Sidste skrig i dopingland

I løbet af et par år vil atleter med slet moral forsøge at fremme præstationsevnen ved at tage såkaldte myostatin-dæmpende stoffer. Det bliver den nye dopingtrend, vurderer idrætsmediciner.

Hæft dig bare ved ordet myostatin-dæmper.

I løbet af et par år vil det formentlig klinge akkurat så genkendeligt som nandrolon, EPO og væksthormon. I hvert fald spår professor i idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital, Michael Kjær, at de såkaldte myostatin-dæmpende stoffer bliver den nye trend for dopingsyndere.

»Jeg tror, at vi kommer til at høre meget mere til de stoffer i løbet af et par år eller tre,« siger Michael Kjær, der tidligere var formand for Anti Doping Danmark og fortsat sidder i bestyrelsen.

Sagen er nemlig den, at lægerne i kroppen har identificeret et stof, der naturligt hæmmer vores muskelvækst, myostatin. Kan man så tilføre kroppen et stof, der sætter myostatinen ud af kraft, eller bremser den, vil musklerne populært sagt få kraftigt vokseværk.

Altså kan man få den samme effekt, som hvis man tager anabolske steroider.

»Man kan forklare det på den måde, at anabolske steroider er en speeder, mens det her stof myostatin er en bremse. og kan man lette på bremsen, så kører bilen jo også fremad,« siger Michael Kjær.

Han bekræfter, at der allerede er forsøg i gang med myostatin-dæmpende stoffer i USA. Og det er også derfor, at Michael Kjær i nær fremtid forventer, at idrætsudøvere vender blikket mod den type stoffer.

»Det er ikke sikkert, der findes et wonder-drug, der helt slår myostatin-effekten ud. Men på internettet kan man allerede købe flere stoffer, der hævder at være myostatin-dæmpende. De virker bare ikke. jeg spår dog, at i løbet af et par år skal man nok i den kliniske verden finde nogle stoffer, der modvirker muskeltab. Og de stoffer vil så straks blive brugt af udøvere,« siger han.