Stor regning til grækerne for OL

Det kommer til at koste hver græker 5.000 kr. at have været vært for de Olympiske Lege.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES

Hvis der skulle være andre mindre lande i Europa, som overvejer at lægge billet ind på at afholde de Olympiske Lege, bør de nok bestille en kopi af den tale, som Grækenlands premierminister Kostas Karamanlis netop har holdt om Grækenlands økonomiske situation.

Regningen for at være vært for de Olympiske Lege i august løber op i syv milliarder euro for Grækenland, gjorde Karamanlis klart. Det svarer til godt 5.000 kr. pr. græker.

At det blev så dyrt, gav Karamanlis ikke overraskende den tidligere socialistiske regering skylden for. Karamanlis' konservative regering kom til efter valgsejren i marts og måtte pumpe store ekstra beløb ud til Legene, fordi man var bagud med færdiggørelsen af en lang række sportsfaciliteter og øvrig infrastruktur. Dertil kommer ekstra udgifter til sikkerhed, så prisen for OL steg fra de planlagte godt fire milliarder euro til syv milliarder euro.

I første omgang betyder det, at Grækenlands budgetunderskud i år løber op i 5,3 procent af bruttonationalproduktet og dermed langt over de maksimalt tre procent, som er tilladt for deltagere i den europæiske møntunion. Men Karamanlis bebuder, at Grækenland i 2006 vil nå under tre procents grænsen igen, så man ikke kommer i karambolage med EU's økonomiske stabilitetspagt.

For at rette op på finanserne vil der blive indført et øjeblikkeligt stop for ansættelse af nye offentligt ansatte. Skoler, hospitaler og sociale institutioner må klare sig med det nuværende personale, og ledige stillinger vil ikke blive genbesat. Samtidig vil der blive skåret drastisk ned på offentlige investeringer i de kommende to år. Men Karamanlis bedyrede, at der indtil videre ikke vil ske nedskæringer i pensioner og anden direkte social hjælp. »Der bliver ikke nogen chok-behandling,« sagde han.

Grækenland er den mindste økonomi, som har taget opgaven med at være vært for de Olympiske Lege på sig, siden Finland holdt legene i Helsinki i 1952. Næste OL i 2008 holdes i Beijing og blandt de europæiske lande, som stadig er inde i billedet til OL i 2012, er der kun store lande som Storbritannien, Frankrig og Spanien.