Slut med Guldfireren: Bådklasse stemmes ud af OL-program

Det Internationale Roforbund har besluttet at fjerne mændenes letvægtsfirer fra OL-programmet i 2020.

Guldfireren under OL vinder sølv. Kasper Winther Jørgensen, Morten Jørgensen, Jacob Barsøe, Jacob Larsen (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mændenes letvægtsfirer i roning, der i Danmark har skabt begrebet Guldfireren, bliver ikke en del af OL-programmet i 2020. Det står klart efter en afstemning i Det Internationale Roforbund (Fisa).

Dansk Forening for Rosport har i lang tid kæmpet imod Det Internationale Roforbunds (Fisa) forslag om at fjerne mændenes letvægtsfirer til fordel for kvindernes firer uden styrmand i den åbne vægtklasse.

Med stemmerne 94 for og 67 imod vandt Fisas forslag. Dermed vil Fisa foreslå Det Internationale Komité (IOC) at fjerne mændenes letvægtsfirer fra OL-programmet.

- Vi gjorde, hvad vi kunne som lille land med 5,5 millioner indbyggere. Vi var oppe mod stærke kræfter i Fisa, men også fra USA og Storbritannien, siger Henning Bay, formand for Dansk Forening for Rosport, om afgørelsen.

Beslutningen blev truffet lørdag under en afstemning blandt de fremmødte landes delegerede på Fisas ekstraordinære kongres i Tokyo.

Letvægtsfireren har været på OL-programmet siden 1996, hvor letvægtsroning for første gang var med ved OL.

Guldfireren har siden skaffet dansk medalje hver eneste gang.

Selv om bådklassens OL-skæbne ikke formelt er forsejlet, så betragter Henning Bay, der selv er i Tokyo, afgørelsen som endelig.

- Team Danmark må nu forberede sig på en udvikling, hvor letvægtsroning helt fjernes fra OL-programmet, og det må imødegås af intensiveret og omstilling af talentudviklingen i dansk roning, hvor Danmarks Idrætsforbund også forventes at blive inddraget, siger Henning Bay.

/ritzau/