Sirants tropper på slankekur

Markant færre hockeyspillere vil i denne sæson trække landsholdstrøjen over hovedet sammnelignet med sidste sæson. Landstræner Mike Sirant fokuserer i stedet på at skærpe de taktiske kundskaber hos sine danske udvalgte, og arbejdet lønner sig.

Her ses Morten Lie (i rødt) i aktion mod Slovenien, som Danmark forleden slog 7-1. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Mike Sirant er ikke den højtråbende og frembusende type, når han dirigerer det danske ishockeylandshold fra udskiftningsboksen. Det er dog at gøre regning uden vært, hvis man derfra slutter, at ambitionerne er lige så afdæmpede som den sympatiske canadiers attitude.

Tværtimod stiler Mike Sirant benhårdt efter at kvalificere sine tropper til vinter-OL i 2010, og i det arbejde har han nu taget hul på fase to.

Siden sin tiltrædelse i sommeren 2006 har canadieren inviteret et hobetal af talenter og boblere indenfor i landsholdskulden i et forsøg på at skabe sig det store overblik over det forsamlede spillermateriale.

Men i denne sæson er sigtet fjernet fra de mange til de få - selvfølgelig med det naturlige hensyn at der altid vil være naturlig udskiftning i forhold til skader og hvilke spillere, der står til rådighed på de givne tidspunkter.

»Status på det første år eller mere var, at vi havde rigtig mange forskellige spillere inde omkring landsholdet for at se dem an og skabe overblik. Nu arbejder vi med langt færre spillere og en mere stringent grundstamme, og det vil vi fortsætte med fremover,« siger Mike Sirant.

Trods det historisk flotte VM-resultat - en tiendeplads - i maj i år hæfter Mike Sirant sig nemlig ved, at landsholdet sidste år manglede stabilitet i præstationerne.

På gode dage leverede hans udvalgte rigtig store præstationer, men på grund af de mange nye ansigter naturligt nok også flere halvsløje af slagsen.

Fokus er derfor nu på stabiliteten for at fortsætte den positive fremfærd.

Frem mod VM
»Arbejdet startede sådan set med Deutschland Cup i november, og gennem sæsonen frem mod VM vil der være langt flere gengangere. Det giver os mulighed for at fokusere mere på stabilitet, og jeg synes allerede, vi kan se resultatet,« fortsætter Sirant.

Han glæder sig personligt mest over 1-2-nederlaget i Tyskland til USA og de seneste dages præstationer ved Danfoss Challenge i Odense og Vojens. Her sluttede Danmark godt nok lidt skuffende som nummer to efter sikre sejre over Slovenien og Norge, men en afgørende 2-4-bet mod Frankrig lørdag.

Reelt skabte franskmændene dog fundamentet for sejren på den eneste dårlige danske periode i turneringen.

Flere mål
»Borset fra en periode mod Frankrig ramte vi netop et langt mere stabilt niveau. Vi scorede flere mål, end det danske landshold plejer, og lukkede godt af i defensiven,« siger Sirant, som efterhånden også bemærker, at hans hockey-filosofi begynder at skinne igennem ude på isen i kampen om pucken.

Mere direkte spil
Forenklet set handler det om at spille mere direkte ishockey via hurtig omstilling, få spilstationer masser af afslutninger og fokus på at følge op. Og det arbejde er nu langt mere fremtrædende og dybgående, da tiden under træningspassene ikke på samme måde som tidligere skal bruges på at sluse nye folk ind.

»Spillerne er undervejs i det, jeg kalder den »taktiske pakke«. Vi fokuserede i Tyskland på forsvar, undertal- og overtalsspil og presspil. Under Danfoss Challenge har vi yderligere sat fokus på spillet midt på banen (i neutral zone) og en-mod-en-situationer. Og de næste gange, vi er samlet, lægger vi igen mere på, og arbejdet giver virkelig meget. Hvis jeg skal gøre status nu, så vil jeg mene, at vi kommet meget længere, end vi var på samme tidspunkt sidste år. Og her gik det jo ganske godt til VM,« siger Mike Sirant.

Næste opgave for landsholdet er Polesie Cup i starten af februar i Hviderusland.