Ståles skakspil

Ståle Solbakken indrømmer gerne, at han synes, at FCKs nuværende trup er en spiller eller to for smal. Men med klubbens investeringer i sommerpausen har han fået en masse nye mulighed for at flytte rundt med brikkerne på taktiktavlen.

Ståle solbakken har pludselig mange muligheder, når han skal sætte FCK-holdet. I angrebet står spillerne nærmest i kø. Foto: Lars Helsinghof Fold sammen
Læs mere

LOIPERSDORF. I FC København deler man de kommende kampe ind i tre kategorier. Der er de europæiske kampe, hvor resultatet er det vigtigste. Så er der kampene mod topholdene i Superligaen, og slutteligt er der kampene mod holdene i den tunge ende af tabellen, hvor det er vigtigt, at FCK formår at skabe kampene selv.

De tre forskellige typer af kampe stiller naturligvis store krav til spillerne. Men i den grad også til trænerne, og op til den kommende sæson har cheftræner Ståle Solbakken fået nogle nye muligheder, når han skal vælge, hvilke 11 spillere der skal starte inde i de forskellige kampe.

FCK har sagt farvel til Lars Jacobsen og Tobias Linderoth. I stedet har klubben investeret i Morten Nordstrand, Rasmus Würtz og Mikael Antonsson. Klubben har altså mistet to etablerede landsholdsspillere og erstattet dem med nogle spillere, der er i periferien af deres respektive landshold og som mangler international rutine. Det kunne altså ligne et svækket FCK-mandskab til den kommende sæson, men sådan ser Ståle Solbakken ikke på det.

»Jeg er rigtig tilfreds med de justeringer, der er sket af truppen indtil videre. Vores trup er stadig mindst en spiller for lille, hvis det skulle være i den ideelle verden. Vi mangler en spiller mere med stor rutine på Superliga-niveau, fordi vi har mange spillere med minimal Superliga-erfaring. Men det er ikke sådan, at vi hovedkulds kaster os ud og henter en middelmådig spiller. Vi venter på, at den rigtige kommer. Og gør han ikke det, klarer vi os uden,« siger Ståle Solbakken, der til gengæld ser en stor force i, at spillerne i truppen er meget fleksible.

»Vores spillere kan stort set alle sammen spille flere positioner. Det er en stor fordel, at vi kan tilpasse vores formation og spil efter, hvilke modstandere vi møder. Vi skal selvfølgelig altid spille vores eget spil, men nogle gange er vi nødt til at tænke på resultatet,« siger Ståle Solbakken, og i den forbindelse tænker han på klubbens kommende europæiske kampe, hvor israelske Beitar Jerusalem står på menuen.

Diamant på midten
I sådanne kampe vil Solbakken formentlig vælge at gøre, som han gjorde i sidste sæson. Nemlig spille med enten Jesper Grønkjær eller Atiba Hutchinson som angrebsmakker med Marcus Allbäck. I de kampe, hvor FCK forventes at skabe spillet, er det mere sandsynligt, at Solbakken vælger at stille med to deciderede angribere, hvor FC Københavns to dyre drenge, Morten Nordstrand og Ailton, skal kæmpe om, hvem der skal være holdets anden angriber ved siden af Marcus Allbäck.

På pladsen som højreback, hvor Lars Jacobsen har været fast inventar i mange sæsoner, er der også flere brikker i spil alt efter hvilken modstander FCK står over for. William Kvist ser ud til at skulle omskoles til positionen, men Oscar Wendt og Mikael Antonssen får også træning som højreback, hvis holdet skal være mere defensivt indstillet.

På midtbanen er det mest naturligt, at Rasmus Würtz går direkte ind og overtager Tobias Linderoths position ved siden af Hjalte Bo Nørregaard, men under træningslejren i Østrig har Ståle Solbakken også prøvet at spille med en diamantformation på midtbanen, hvor Würtz er den defensive, mens Michael Silberbauer bliver rykket ind fra højresiden til den offensive midtbaneplads.

»Jeg ser mange af Tobias Linderoths egenskaber i Rasmus Würtz. Linderoth var dog meget ambitiøs i sin spillestil. Han ville gerne slå vinderafleveringer hele tiden. Der er Rasmus mere beskeden i sin spillestil og kender sine begrænsninger. Men jeg ser mange muligheder og et stort potentiale i ham,« siger Ståle Solbakken.

Ny formation undervejs
Ordet »omstillingsparat« er blevet ganske moderne i virksomheder de senere år. Omstillingsparate skal spillerne på FCKs fodboldhold også være. Men det er ikke kun, når dommeren fløjter kampen op, at spillerne kan være placeret i en ny formation. Også undervejs i kampene er det planen, at Ståle Solbakken vil ændre formation, hvis det skulle blive nødvendigt.

»Som tophold er vi nødt til at have mange muligheder. Vi skal kunne lave om fra kamp til kamp, men også undervejs i kampene, så vi hele tiden har et slagkraftigt mandskab på banen. Når vi har trænet i at omstille os hurtigt, er det noget, jeg tror, vi kommer til at bruge meget,« siger Ståle Solbakken.

Så selvom Ståle Solbakken har mistet mange minutters international rutine, har han fået endnu flere brikker at flytte med, når den endelig formation skal findes.