Sådan kommer VM i halvmaraton til at foregå

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kombinationen af elite og bredde i et VM-arrangement er aldrig set før, og Dansk Atletik Forbund får berettiget ros til skyerne fra både dansk og international side for det unikke koncept.

- Det er en idé med flere fædre, siger Jakob Larsen, direktør i Dansk Atletik Forbund.

- Vi gik til det internationale forbund, IAAF, med idéen, og det viste sig, at de havde haft de samme tanker. Det er en proces, der hele tiden har udviklet sig, og vi er stolte af vores arrangement.

Da DAF rundede de 30.000 tilmeldte, som starter lige efter de 225 VM-løbere, lukkede man. Havde man holdt tilmeldingen åben nogle måneder endnu, havde 40-45.000 løbere utvivlsomt løbet gennem de københavnske gader i dag.

Vejret har været med arrangørerne, løberne og København. For et år siden lå der sne i gaderne. I dag har foråret ramt byen, og vejret er nærmest perfekt med sol, vindstille og 10-12 grader under løbet.

IAAF/AL-Bank VM Halvmarathon har start og mål ved Christiansborg Slotsplads. Kl. 12.30 starter statsminister Helle Thorning-Schmidt kvindernes VM-felt, og 25 minutter senere sender kronprins Frederik de mandlige VM-løbere og de 30.000 andre, repræsenterende over 75 nationaliteter, af sted på en ideel rute. Den er flad, hurtig, omkranset af 100-150.000 tilskuere og lover flere tusinde personlige rekorder. Og for VMs vedkommende måske en vindertid under den magiske time.

DR1 sender fire timer live fra kl.11.30, og her er en håndfuld tilskuertips, hvis du skal ud på ruten:

  • Stil dig på Holmens Kanal mellem Christiansborg og Kongens Nytorv og oplev VM-stjernerne og det gigantiske felt lige efter starten.
  • Fra Kongens Nytorv kan du tage metroen til Forum og se løberne ved 15 kilometer eller til Frederiksberg og se dem ved 17 kilometer.
  • På Strandboulevarden kan du se løberne løbe i begge retninger (3-4,5 km og 8-9,5 km på ruten).
  • Frederiksberg Allé er pyntet op med flag på begge sider, og den brede allé skaber en særlig festlig VM-stemning.
  • På Oslo Plads kan du se løberne ved 2 og 11 km og derefter tage S-toget fra Østerport til Københavns Hovedbanegård og se dem igen ved 20 km plus opleve Hot Spot på Rådhuspladsen.
  • På Thorvaldsens Plads kan du se løberne kort før mål.
  • Vær opmærksom på, at ruten udelukkende kan krydses via de tre gangbroer i City, cykelbroen over Åboulevarden, tunellen under Østerport Station samt ved at tage metro eller S-tog.