tanker i gang, for vi aner ikke, hvad der skal ske. Men det vigtigste er, at spillerne får deres løn, og det har de fået. Vi må fokusere på at spille fodbold,« fortsætter Anders Theil i samme blad.

Hvad angår duellen om at undgå nedrykningspladserne peger pilen i retning af Skive, Lolland-Falster Alliancen, Hvidovre, Ølstykke, HIK og Aarhus Fremad.

Førstnævnte klub har ej heller andre dagsordener end den, der går på at klare skærene.

»Vi får et hårdt år, eftersom vi er rykket op to år i træk fra danmarksserien til 2. division og fra 2. division til 1. division. Vi skal bare overleve ved hårdt arbejde og ved at spille noget godt fodbold,« siger Skive-træner, den tidligere Viborgbomber, Søren Frederiksen.

Skive tager imod Vejle i premiere­runden.

Skive i defensiven
»Det bliver vist sådan en mellemting. Vi vil selvfølgelig gerne frem på banen specielt foran vores eget publikum. Men vi ved, det handler om at få point på tavlen. Kan vi få det ved at stille os længere tilbage på banen, så gør vi da det,« siger Søren Frederiksen, som får trænerassistance af midtbane­strategen Michael Hansen, der også skal gøre en forskel på grønsværen. Når den ældre Esbjerg- og Silkeborg-aktør har genvundet topformen.

»Vi spiller vores chance og vil forsøge at blive fysisk stærkere og få mere tempo i spillet. Vejle og Silkeborg er de store favoritter. De har en kæmpefordel, når deres spillere ikke behøver at tænke på en 37 timers arbejdsuge. Klubberne træner også mere end os andre. Men sådan er gamet, det hyler vi ikke over heroppe i Skive,« siger Søren Frederiksen.