»Spil dårligt, ellers kommer vi efter dig og din familie«

En professionel svensk fodboldspiller er blevet truet til at spille en dårlig kamp, ellers vil matchfixeren komme efter ham og hans familie. Kampen blev derfor aflyst. DBU roser håndteringen af sagen.

Her er AIK Stockholms spillere på banen i Europa League-kampen mod den græske klub Atromitos. Torsdag aften skulle AIK Stockholm have spillet mod IFK Göteborg, men kampen blev aflyst grundet matchfixing. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTINE OLSSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En professionel fodboldspiller fra den svenske storklub AIK Stockholm fik tirsdag en ikke-ligefrem præstationsfremmende melding:

Han skulle mod betaling fremtvinge et bestemt resultat ved med vilje at underpræstere i storkampen med IFK Göteborg i aften. Hvis ikke han indvilligede, ville matchfixeren, der kontaktede ham, »gå efter ham og hans familie.«

Det fortæller den danske fodboldspiller Søren Rieks til Ritzau.

Søren Rieks spiller for modstanderholdet, IFK Götebrog, og skal altså ikke på grønsværen i aften.

»Det er en vældig trist nyhed. Det er større end fodbold,« fortsætter Søren Rieks.

Den udsatte AIK Stockholm-spiller valgte at fortælle om episoden, og det har været årsag til, at sagen blev opdaget.

Det svenske fodboldforbund blev sent onsdag aften informeret om episoden og kontaktede politiet, AIK Stockholm, IFK Göteborg og den svenske liga, Allsvenskan.

Derefter besluttede det svenske fodboldforbund at aflyse torsdagens planlagte kamp og lade politiet iværksætte de indledende undersøgelser.

»Det her er et meget alvorligt angreb mod svensk fodbold, og det kommer vi aldrig til at acceptere,« siger Håkan Sjöstrand, som er generalsekretær i Det Svenske Fodboldforbund.

»Udgangspunktet for alle vores kampe er, at de skal være trygge og afgøres på et sportsligt grundlag. Ud fra den information, vi har, kan vi ikke garantere, at kampen mellem IFK Göteborg og AIK er en sikker kamp, som kan afgøres sportsligt,« forklarer Sjöstrand videre.

Efter et møde torsdag besluttede Det Svenske Fodboldforbund derfor at afblæse den traditionelle storkamp mellem holdene fra de to største svenske byer.

»Der bliver spillet for afsindige milliardbeløb«

Kommunikationsdirektør Jakob Høyer i Dansk Boldspil Union, DBU, roser den svenske fodboldspiller og det svenske forbunds for deres håndtering af sagen. Men fremhæver, at matchfixing er et stort for fodbold generelt:

»Det er et stort problem og en stor trussel mod idræt generelt, og selvfølgelig også mod fodbold fordi er den største og mest populære idrætsgren med de største kommercielle interesser. Der bliver spillet for afsindige milliardbeløb på fodbold globalt set, og når der er mange penge, er der desværre også en stor risiko for, at der er nogen, der snyder og fusker.«

Du kan spille på alt fra antal hjørnespark til antal advarsler, er det ikke guf for matchfixere?

»Det er det utvivlsomt. Jeg synes, at der er mange udmærkede ting ved betting, der er med til at skabe en stor interesse for idræt og sport, men det er klart, at hvis man har mulighed for at spille på hvad som helst, så er der også mulighed for at snyde og risiko for, at der er nogen, der vil bestikke nogle andre,« svarer Jakob Høyer.

»Vi har ikke set nogle tilfælde i Danmark på linje med den episode fra Sverige. Jeg synes, det er er positivt, at spilleren har valgt at stå frem. Det er noget af det vigtigste, hvis man skal komme det til livs. Du skal sige noget, hvis du ved noget, så sagerne kan blive undersøgt.«

I foråret 2015 blev et lovforslag om bekæmpelse af matchfixing vedtaget i Folketinget. Med vedtagelsen af lovforslaget blev bestikkelse inden for idrætten kriminaliseret, hvilket skal supplere straffelovens bestemmelser om bedrageri.

Desuden etableredes en national platform for bekæmpelse af matchfixing. DBU blev i den forbindelse et af de første fodboldforbund, der har oprettet en matchfixing-hotline.