Sprunget ud som superstjerne

Thomas Morgenstern har været flyvende i denne sæson, og naturligvis vandt han første afdeling af firebakke-turneringen. I dag er han storfavorit til at vinde i Garmisch-Partenkirchen. I skyggen af skihopperne afvikles dagens Tour de Ski-etape i Tjekkiet.

Østrigske Thomas Morgenstern er storfavorit både i dagens hop-konkurrence i Garmisch-Partenkirchen og til den samlede sejr i den traditionsrige firebakke-turnering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Morgenstern. Et fedt navn til en ung, fremadstormende skihopper, som Thomas Morgenstern var for nogle år siden.

Og han har så sandelig også levet op til navnet, den nu 21-årige østriger, som er sportens største stjerne.

Vi kan starte med præstationerne fra VM og OL. Allerede som 18-årig vandt Thomas Morgenstern er par guldmedaljer ved VM. Det gjorde han ligeledes ved OL året efter, og i fjor blev det så til et enkelt VM-guld mere.

Men når det østrigske fænomen lige nu er noget helt specielt, er det fordi, han har vundet syv af årets otte første World Cup-stævner.

De seks første vandt han i træk, hvilket ingen nogensinde har været i nærheden af før, og den sidste sejr kom så i hus for et par dage siden. Det var ved den første konkurrence i den traditionsrige firebakke-turnering, som er skihop-sæsonens højdepunkt.

Thomas Morgenstern lå ellers ikke til at vinde i Oberstdorf, men med et spring på 141,5 meter i sidste runde, sluttede han alligevel igen på førstepladsen. Ifølge eget udsagn var der tale om hans bedste hop i hele denne sæson.

»Det var helt fantastisk,« som han fastslog bagefter.

Landsmanden Gregor Schlierenzauer endte på andenpladsen, mens Janne Ahonen fra Finland blev nummer tre.

Dermed fik Thomas Morgenstern den perfekte start på en hopuge, hvor han måske kan tangere Sven Hannawalds seks år gamle præstation. Hannawald blev dengang den første til at vinde alle fire konkurrencer, som ellers har været arrangeret siden 1952/1953.

Men den papirstynde tysker opnåede ikke andre samlede sejre i den tysk-østrigske firebakke-turnering, og generelt har det også været Janne Ahonen, der har været den mest dominerende skikkelse de senere år.

Hele fire samlede sejre har han opnået.

I fjor vandt Anders Jacobsen fra Norge, og i år har alt så tegnet til at Thomas Morgenstern ville vinde. Og her inden dagens konkurrence i Garmisch-Partenkirchen er det også nærmest umuligt at forestille sig andre på den samlede førsteplads.

Både på stadion og rundt omkring foran TV-skærmene i store dele af Europa vil det mere end nogen anden være Thomas Morgenstern, som folk vil holde øje med. Janne Ahonen må nøjes med en stor birolle, selv om han faktisk kan blive den første i firebakke-turneringens historie, der stryger til tops for femte gang.

Thomas Morgenstern har ikke ønsket at skrue forventningerne til ham for højt op. Derfor har han hele tiden afvist, at han går efter at vinde alle fire konkurrencer:

»Jeg tager en af gangen.«

Krig på ski
Havde det stået til langrendssporten, havde dens aktører stjålet en langt større del af opmærksomheden, end tilfældet nu engang er.

I fjor blev Tour de Ski, en slags Tour de France i langrend, afviklet for første gang, og i år var det så meningen, at en etape skulle afvikles i Oberstdorf i Tyskland i dag. I modsætning til sidste år, hvor Tour de Ski lå stille 1. januar, og Oberstdorf var vært for en etape dagen efter.

Men idéen om at ændre på det faldt ikke i god sne hos især skihopperne og de tyske arrangører af dagens konkurrence.

De var bange for, at Tour de Ski på årets bedste TV-dag ville stjæle seere, og i norske medier har man direkte talt om en »skikrig«, hvor de grimmeste ting tydeligvis er sagt uden for citat.

Det tyske skiforbund, der både har langrend og skihop under sin paraply, endte i sidste med at nægte langrenderne adgang til Tyskland i dag, og dermed er skihopperne endt som vindere af skikrigen – indtil videre i hvert fald.

FIS slår igen fra Tjekkiet
Det internationale skiforbund, FIS, droppede nemlig ikke idéen om at afvikle en etape i dag. Den afvikles blot i Tjekkiet, og der er ingen tvivl om, at Tour de Ski er kommet for at blive, og begivenheden har allerede vokset sig rimelig stor.

Så skikrigen fortsætter sikkert, for FIS vil helt sikkert gøre alt for at få Tour de Ski tilbage til Tyskland, som denne gang er endt med slet ikke at være en del af Touren. Akkurat som i skihop er Tyskland i langrend det økonomisk vigtigste land.

Selv om Tyskland er blevet en af de sportslige stormagter i langrend, er skihop stadig en større sport i Tyskland, og når det handler om fascination, er der heller ikke nogen af verdens bedste langrendere, der kan måle sig med Thomas Morgenstern og hans kolleger.