Slaget om Nordsjælland

Dagens SAS Liga-runde byder på et nyt lokalderby, et nyt arvefjendeopgør i dansk fodbold, når FC Nordsjælland og Lyngby tørner sammen i Farum Park. Og holdene har umiddelbart ingredienserne til at skabe stor hype omkring begivenheden, vurderer kommunikationsrådgiver.

Martin Bernburg Bajram Fetai (th) og Thomas Kristensen (tv) fejrer en scoring. Sidstnævnte advarer imod at undervurdere Lyngby i dagens »lokalderby«. Foto: Kristian Juul Pedersen Fold sammen
Læs mere

FC København Brøndby, Liverpool Manchester United, Real Madrid Barcelona, Roma Lazio, Ajax Amsterdam Feyenoord. Listen af arvefjendeopgør i fodboldens forunderlige verden er alenlang. Arvefjendeopgør byder på drama og rækker endvidere langt ud over sidelinierne.

Et arvefjendeopgør handler ej kun om resultatet. Omdrejningspunktet kan være religion og fodboldguder. Et arvefjendeopgør udkæmper potentielt opgøret mellem arbejderne og aristokraterne sådan småfilosofisk iagttaget fra tribuneafstand.

Men hvad har ovennævnte indledning egentlig at gøre i en artikel, der fungerer som optakt til dagens SAS Liga-runde?

For førnævnte FC København og Brøndby tørner da hverken sammen i Parken eller på Brøndby Stadion.

Ved første øjekast byder tredje runde ret beset ikke på de største knaldperler.

Om end en enkelt kamp skiller sig ud fra normalens trummerum, når enhver fodboldkyndig nærstuderer programmet.

Et ungt derby
Unge FC Nordsjælland får nemlig besøg af unge Lyngby i den første officielle førsteholdskamp de to klubber imellem.

Og hvad bringer det så med sig? Intet mindre end debuten for »Slaget om Nordsjælland«. Og tankerne slår nærved hen på 50.000 tilskuere i Farum klædt i fuld fodboldeufori, inden Thomas Andersen, presse- og sportskoordinator i FC Nordsjælland, tager ordet.

»Jeg må indrømme, at jeg ikke kan mærke det store udsving hos spillerne for vi har altså lige spillet store, specielle kampe mod FC København og Brøndby. Men blandt fansene, ansatte og folk i og omkring klubben, der sker der noget det er en kamp, vi gerne vil vinde.«

Thomas Andersen tager en kort pause.

»Vi er dog ikke storebror i det her forhold, selvom Lyngby er oprykkere. Lyngby er en traditionsrig klub, som vi har stor respekt for. De er dygtige på ikke mindst ungdomssiden, det erkender vi. Vi er bare bedst i SAS Ligaen. Alle her håber alligevel, at Lyngby overlever i år, så vi på sigt får endnu flere nordsjællandske derbys. Men jeg har simpelthen svært ved at vurdere, hvor mange tilskuere der kommer for det hele løbes stille og roligt i gang, tror jeg. Gættene går på alt mellem 3.000 og 8.000 tilskuere,« siger Thomas Andersen, der selv har været med til at promovere og producere den kampavis, som ekstraordinært også er blevet uddelt i Lyngby-området.

»Vi har da samme interesse, begge klubber vil gerne have flere tilskuere generelt,« supplerer Thomas Andersen, hvis slogan for opgøret, »Slaget om Nordsjælland«, nu ikke scorer topkarakter med kommunikationsrådgiver Henrik Byager som censor.

»Det er altså ikke så sexet et udtryk. Nordsjælland, det er sådan en regional betegnelse, som de færreste føler en tæthed med. Folk går ikke rundt og føler sig som nordsjællændere på den måde. Mit forslag skulle være, at de for at hype kampene arbejder med andre begreber. Begge klubber har positive fodbold- og kerneværdier, så de kunne »battle« om, hvem der spiller det flotteste fodbold; hvem der spiller mest offensivt; hvem der er mest talentfulde. Sådan noget det tænder folk,« siger Henrik Byager og understreger, at der skal en godmodig tilsvining af konkurrenten til, før et eventuelt godt derby ringer på de øverste klokker.

»Man skal spille spillet i medierne og markedsføre kraftigt via egne kanaler. Trænerne, spillerne og tilhængerne. Det behøver ikke være hadsk, men der skal herske spænding i og omkring kampene, så mange mennesker fatter interesse. Der skal være noget på spil. Rivaliseringen er vigtig for eliteidrætten i sig selv. Og ja, jeg tror egentlig, at FC Nordsjælland mod Lyngby kan blive til en stor ting. Ikke mindst hvis Brøndbys nedtur fortsætter,« siger Henrik Byager.

I Lyngby er tankerne om dagens derby også store.

»Jeg forventer en lige fodboldkamp, en underholdende kamp,« siger Michael Gothenborg, Lyngby-mand, tidligere fodboldprofessionel og blogger på klubbens hjemmeside.

Kamp om talent
»Vi kæmper om råmaterialet i Nordsjælland, vi agerer på de samme jagtmarker. Og det kunne være fedt med en klassiker, nu når vi er tilbage og mere og mere føler, at vi er på niveau med FCN,« siger Michael Gothenborg.

Senior-sportsligt set er FC Nordsjælland iført den gule førertrøje, det hersker der ingen tvivl. Morten Nordstrand skiftede ikke fra FCN til Lyngby men fra Lyngby til FCN i håbet om at skyde karrieren hurtigere på rette vej. Ligesom det var tilfældet med Thomas Kristensen i 2005.

»Selvfølgelig bliver det specielt at skulle spille mod sin gamle klub. Jeg kender Kim Aabech og Mikkel Beckmann rigtig godt også uden for banen,« siger Thomas Kristensen, midtbanestrateg i Wieghorsts unge FCN-garde.

»Vi undervurderer skam ikke Lyngby, det gjorde OB, og det blev straffet. Kampen tegner til at blive rig på mål, og jeg håber, at kampen i hvert fald trækker 5.000-6.000 tilskuere,« siger Thomas Kristensen.