Sportsredaktøren: Her er de fem største udfordringer for Mourinho

Byline, bylinefoto af Morten Crone Sejersbøl, nyt Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Det er ved at være et halvt år siden, vi for alvor begyndte at tro på rygterne om, at José Mourinho skulle blive manden, der overtog trænersædet i Manchester United. Med jævne ord var det altså en af årets dårligst bevarede hemmeligheder, der blev offentliggjort, da Manchester United fredag formiddag annoncerede, at den specielle portugiser i de kommende tre år skal stå i spidsen for holdet.

Siden sir Alex Fergusons afgang i 2013 efter 27 år på trænerposten har Manchester United haft det hårdt. David Moyes blev verfet ud efter mindre end ti måneder på posten, og Ryan Giggs tog midlertidigt over, men for første gang siden 1996 lykkedes det ikke at kvalificere sig til en europæisk turnering, og fra sommeren 2014 blev Luis van Gaal ansat for at få klubben tilbage på skinner. Det tætteste, han kom, var en fjerde- og en femteplads samt FA Cup-titlen her i foråret 2016. Nu skal José Mourinho bringe Manchester United tilbage til der, hvor dens selvopfattelse befinder sig: På toppen af verden.

Her er fem store udfordringer, han skal overkomme:

1. Vind fansenes hjerter

Sir Alex Ferguson var elsket og respekteret blandt klubbens fans, da han sagde farvel i 2013. Det samme kan man ikke sige om hverken Moyes eller van Gaal. David Moyes fik en forfærdelig start i klubben med dårlige resultater og skuffende indkøb, hvilket fik ham til at sende et åbent brev til klubbens fans, hvori han bad om tilgivelse og tålmodighed. Det fik han ikke. Van Gaal blev hentet ind som det store navn, men blev hurtigt udsat for kritik af sin spillestil, sin attitude og selvfølgelig for dårlige resultater. Nu skal José Mourinho forsøge at vinde fansenes hjerter. Det ville være synd at sige, at han kom til klubben med et godt ry, for diplomati har aldrig været hans spidskompetence. Netop Manchester United har han dog ofte talt varmt om - sikkert med drømmen om en dag at komme til klubben - og hvis først han skaffer resultater, er han nået et godt stykke.

2. Vindermentalitet

Efter tre år uden engelske mesterskaber og med endnu en sæson uden Champions League i kikkerten, er truppen fuld af spillere, der aldrig har vundet noget med klubben. Den slags risikerer at sætte sig i kulturen. José Mourinho har om noget haft succes med at få sine hold til at tro på sig selv - nå ja, vi så en undtagelse i den anden Chelsea-periode - og havde især i sine tidlige år i Porto, Chelsea og Inter en evne til at få spillerne til at samle sig med ham som midtpunkt. Den vindermentalitet, han har vist som en taktisk kyniker, der er villig til at vinde for enhver pris og med de midler, det kræver, skal han have med ind i Manchester United.

3. Opbygge en kultur

Alex Ferguson - hans skygge forsvinder aldrig - så mulighederne i Manchester Uniteds egne ungdomsspillere og skabte med The Class of '92 (Beckham, Butt, Giggs, Scholes samt Neville & Neville) som det bedste eksempel storhold med klubbens hjemmeavl som base. Det har ikke siden Porto-tiden været en metier, José Mourinho har dyrket, og især i Chelsea blev han kritiseret for aldrig at rykke talenter op fra det akademi, Frank Arnesen bestyrede. Vil han holde på spillere som Rashford, Lindgard, Varela, Fosu-Mensah, og Pereira for nu at nævne en håndfuld og forsøge at udvikle dem frem for eksempelvis at leje dem ud, vil han været nået langt i at skabe en kultur.

4. Drop balladen

José Mourinho er notorisk kendt for at skabe røre. Eksternt, fordi han har for vane at kritisere, ironisere og nedgøre sine modstandere - stakkels Arsène Wenger i Arsenal ved, hvad jeg mener - og internt fordi han i Real Madrid og Chelsea er kommet på kant med nogle af klubbens bærende spillere. Mens han sikkert vil vinde en del fans' hjerter ved at drille modstandere som Liverpool, Manchester City og selvfølgelig stadigvæk Arsenal, vil det aldrig blive en fordel for andre end modstanderne, hvis han lægger sig ud med klubbens kulturbærere. Det bliver helt afgørende, at han sikrer sig et godt forhold til Wayne Rooney, fastholder Ryan Giggs som assistent og finder en passende rolle til den lidt bedagede viceanfører Michael Carrick, der har kontraktudløb.

5. Vind trofæer

Nå ja. Vind trofæer. Der er ikke så meget at sige. Vind noget, og du er en succes. Ganske vist stiller Manchester Uniteds fans sig ikke tilfredse med at vinde på en hvilken som helst måde, men efter tre års tørke bliver José Mourinhos fornemmeste opgave at vinde. Derefter kan han bygge på.