Søvndyssende stillingskrig før sandhedens time

Betydningen af weekendens tre potentielt afgørende etaper skabte to løb i løbet på førstedagen i Pyrenæerne.

CYCLING-FRANCE/
Simon Yates sneg sig med i en flok på 40 ryttere, der endelig slap fri efter 50 km af de i alt 210 km fra Toulouse til Bagneres-de-Bigorre. Yates endte med at vinde etapen efter en spurt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Hartmann

Udsigten til en weekend, der byder på tre sammenhængende og meget afgørende udfordringer, forvandlede 12. etape i årets Tour til en udramatisk affære i det overordnede billede.

Den konklusion vil Mitchelton-Scotts etapevinder Simon Yates formentlig se stort på. Den britiske tvillingebror til dark horse udfordrer Adam Yates hentede sin første etapesejr i Le Tour i en tremandsspurt og kunne dermed indforskrive sig blandt de 20 aktive ryttere i prof-cykling, som har vundet i alle de tre store etapeløb.

Simon Yates sneg sig med i en flok på 40 ryttere, der endelig slap fri efter 50 km af de i alt 210 km fra Toulouse til Bagneres-de-Bigorre.

Det stod med det samme klart, at gigantudbruddet var et af de fænomener, der hører den moderne Grand Tour æra til; afsted med de mulige vinderemner med næse for at køre om sejren, og så kan både favoritter og rene vandbærere ellers sørge for en dag uden det store drama.

Fredagens 27 km enkeltstart lange enkeltstart i Pau er blandt den håndfulde resterende etaper, hvor navne som Fuglsang, Pinot, Uran og Porte kan gøre skaden fra sidevindskuppet tidligere på ugen god igen.

Det er i kampen mod uret, Astanas 34-årige danske kaptajn skal forsøge at finde et afsæt for de kommende etaper, der kan få håbet om en podieplacering i Paris til at leve igen.

Realistisk set kommer en specialist som Team Ineos’ forsvarende Tour-vinder Geraint Thomas til at slå de fleste af sine konkurrenter med fra 45 sekunder til et lille minut.

En forhåndsafgørelse

Det er ikke nok til at fravriste Quicksteps franske fribytter Julian Alaphilippe den gule førertrøje. Men det kan ligne en forhåndsafgørelse, hvis ikke Geraint Thomas og Team Ineos for alvor kommer under pres hen over weekenden.

Lørdag venter etapeafslutning på toppen af Tourmalet, der rammes efter bare 100 km. Det er den slags etaper, der i de senere år ofte har haft en vildt vibrerende spændingskurve. Sidst, løbsarrangørerne kridtede målstregen op på toppen af den mytiske tinde, var det Andy Schleck og Alberto Contador i en direkte duel tilbage i 2010.

Chancen for at sætte alt på et bræt er der også i Pyrenæernes tredje akt.

Søndag går turen over fire kategoriserede tinder med tre samlet indenfor de sidste 80 km fra Limoux til Foix Prat d’Albis.

Der er samlet 4.700 højdemeter på 15. etape, men nok så vigtigt er det, at Mur de Peguere som næstsidste stigning på dagen ligger så tæt på den afsluttende, 12 km lange klatretur mod Foix Prat d’Albis, at der er noget at arbejde med for de store vovehalse.

Selv om det kan se ud som om, enkeltstarten fredag er den mest overkommelige udfordring for favoritflokken i feltet, frygter den rutinerede irer Dan Martin ikke desto mindre implikationerne fra de rundt regnet 45 minutters intense balanceren på mælkesyregrænsen.

»Det bliver en lang dag også. Folk tænker ikke over det, men vi bruger også meget tid på at køre ruten igennem, varme op og rulle af efter etapen. Men vigtigst er det måske, at det ødelægger din løbsrytme, og du ved faktisk ikke helt, hvordan benene reagerer de efterfølgende dage,« siger Dan Martin til cyclingnews.

Da Jakob Fuglsang i juni måned kørte en betydende enkeltstart på vej mod den samlede sejr i etapeløbet Criterium Dauphiné, sluttede han som nummer ni, slået knebent af Tour-rivaler som Steven Kruijswijk, Adam Yates, Emanuel Buchmann og Julian Alaphilippe.