Spis brød til

De danske håndboldkvinder har stor succes ved GF World Cup i Århus, men det bør ikke medføre opskruede forventninger til Jan Pytlicks nye landshold.

Juni 2007. De danske håndboldkvinder taber sammenlagt til Ukraine i to kvalifikationskampe til verdensmesterskaberne i Frankrig og misser

både deltagelsen ved VM i december og ved OL i Kina næste år.

Maksimal fiasko for en nation, der har domineret verdenstoppen siden 1993, og som blandt andet har vundet tre olympiske guldmedaljer i træk, et verdensmesterskab og tre EM-titler. Nationens håndbold-darlings er pludselig ude i mørket i olympisk sammenhæng og end ikke med til den årlige store håndboldfest i december, der ellers var blevet en fast tradition i mange danske hjem side om side med børnenes julekalender.

Oktober 2007. Landstræner Jan Pytlick har taget konsekvensen af VM/OL-fiaskoen og har udtaget en forynget og talentfuld trup med få velvalgte, rutinerede støtter, der ved GF World Cup i Århus skal ud i sin første udfordring mod nogle af de stærkeste nationer i verden. Ved udtagelsen af det nye landshold lægger Pytlick vægt på, at dette urutinerede hold skal have tid til at modnes, og hvad sker der? Danmark lægger ud med at besejre uortodokse Brasilien, spiller uafgjort med den forsvarende verdensmester Rusland i noget nær stærkeste opstilling for til sidst at vinde holdets indledende pulje med en sikker sejr over den onde ånd fra juni, Ukraine.

Så står Team Pytlick pludselig i semifinalen over for Frankrig, mens Norge og Rusland spiller om den anden finaleplads i turneringen. Så er alt jo ved det gamle, og det er bare derudad i fuld kontragalop.

Stop, stop, stop. Og spis brød til.

Jo, det er da godt for det nysammensatte landsholds selvtillid og tro på sig selv, at spillerne får en succesoplevelse fra start. Og lad dem endelig få flere. Men GF World Cup-resultaterne skal tages med forbehold.

Mens de danske kvinder har alt at bevise og ikke meget at tabe lige nu, er mange af de øvrige deltagere i turneringen i forberedelsesfasen til VM og skal først kulminere i december. De giver sig næppe fuldt ud i træningskampe, ligesom de vil undgå skader så kort tid før en slutrunde. Og modstanderholdene mangler desuden kendskab til de nye danske landsholdsspillere, hvilket gør, at de ikke er forberedt på deres løbe- og skudmønstre.

Uanset udfaldet af weekendens kampe har GF World Cup vist, at talentet er til stede til overflod i Pytlicks nye trup. Men vejen tilbage til toppen er stadig lang og op ad bakke, og der ligger en masse hårdt arbejde i træningslokalerne forude for den danske kvindetrup. I den process er det sidste, Jan Pytlick og holdet har brug for, at blive mødt med opskrude og urealistiske forventninger fra offentligheden.