Skotland vil udvide EM

Selv om kampen om præsidentposten løber med mest opmærksomhed, er det også på UEFA-programmet, om EM-slutrunderne skal udvides fra 16 til 24 hold.

Skotland vil have flere lande med i bowlen, når der skal trækkes lod til de kommende EM-slutrunder. På billedet er det UEFAs Gerhard Aigner, der har trukket Italien op af skålen til EM-slutrunden i Portugal 2004. Foto: Jose Manuel Ribeiro Fold sammen
Læs mere

Fredagens opgør om magten i Fodboldeuropa har allerede fået spændingen til at sitre i DüsseldorfCongress. For den nuværende chef, svenske Lennart Johansson og udfordreren, franske Michel Platini, står, ifølge udmeldingerne, lige i en sådan grad, at præsidentvalget overskygger alle andre dagsordener på kongressen.

Hvad der imidlertid også kan ændre normalbilledet i UEFA er det forslag, som det skotske fodboldforbund har stillet og fremsætter i morgen. Skotterne ønsker nemlig, at EM-slutrunden udvides fra 16 til 24 hold.

»Med de mange nye nationer, som i den seneste årrække er blevet medlem af UEFA, er tiden moden til overvejelser. Ekstra otte hold vil give små nationer en større chance for at komme med, øge sponsorernes og tv-selskabernes interesse for turneringen samt udbrede spillet,« siger generalsekretær David Taylor, der fra officiel side er blevet bakket op af UEFAs generalsekretær, svenske Lars-Christer Olsson, som er Lennart Johanssons højre hånd.

Selv om meldingerne og valgløfterne er sparsomme, skulle det være ganske sikkert, at den nuværende præsident arbejder for 24, ligesom han sørgede for udvidelsen til 16 hold fra og med EURO '96 i England.

Ingen begejstring

Mens Skotland, der kun har deltaget ved EM i 1992 og 1996, jubler ved tanken om flere slurundepladser, vækker scenariet ikke den mindste begejstring hos fodboldekspert på Viasat, Poul Hansen.

»Men jeg kan da godt forstå, at det er Skotland, som stiller sådan et forslag. Det vil bare ikke gøre en EM-slutrunde mere attraktiv, hvis de er med for ofte. Det, jeg godt kan lide, er, at et EM er smalt. At turneringsformen er meget intens. Til VM kan man ofte regne ud, hvilke to hold der går videre fra puljen. Det er sværere ved EM, hvor det også er slidsomt nok med 16 hold. Og det må da også være meget få lande, som overhovedet har ressourcer til at arrangere et EM med 24 hold,« siger Poul Hansen.

I 2008 løber europamesterskaberne af stablen i Schweiz og Østrig, mens UEFA i efteråret besluttede, at værten for 2012-slutrunden først udpeges i april.

Generalsekretær i Dansk Boldspil-Union, Jim Stjerne Hansen, har tidligere tilkendegivet over for Berlingske Tidende, at DBU ikke tager stilling til en EM-udvidelse, før alle argumenter er blevet hørt på kongressen i Düsseldorf.

Hverken det italienske fodboldforbund, FIGC, eller organisationskomitéerne bag budene fra Kroatien/Ungarn og Polen/Ukraine ønskede i går at snakke om muligheden for, at slutrunden sparkes otte deltagerlande op. Alle tre parter vil dog gerne kommentere på fredag, når Skotlands generalsekretær David Taylor har været på talerstolen.

Forbund fyret

Det polske fodboldforbund, PZPN, er i øvrigt såre belastet på de indre linier, hvilket eventuelt kan koste point og deltagelse ved euromesterskaberne i 2008. Alt imens hollænderen og træner Leo Beenhakker i efteråret fik styr på tropperne på banen, udviklede tingenes tilstand sig nemlig fra skidt til værre for bagmændene i PZPN, der er belastet af korruption, ligesom flere turneringskampe formodes at være fikset.

I fredags blev det hele for meget for Polens sportsminister, Tomasz Lipiec, som prompte afsatte bestyrelsen og satte en kurator ind i galehuset.

Om det bliver den ene, anden eller tidligere VM-bronzevinder Zbigniew Boniek, som senere får til opgave at køre fodboldforbundet retur på rette spor, vides endnu ikke.

Hvor fodboldsituationen i Polen altså ikke falder til ro foreløbig, tager UEFA og kongresdeltagerne, inklusiv dem fra Polen, stilling til mange andre ting i dag og i morgen. Udover en mulig udvidelse af EM-slutrunden samt præsidentvalget danner DüsseldorfCongress også ramme om valget til UEFAs eksekutivkomité, et valg som afgør, hvilke tre personer den europæiske fodboldfamilie lader sig repræsentere af i FIFAs eksekutivkomité.

Derudover vil UEFA hædre dem, som i egen høje person har gjort noget ekstraordinært, samt tage stilling til, om Montenegro og Gibraltar skal inviteres indenfor i varmen som fuldgyldige medlemslande.