Så vilde er de britiske cykelfans

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Interessen for cykling i England er massiv. Millioner af tilskuere var ude på både 1. og 2. etape i Yorkshire. Rytterne jubler over opmærksomheden, men flere er også chokerede over de fremmødtes optræden ude på ruten.

BT satte sig søndag middag ind i en bil med tilladelse til at køre på selve 2. etapes rute fra York til Sheffield. De 201 kilometer bød på ni stigninger, hvor særligt de 4,7 kilometer op ad Holme Moss var udset som et vanvittigt skue. Den melding holdt stik.

Briterne har tydeligt fattet interesse for cykling. Både Bradley Wiggins og Chris Froome har gjort deres til at skabe et boom. Men ligeså markant opmærksomheden er, ligeså farlig kan den være. For hovedparten af briterne er ikke vant til at agere tilskuere til store cykelløb.

Da BT kørte op af Holme Moss reagerede rigtig mange fremmødte ikke på væsentlige markeringer bagfra. Med hornet på bilen i bund stod de stadigvæk med ryggen til kørselsretning og hyggede videre, som om det er de kørende, der bør tage hensyn, ikke omvendt. Samme opfattelse havde eksempelvis BMC-rytteren Tejay van Garderen, der efter 2. etape straks tyede til sin Twitter-profil for at rase ud.

- Et farlig miks af forfængelighed og dumhed, lød det i van Garderens første tweet.

- Stående på midten af vejen med din ryg vendt mens 200 ryttere kommer mod dig bare for at tage en selfie, lød andet tweet og så sluttede BMC-rytteren af med et sidste.

- Når det er sagt, jeg elsker publikum og tak for jeres støtte. Men giv os venligst plads. Nu vil jeg putte is på mit knæ, skrev Tejay van Garderen.

Garmin Sharps Ramunas Navardauskas var også rasende på etapen. To gange slog han til tilskueres mobiltelefon, som var for enden af deres strakte arme, så de kunne tage billeder af de modkørende ryttere.

Allerede efter 1. etape bad Fabian Cancellara journalisterne om at videreformidle hans budskab om, at tilskuerne skulle give plads og respektere Tour de France-rytterne. Det så ikke ud til, at de havde fanget budskabet. Nu venter der én sidste etape i England, inden feltet bevæger sig til Frankrig. Mandag køres 3. etape fra Cambridge til London, og de 155 kilometer er ren sprinterterræn, så det handler i den grad om at træde tilbage, når toget kommer susende forbi.