Sportsjournalister om aflysning: »Skandaløst, ansvarsløst og trist«

Reaktionerne taler for sig selv, efter at fredagens kvindefodboldlandskamp mellem Danmark og Sverige i Göteborg er blevet aflyst. »Nu nærmer I jer afgrunden,« mener sportsredaktør.

»Det er så håbløst elendigt, at Spillerforeningen og DBU ikke har kunnet enes om en aftale for det danske kvindelandshold, at det må få konsekvenser for dem, der har stået i spidsen for forhandlingerne«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Skuffelsen, forargelsen og vreden er til at få øje på blandt de danske sportsjournalister, der er strøget til tasterne, efter det kom frem, at fredagens kvindefodboldlandskamp mellem Danmark og Sverige, der skulle være spillet i Göteborg, er blevet aflyst.

Aflysningen er resultatet af den verserende konflikt mellem DBU og Spillerforeningen, der nu har stået på i flere måneder, og hvor det ikke har været muligt at forhandle en landsholdsaftale på plads. Derfor har DBU meddelt Det Internationale Fodboldforbund (FIFA), at det danske kvindelandshold altså ikke agter at spille den ellers planlagte kamp mod Sverige fredag.

»Det er en historisk dårlig dag for kvindelandsholdet og for dansk fodbold samlet set,« sagde Kim Hallberg, elitechef i DBU, om aflysningen.

Men det er ikke kun Kim Hallberg, der er tydeligt skuffet over, at de kvindelige spillere ikke løber på græsset i Göteborg fredag.

BTs sportschef udtrykker onsdag sin tydelige frustration. På BT skriver han:

»Det er så håbløst elendigt, at Spillerforeningen og DBU ikke har kunnet enes om en aftale for det danske kvindelandshold, at det må få konsekvenser for dem, der har stået i spidsen for forhandlingerne«.

Han opfordrer DBUs bestyrelse til at kigge sig om efter andre forhandlingsledere.

»Mads Øland og DBUs top kan ikke længere føre disse forhandlinger selv. Hvis spillerne ønsker gode og holdbare løsninger nu og i fremtiden, bør de finde en anden forhandlingsleder end Mads Øland. I respekt for forhandlingsmiljøet bør også DBUs bestyrelse finde andre forhandlingsledere«.

Også hos Troels Henriksen, der er sportsredaktør hos JyllandsPosten, er der en tydelig ærgrelse at spore. På Twitter skriver han:

»Skandale. En vaskeægte sportsskandale. Ansvarsløst. Fra begge parter. Dette får enorme konsekvenser«.

DR Sportens kommentator Henrik Liniger strøg også til tasterne og gav sin mening til kende på Twitter, hvor han skriver:

»Det her er bare trist. Farvel til den bedste landsholdsgeneration nogensinde«.

Spillerne og DBU tager fodbolddanmark som gidsler, når parterne igen trækker vigtige landskampe ind i deres konflikt om en landsholdsaftale, mener Politikens sportsredaktør, Christian Heide-Jørgensen.

»Tak for en stor fodboldsommer, kvinder - nu nærmer I jer afgrunden. (..) Sagen er vokset ud af proportioner og man kunne ønske sig, at de stridende parter ville kigge til Sverige, hvor man løser samme problemer helt anderledes,« skriver han på Politiken.

Hos Information stiller man, i en leder, spørgsmålstegn ved hele præmissen i konflikten. Her spørger Freja Sofie Madsen om »det er en ære eller et arbejde at spille fodbold for sit land?«.

»Fodboldkvindernes ønske er at opnå professionelle tilstande, når den nye aftale skal indgås: De vil ansættes som lønmodtagere af DBU for at sikre ligebehandling, højere honorarer og arbejdsskadeforsikringer. Derfor er det er nemt at fatte sympati for spillerne på kvindelandsholdet. Især hvis man er tilhænger af arbejdsforhold som ligeløn, sundt arbejdsmiljø og ordentlige forsikringsforhold,« skriver hun og fastslår:

»Det er netop de vilkår, der skal til, hvis kvindefodbold skal være en elitesport. Og vilkårene skal gives af DBU. Det er ikke spillernes eget ansvar, at kvindefodbold bliver drevet frem. Derfor handler konflikten mindre om løn og lønniveau, og mere om at DBU skal anerkende sin rolle som arbejdsgiver og understøtte kvinderne, så sommerens EM-momentum kan vare ved.

DBU afventer nu en disciplinær kendelse. En sådan kendelse kan både betyde økonomiske konsekvenser, pointstraf og sågar udelukkelse fra hele VM-kvalifikationen.