Simon Kjærs nye klub: Skud mod spillerbus og skarpt kasteskyts

Fenerbahces fans er kendt for at skabe en fantastisk stemning. Men i ny og næ kan det gå for vidt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Simon Kjær er ny mand i den tyrkiske storklub Fenerbahce. Det trygge liv i Frankrig er byttet ud med den hektiske storby Istanbul, hvor der venter en helt anden verden for den danske landsholdsspiller.

Igennem årene har man hørt mange skøre historier fra tyrkisk fodbold. Det er ikke altid, man får sin løn, fansene er passionerede, og fodbold er bare noget helt andet i Tyrkiet.

Kjærs nye klub Fenerbahce har da også leveret en del overskrifter igennem klubbens 108-årige historie. BT Sporten giver dig her tre eksempler på, hvad der venter for Kjær i Istanbul.

Skud mod spillerbussen

Rivaliseringen mellem de tyrkiske klubber er ikke noget at spøge med. Simon Kjærs nye klub Fenerbahce var på vej hjem fra en kamp mod Rizespor i april måned, da spillerbussen på vej gennem byen Trabzon blev angrebet med skud. Spillerne slap uskadt fra skudepisoden, men bussens chauffør blev såret af skud.

Ifølge tyrkiske medier var det fans fra Trabzonspor, der stod bag angrebet.

»Vi snød døden. Gud beskyttede os. Jeg håber, vores chauffør er okay. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Det er utroligt«, lød det fra den tyrkiske midtbanespiller Mehmet Topal umiddelbart efter episoden. Chaufføren overlevede skudsåret, mens den tyrkiske liga efterfølgende blev suspenderet i en uge på grund af episoden.

Fanatiske kartoffelkastere

De tyrkiske fans er kendte for at skabe en unik og fantastisk stemning ud over det sædvanlige, man ellers ser rundt omkring i Europa. Den tidligere danske topdommer Claus Bo Larsen har dømt kampe i Tyrkiet flere gange, og tilbage i 2008 stod han i spidsen for Fenerbahce - Chelsea i en Champions League-kvartfinale, hvor tyrkerne vandt 2-1.

»Det var helt vanvittigt. Jeg tror, det er et af de steder, hvor der er mest støj under kampen. Når man er ude at kigge på banen to timer før, er fansene fuldstændig klar, hvor der andre steder ikke er mange fans at finde så lang tid før kampstart. De fleste hold har det svært, når det kører for hjemmeholdet. De kampe, jeg har haft i Tyrkiet med Fenerbahce, Besiktas og Galatasaray har været med fuld knald på. Der kan hurtigt komme stor pibekoncert, hvis det ikke går, som de vil. Jeg har oplevet, at de kastede kartofler ind på banen. De sætter barberblade fast i dem, så det gør ret ondt at blive ramt. Det er lidt noget andet end lightere og mønter. Der skal man virkelig passe på.«

Fængselsdømt præsident stadig ved magten

I 2011 blev Fenerbahce og tyrkisk fodbold ramt af en kæmpe matchfixing-skandale, hvor Fenerbahce endte med at vinde mesterskabet på en bedre målscore end Trabzonspor efter at have manipuleret resultatet af 14 kampe. I sidste ende blev 30 personer anholdt for match-fixing heriblandt Fenerbahces kontroversielle præsident Aziz Yildirim, der blev idømt seks års fængsel. Han blev dog hurtigt løsladt og står stadig i spidsen for Kjærs nye klub, som han har gjort det siden 1998.Skandalen har dog haft indvirkning på klubbens europæiske deltagelse.

I 2011/12 blev holdet udelukket af Europa League af det europæiske fodboldforbund UEFA og udelukket i fem år. Siden da har de alligevel sporadisk deltaget i turneringerne, mens de appellerede dommen. Fra den kommende sæson deltager de dog uden problemer, da karantænen er overstået. Fenerbahce sluttede i sidste sæson som toer efter rivalerne Galatasaray, og derfor skal Kjærs nye klub spille kvalifikation for at komme i Champions League.