Skattelæk: Formel 1-mester sparede formue på momsfinte

Gennem et sindrigt system af skuffeselskaber undgik Lewis Hamilton at betale et millionbeløb i skat.

Lewis Hamilton vandt for nylig Formel 1-mesterskabet for fjerde gang i karrieren. Scanpix/Mark Thompson Fold sammen
Læs mere

London. En speciel momsfinte sparede Formel 1-mesteren Lewis Hamilton for en millionafgift, da han i 2013 importerede sit nye privatfly til Europa.

Det viser lækkede skattedokumenter, de såkaldte Paradise Papers, ifølge flere internationale medier.

Racerkøreren købte i 2013 et fly på De Britiske Jomfruøer for 16,5 millioner pund, svarende til 139 millioner kroner i dagens kurs.

Når fly skal importeres til et EU-land, skal der lægges 20 procent moms oveni, men det omgik Hamilton gennem et virvar af skuffeselskaber.

Formel 1-stjernen lod sig rådgive af advokatfirmaet Appleby, der til lejligheden åbnede et selskab på øen Isle of Man mellem Irland og Storbritannien.

Øen har et afslappet forhold til skat, og Appleby lod det nyoprettede selskab lease Hamiltons nye fly.

Herfra blev det videreleaset et par gange, alt sammen for at racerkøreren kunne få sit fly til Europa og undgå momsbetalingen på 3,3 millioner pund.

Ifølge avisen The Guardian er der intet, der tyder på, at Hamilton selv var involveret i konstruktionen. Han bad om professionel rådgivning og fulgte den.

Det er tvivlsomt, om momsfinten er direkte ulovlig. Eksperter siger imidlertid til avisen, at ordningen kan være så kunstig, at den hjalp Hamilton til at undgå en skat, han ellers var forpligtet til at betale.

Lewis Hamilton, der for nylig vandt Formel 1-mesterskabet for fjerde gang, har adresse i Monaco.

/ritzau/