Spansk heksedoktor på spil igen

Den famøse idrætsmediciner Eufemiano Fuentes har stukket hovedet frem ved en konference for motionscyklister og forsvarer brugen af forbudte stoffer.

Han er blevet synonym med det omfattende dopingkompleks, der udgør Operacion Puerto og som i 2006 kostede Jan Ullrich og Ivan Basso Tour de France-deltagelse. Fordi de to cykelstjerner blandt flere andre havde været kunder i en klinik i Madrid med speciale i blodtransfusioner og ordinering af forbudte stoffer til topsportsfolk.

Artige sager. Men hvis man spørger Eufemiano Fuentes, manden bag den herostratisk berømte klinik, er brugen af medicinsk baseret optimering af den menneskelige fysik langt fra så fy-fy som reglerne ellers lægger op til.

Det fastslog den spanske heksedoktor ved en konference i anledning af motionsetapeløbet Vuelta a Maspalomas, hvor han foran en skare på 50 tilhørere og en lille håndfuld journalister, gjorde nærmere rede for sit syn på medicinsk assistance.

"Cykelryttere er som minearbejdere. De ved der er en risiko, men det er deres job. Sport påvirker dit helbred og lægerne må derfor træde til for at hjælpe," mener Fuentes, som derpå brugte den nu afdøde FC Sevilla-fodboldspiller Antonio Puerta som skrækeksempel.

"Puerta havde en hjertefejl fandt man ud af ved obduktionen efter hans død. Men der bliver gjort for lidt ud af det præventive arbejde for at undgå den slags og for meget ud af at straffe og retsforfølge folk. Det er meget hyklerisk. I nogle tilfælde er dopingstoffer den eneste kur mod en given sygdom, men de er forbudte," mener Fuentes, som ikke ville udtale sig om den langt fra afsluttede Operacion Puerto.

"Sagen er lagt på hylden, men endnu ikke lukket," som Fuentes udtrykte det på konferencen.

Da sagen i sin tid kom frem, hævdede Eufemiano Fuentes at have haft over 100 elitesportsfolk i sin stamkundekreds. Mange af dem var fra sportgrene såsom fodbold og tennis.

Foreløbig er det dog kun cykelryttere over en bred front, der er blevet afsløret som kunder hos manden med recepten på den gode form.

"I dag kan jeg skrive recepter ud til folk uden at tænke på dopingkontroller eller andre ting," som Fuentes selv udtrykte det.