Sagan genvandt VM i cykling

Slovakken Peter Sagan viste sig stærkest i afslutningen af VM i landevejscykling og genvandt dermed guldet.

Foto: KARIM JAAFAR

Peter Sagan demonstrerede sin enorme klasse, da han søndag genvandt VM-guldet i landevejscykling.

I en hidsig spurt var slovakken hurtigst og slog Mark Cavendish (Storbritannien) og Tom Boonen (Belgien), som fik henholdsvis sølv og bronze.

Lige som Sagan har de begge vundet VM tidligere. Boonen i 2005, og Cavendish i 2011.

Peter Sagan gentog med søndagens sejr bedriften fra i fjor, hvor han også vandt guld, da der blev kørt i Richmond i USA.

Magnus Cort var den danske kaptajn, der skulle køres for, og han var også med i frontgruppen, da den kom afsted, men danskeren punkterede tidligt og gled derfor tilbage i anden gruppe.

Han sluttede som nummer 29.

Løbet åbnede sig straks fra start. Et udbrud fuld af ryttere uden chance for sejr stak afsted og fik et forspring på 11 minutter, men nede bag dem satte Belgien et voldsomt tempo, og hovedfeltet splittede i to grupper, da det ramte sidevinden i ørkenen.

Med 145 kilometer til mål var udbruddet indhentet, og frontgruppen med hele seks belgiere, Peter Sagan, Mark Cavendish, Alexander Kristoff, danske Magnus Cort samt en række andre store navne havde et minut ned til anden favoritgruppe, hvor alle Tysklands tre kaptajner og flere andre favoritter var sat.

Det var opfyldelsen af et dansk drømmescenarie.

Desværre for Magnus Cort fik han kort tid efter defekt, og da servicebilen lå langt tilbage, måtte han slippe frontgruppen. Med sit punkterede forhjul gled han ned i anden gruppe.

Kilometer efter kilometer var afstanden mellem de to grupper omkring et minut.

Men da frontgruppen indledte de syv afsluttende omgange på rundstrækningen mod mål voksede forspringet ned til Magnus Cort-gruppen afgørende. En stor gruppe med de danske hjælpere lå yderligere flere minutter efter.

Ryttere fra Cort-gruppen forsøgte flere gange med angreb for at komme op, men hver gang satte Belgien, som også var repræsenteret i anden gruppe, en effektiv stopper for forsøgene.

Dermed stod det klart, at verdensmesteren skulle findes i frontgruppen.

Tømt for kræfter kunne ingen af de godt 25 ryttere i frontgruppen slippe afsted med et angreb udefra, og så var der dækket op til en massespurt.

I den lukrerede Peter Sagan på sit gode antrit og på, at Mark Cavendish tabte positionen i sin hjælpers baghjul.

Michael Mørkøv, Matti Breschel, Søren Kragh Andersen, Christopher Juul-Jensen og Lars Bak udgik alle af løbet, før det blev afgjort.

/ritzau/