Snart slut med at streame Messi og co. ulovligt i Danmark

Hver måned ser 1,4 mio. danskere fodbold på ulovlige streamingtjenester. Nu har spanske La Liga vundet en vigtig kamp mod piraterne ved en dansk domstol.

Mange danskere er vilde med at se FC Barcelonas Lionel Messi og de andre stjerner i den spanske La Liga. Men det er ikke alle, der er villige til at betale for det. Stadig flere danskere ser fodbold på ulovlige streaming-tjenester, og derfor er La Liga sammen med danske RettighedsAlliancen gået til kamp mod streamingtjenesterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAU BARRENA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang i Danmark har en domstol slået fast, at ulovlig streaming af live sport kan og skal blokeres. Sagen var bragt for Retten på Frederiksberg af La Liga i samarbejde med den danske interesseorganisation RettighedsAlliancen. Afgørelsen baner vejen for yderligere blokeringer af ulovlig live-streaming – både af sport og TV generelt.

Det oplyste den spanske fodboldliga og RettighedsAlliancen i går i en fælles pressemeddelelse.

I perioden fra februar 2018 til februar 2019 registrerede RettighedsAlliancen, som repræsenterer mere end 100.000 danske rettighedshavere fra film-, musik-, tekst-, billed- og designbranchen, hele 18 millioner besøg på de mest populære ulovlige live-sport-tjenester i Danmark – en stiging på 15 pct. i forhold til året før.

Det er blandt andet derfor, man i samarbejde med La Liga nu har ført den første sag om blokering af ulovlig streaming af live-sport, fortæller RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund, der førte blokeringssagen.

»Vi oplever en voldsom trafik til hjemmesider, der tilbyder ulovlig live-streaming af sportsbegivenheder. Det er særligt fodboldkampe, der tiltrækker de danske brugere, og med et gennemsnitligt antal besøg på 1,4 millioner danskere om måneden, er der altså tale om et omfattende og alvorligt problem. Den enorme trafik kaster rigtig mange annoncekroner af sig, og de går altså lige i lommen på bagmændene,« siger hun i pressemeddelelsen.

I sagen har RettighedsAlliancen og La Liga anmodet om at få ni populære ulovlige streamingtjenester blokeret af de danske internetudbydere. Disse tjenester er nogle af dem, der har genereret mest trafik og har givet adgang til indhold, som blandt andet La Liga ejer rettighederne til.

Hård kamp om TV-pengene

Den spanske forboldliga er verden over aktiv i kampen mod ulovlig streamning og har en hel afdeling ansatte, der overvåger ulovlige streamingtjenester og forsøger at få dem blokeret.

Det skyldes, at de spanske klubber – som i alle andre store fodboldligaer i Europa – er afhængige af indtægterne fra TV-rettighederne til kampene, og TV-selskaberne er på deres side afhængige af de reklameindtægter, der følger med, når man viser de mest attraktive kampe.

Konkurrencen om ikke blot de lokale, men også de internationale fodboldfans er enorm, og kun ved at hive rigtig mange penge hjem fra TV-rettighederne, kan klubberne få råd til at købe og betale de allerstørste fodboldstjerner, som der skal til for at fastholde seerne og holde klubberne i den internationale top, fortæller La Liga.

»Audiovisuelt pirateri er ulovligt og har store konsekvenser for både os og fodboldspillets fremtid, og da vi ved, at Danmark er helt i front på det digitale område, er vi meget glade for, at RettighedsAlliancen er gået sammen med os i kampen mod piraterne. Det her er en stor sag for os, som forhåbentlig kan hjælpe os i andre lande« siger Melcior Soler, der er audiovisuel direktør i La Liga i pressemeddelelsen.