Selvrespekten reddet

Både Ulrik Wilbek og spillerne var skuffede over den danske præstation i LK Cup. Men håbet om et godt VM har de bevaret.

Ulrik Wilbek har måttet råbe højt for at få lidt tænding ind i det danske mandskab. I sidste halvleg af kampen mod Island lykkedes det. Men der skal andre boller på suppen, hvis Danmark skal opnå succes ved VM. Foto: <br>Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Det var en Ulrik Wilbek med et træt udseende og en slidt stemme, der gjorde status efter tre landskampe på hjemmebane i LK Cup mod Polen, Norge og Island, som kun gav et enkelt point via uafgjort i den sidste kamp mod Island.

»Jeg kan ikke holde til 10 kampe på den her måde,« stønnede landstræneren, der under hele anden halvleg mod islændingene fløj frem og tilbage på sidelinien, og skældte spillere, dommere og selv kampgulvet ud for ikke at leve op til hans krav og forventninger.

»Det hjalp lidt, at vi levede med på bænken i anden halvleg. I pausen sagde jeg til spillerne, at vi var på vej til at miste vores selvrespekt, og at tændingen ikke var til stede.

I anden halvleg kommer vi op på et fornuftigt niveau. Der er stadig fejl, men vi koncentrerer os godt i forsvaret, og vi har et fornuftigt angrebsniveau godt drevet af Lasse Boesen, der er meget farlig i denne kamp,« opsummerede Wilbek efter 28-28 mod Island. Det eneste point, Danmark fik i LK Cup.

»Gudskelov at vi fik det point til at komme videre på. Det havde næsten ikke været til at bære, hvis de havde scoret på det sidste angreb.«

Ulrik Wilbek forsømte ikke muligheden til at fortælle omgivelserne, at der er håb for Danmark. Hvis spillerne vel at mærke rammer det rette niveau.

»Når tændingen er der, er vi jo et helt andet hold. Men vi kan ikke vinde, uden at vi alle er 100 procent klar.«

Langt fra VM-formen
Landstræneren fastslog, at Danmark lige nu er langt fra VM-formen, men at LK Cup har vist, hvad der skal arbejdes med. Forsvaret er således »absolut godkendt«, og Wilbek mente også, at »vores kontrafase er blevet meget bedre«.

»Til gengæld har det slet ikke været tilfredsstillende med det organiserede angrebsspil. Det var lidt bedre i dag på grund af Lasse Boesens drev, men der skal arbejdes med flere ting. Det gode er imidlertid, at vi nu kan lægge vægt på arbejdet med angrebsspillet, fordi de andre ting er på plads,« sagde landstræneren.

Han fik opbakning til sin utilfredshed fra forsvarsgeneralen Lars Jørgensen:

»Jeg var rimeligt skuffet efter de to første kampe. Spillet kan måske forsvares, og man må godt lave fejl, men der må ikke være koncentrationssvigt, hvor man bare står, og pludselig løber en mand bare forbi. Jeg tror, at folk lige skal hjem og tænke over, hvad det egentlig vil sige at være på landsholdet,« lød det kontant fra forsvarskrumtappen.

Lars Jørgensen er ikke i tvivl om, hvad konsekvensen bliver, hvis ikke indsatsen kommer op på det niveau, holdet trods alt præsterede i de sidste 30 minutter mod Island.

»Så kommer vi ikke videre fra indledende runde, og det vil være fiasko,« konstaterer Lars Jørgensen.

Ikke bekymret
Hans klubkammerat i Portland San Antonio, målmand Kasper Hvidt, er enig med Lars Jørgensen i det nødvendige i at finde det høje niveau til VM. Men det bekymrer ham ikke, at landsholdet spillede skidt det meste af LK Cup.

»Vi træner til kampene, der spilles fra den 20. januar (VMs start, red.), ikke til de kampe vi spillede i går, i forgårs og i dag. Men det er klart, at vi skal op på niveauet fra anden halvleg mod Island, hvis vi skal have en chance ved VM,« fastslog Kasper Hvidt.

Han hører til de spillere, der har prøvet at vinde alt i træningen op til en slutrunde, hvorefter det hele er kollapset ved slutrunden. Og Hvidt mener, at fem sejre i træk sagtens kunne have givet landsholdet en falsk tryghedsfornemmelse.

Han henviste i øvrigt til, at landsholdet også sidste år i Frankrig spillede en fæl træningsturnering. Men at kun få tog notits af det, fordi det foregik dernede, mens LK Cup er foregået foran tusindvis af tilskuere og på TV. Og så mindede han om, at Danmark trods den svage optakt alligevel endte EM i Schweiz med bronze.

Så håbet om et stort dansk VM lever altså stadig i den danske lejr. Men spillerne kunne nu godt have vist os andre lidt mere af det i denne weekend.