Spilleren, der ikke kunne spille en plade

Fodboldspillere plejer i stort tal at være gode til at "spille en plade." Altså til at sige en masse uden at sige noget som helst. Emil Larsen er ikke pladespiller, og derfor blev han sidste uges helt store personhistorie i dansk fodbold.

benjaminblog
Foto: Liselotte Sabroe. Benjamin Munk Lund er sportsredaktør på Berlingske
Læs mere
Fold sammen

De fleste i Lyngby Boldklub kunne få øje på, at Emil Larsen, da han var ung spiller i klubben, selvfølgelig havde et fodboldmæssigt potentiale, der pegede i retning af større adresser i både Danmark og udland.

Rigtig mange kunne også godt få øje på, at Emil Larsen var en speciel fyr. Stædig, selvsikker ud over det sædvanlige og svær at hjælpe, men på mange måder også iskold over for modgang og derfor stort set umulig at slå ud.

Meget af det udspiller sig i fuld offentlighed i disse uger, hvor Emil Larsen er blevet dansk fodbolds store personhistorie.

Han er blevet historien om fodboldspilleren, der ikke ville acceptere fodboldens uskrevne regler om, hvordan man taler om egne fans, for han forstår dem med garanti udmærket.

Og han er blevet historien om en åbenlys Superligaprofil med landsholdspotentiale - en spiller, som modstanderne bekymrede sig om som noget af det første før et møde med OB - til i dag at være udskiftningsspiller og en parentetisk størrelse på modstanderens taktikbræt.

Balladen tog fart, da Emil Larsen efter at være blevet piftet til udskiftning af egne fans på OBs stadion i hjemmekampen mod FC Vestsjælland sagde den berømte sætning om, at OBs fans ikke kan lide ham, og at han ikke kan lide dem.

Og den fortsatte, da Emil Larsen søndag eftermiddag i Farum ikke gik med ned og takkede de OB-tilskuere, der havde taget busturen over Storebælt for at støtte holdet ude mod FC Nordsjælland.

Han gik direkte i omklædningsrummet. ’Sådan gør jeg altid, der er ikke noget i det,’ lød det fra spilleren, men TV-programmet Onside på TV3+ trak hurtigt bukserne af den forklaring og fandt flere eksempler på en Emil Larsen på takketur med holdkammeraterne ned mod egne fans.

Det er noget af et fald for en spiller, der kom til OB for at teste talentet af i en mere kompetitiv trup, og hvor det i øvrigt hurtigt kom frem, at OB formentlig kun var lykkedes med at vinde kampen om talentet, fordi man indførte en frikøbsklausul på lidt over en million euro.

Antagelsen dengang i 2012 var, at det dermed kun ville være en spiller på kortvarig gennemrejse, der kom til OB. Til den pris ventede der snart et udland eller en endnu større dansk klub.

I dag bliver spørgsmålet, om OB kan få noget af betydning i klubkassen, når man til sommer forventeligt må i gang med arbejdet med at hjælpe både klub og spiller ud af et samarbejde, der ser dødt ud, men som kontraktligt varer til sommeren 2016.

Hvis han da kommer væk.

Jeg talte i går med OB-træner Ove Pedersen, der forsikrede, at der sådan set er en rigtig god dagligdag omkring Emil Larsen, der er en langt mere positiv, åben og mindre modløs og nedtursramt spiller, end han mødte, da han overtog trænerjobbet i OB i efteråret.

Han fortalte om en spiller, som han efter lange samtaler med har set blive en bedre medspiller for sine holdkammerater. En spiller, som har flyttet sig.
Emil Larsens beslutning om ikke at gå ned og hilse på klubbens fans efter FCN-kampen søndag er ikke en sag i OB, og det bliver ikke en sag.

Man så og oplevede i OB-ledelsen en spiller, som var ramt af følelser i usædvanlig grad den eftermiddag i Farum. Man så en spiller, som ud fra et menneskeligt synspunkt havde brug for at være sig selv, ikke for at skulle møde de OB-fans, der i øvrigt havde behandlet ham pænt på stadion den dag.

Egentlig er der jo noget skønt over, at Emil Larsen tydeligvis ikke bare er det, der på fodboldsprog kaldes ’en pladespiller.’ Han kan ikke alle de ligegyldige tomgangscitater før og efter en kamp, hvor rigtig meget begynder med sætningen om, at ’det er da klart ...’

Han er mildt sagt let at læse. Både i det han siger, og det, der står mellem linjerne.

Nogen kunne måske have hjulpet ham i Farum søndag med et råd om, at han forklarede den direkte vej i omklædningsrummet med, at denne uge og denne kamp simpelthen havde rusket så gevaldigt rundt i følelserne, at han havde behov for at være alene frem for lige dér at møde de OB-fans, som han gerne vil have et godt forhold til igen.

Men det er måske igen historien om en spiller, det ikke er så nemt at give et godt råd. Det havde dog hjulpet ham her, for den seneste uge synes at have lært os, at Emil Larsen er beviset på, at der ikke behøver følge hverken et diplomatisk eller mediemæssigt talent med et stort fodboldtalent.