Sønnikes store triumf

Kasper Schmeichel og Co. vandt en overraskende 1-0-sejr over lokalrivalerne fra Manchester United og ligger nu alene på Premier Leagues førsteplads.

Kasper Schmeichel i aktion for Manchester City mod Manchester United, hvor Schmeichel hold buret rent for tredje kamp i træk. <br>Foto: Adrian Dennis Fold sammen
Læs mere

I mange år var Peter Schmeichel det stensikre valg som førstekeeper på det danske landshold. De seneste år har Thomas Sørensen været det, men det kan meget vel blive sådan, at de kommende år bliver en periode, som den der var i 1970erne og 1980erne, hvor der i flere perioder ikke var et naturligt førstevalg. Eksempelvis sloges Ole Qvist, Ole Kjær og Troels Rasmussen ofte om, hvem der var den bedste.

I øjeblikket bliver Thomas Sørensen pus­tet gevaldigt i nakken af Jesper Christiansen, der faktisk skal stå mod Irland på onsdag, fordi førstnævnte er skadet, men fra de to og ned til de næste er der så et hul.

Men hvad med ham Kasper Schmeichel?

Ja, som det er gået den 20-årige søn til Peter Schmeichel de seneste uger, sidder man i hvert fald med det indtryk, at det kun er et spørgsmål om tid, før han vil blande sig i kampen om den danske målmandstrone. Eksempelvis har han vist, at Manchester City-manager Sven-Göran Eriksson ikke behøver at hente nogen ny keeper til klubben. Svenskeren har ellers påpeget, at Kasper Schmeichel er for ung til i længere tid at afløse den normale førstekeeper Andreas Isaksson, der p.t. er skadet, men »never change a winning team«, som Alf Ramsey sagde engang. Træneren, der gjorde England til verdensmester i 1966.

Manchester City har med Kasper Schmeichel på stregen nemlig vundet sæsonens tre første Premier League-kampe, og især den i går var ikke en hvilken som helst kamp. Næh, det var selveste lokalderbyet mod Manchester United. Kasper Schmeichel holdt buret rent, som man siger, og Manchester City slog rivalerne på hjemmebane med 1-0. Målet blev scoret af Citys nyindkøbte brasilianer, Geovanni, efter en halv times tid.

Dermed fortsætter den omvendte verden i Manchester. For »de røde djævle«, der ellers er forsvarende mestre, ligger i bunden efter klubbens værste sæsonstart siden 1992. To sølle point efter tre kampe er også den værste sæsonstart et engelsk mesterhold har haft nogensinde.

Man skal dog ikke forvente, at Kasper Schmeichel og Co. også slutter sæsonen bedre end United, men den gode start er der ingen, der kan tage fra dem, og det kan da bestemt ikke udelukkes, at klubben takket være millioner fra den tidligere thailandske premierminister Thaksin Shinawatra er på vej mod en top 6-placering.

Ifølge meldingerne fra England går der nok ikke så lang tid, før Andreas Isaksson, der har brækket en finger, vender tilbage, og så må Kasper Schmeichel under alle omstændigheder tilbage på bænken.

Eller hvad?

På samme niveau
Ifølge Hans Backe, som er Sven-Göran Erikssons assistenttræner, er der ikke den store forskel på niveauet hos de to samt Joe Hart, der ligeledes har status som City-keeper. Det udtalte den tidligere FC København-træner i går i Ekstra Bladet, og man har da også set andre unge målmand slå til i en meget tidlig alder.

Gianluigi Buffon, der var med til at vinde VM med Italien i fjor, debuterede for Parma i Serie A, da han var 17 år, og Iker Casillas var 19 år, da han havde cementeret sin position som Real Madrids klare førstevalg.

Herhjemme er Kasper Schmeichel fortsat sådan en lidt underlig størrelse, fordi han aldrig har spillet for en klub i Danmark. Som »voksen« har Kasper Schmeichel altid tilhørt Manchester City, hvor farmand sluttede sin karriere, men han har alligevel prøvet lidt af hvert som lejesvend.

Kasper Schmeichel minder naturligvis lidt om sin far. Han er lidt mindre, er efter sigende ikke helt så højtråbende og har altså fået en helt anden start på karrieren. Peter Schmeichel fik sin »uddannelse« i Gladsaxe/Hero, Hvidovre og Brøndby, inden han i 1991 skiftede til Manchester United og etablerede sig som en af verdens bedste målmænd gennem tiderne.

Peter Schmeichel stoppede først karrieren i 2003, så far og søn var i en periode faktisk begge på kontrakt i »City«.

Efter sejren over Manchester United udtalte Kasper Schmeichel, der leverede en glimrende indsats, følgende til Manches­ter Evenings News:

»Heldet var med os«
»Jeg tager kampene, som de kommer. Jeg er heldig med, at jeg har fået chancen, og jeg bliver ved med at arbejde så hårdt, jeg kan,« sagde han om sine egne muligheder, og han var lige så ydmyg, da han udtalte sig om selv kampen:

»Det var en solid holdpræstation, hvor heldet var med os en eller to gange, men det har vi også brug for.«

Senere i går spillede Chelsea og Liverpool 1-1, og dermed er Manchester City alene i spidsen for Premier League, så det er lidt af et eventyr Schmeichel Jr., oplever i øjeblikket. På lørdag skal Manchester City og Kasper Schmeichel hvis han er med ud i et nyt stort opgør, idet Arsenal venter i London.

Dagen efter får Manchester United besøg af Tottenham, der i denne weekend endelig fik succes. Efter nederlag i de to første kampe fik London-klubben, som der er store forventninger til i denne sæson, sin første sejr, da Derby blev slået 4-0 på White Hart Lane. Så manager Alex Fergusons får på ingen måde let ved at hive sæsonens første United-sejr i land.