Så lykkedes det omsider for Sergio García

Den 37-årige spanier stillede op til sin 74. major-turnering uden nogensinde at have vundet. Det blev der imidlertid lavet om på efter omspil .

11SPOgarcia2-151121.jpg
Sergio Garcia of Spain celebrates winning the Masters with a putt on the 18th green during a playoff against Justin Rose of England in the final round of the 2017 Masters golf tournament at Augusta National Golf Club in Augusta, Georgia, U.S., April 9, 2017. REUTERS/Brian Snyder Fold sammen
Læs mere

AUGUSTA; Georgia: Europas svar på Arnold Palmer var Severiano Ballesteros, der var meget, meget god til at slå sine drives lige ned ad fairway og endnu bedre til at redde dem igen, når de alligevel kom på afveje. Tre måneder før Sergio García blev født i 1980, vandt Ballesteros den første af sine to Masters-titler.

Som generationer af amerikanske golfspillere, der elskede Arnold Palmer, voksede García op med et brændende ønske om at blive som den ukuelige Ballesteros, hvis indflydelse på Garcías golfspil og liv næppe kan overvurderes. Næsten seks år efter Ballesteros’ død af hjernekræft besejrede García – på det, der ville have været Ballesteros’ 60-års fødselsdag – modstanderen Justin Rose, Augusta National Golf Club og alle sine egne dæmoner og vandt den 81. udgave af US Masters.

Det var Garcías første Major-titel i 74 forsøg, og måske var det derfor passende nok, at han måtte ud i et ekstra hul for at sikre sig titlen efter at have forfejlet et to meter put på det 72. hul, som ellers ville have afsluttet spillet i selve finalerunden. Da hans bold passerede kanten af hullet, kan det meget vel have bragt mindelser om British Open i 2007, da García ligeledes havde et put på det 72. hul og missede det for siden at tabe til Padraig Harrington i omspil.

Men García bevarede koncentrationen, da han og Justin Rose afsluttede deres runde på ni under og gik ud til omspil på det 18. hul.

Måske var det fordi, han havde følt Ballesteros’ tilstedeværelse hele ugen, for den 37-årige García sagde senere, at han havde været rolig og fattet. Uanset hvad der så end skete, sagde García til sig selv, så ville han under alle omstændigheder kunne køre ud ad Magnolia Lane efter sit 19. besøg på Augusta med en forbedring af sit hidtil bedste resultat – en fjerdeplads i 2004.

»Jeg var mere rolig end nogensinde før på søndagen under en Major,« sagde García.

Vidt forskellige typer

Selv om García og Rose er gamle venner og holdkammerater fra Ryder Cup, kunne de ikke være mere forskellige som golfspillere. Rose er kunstneren, der omhyggeligt holder sig ingen for linjerne, mens García spiller efter linjer, som de færreste andre kan se.

Men under det første hul i omspillet var det Garcías drive, der ramte fairway, mens Roses bold ramte et træ i højre side og faldt til ro i tæppet af fyrrenåle. Roses indspil nåede ikke op på green, mens García lagde sin bold blot tre meter fra flaget, hvilket fik Rose til at give ham en anerkendende gestus. Han trak sig tilbage som en gentleman og overlod scenen og bifaldet til García.

Da Rose havde afsluttet med en bogey, tilhørte rampelyset García, der sænkede sit birdie-forsøg og sank sammen i lettelse – eller måske vantro.

Det var den første US Masters siden 1954 uden Palmer, golfsportens første globale ambassadør, og der kunne ikke være fundet en bedre hyldest til hans arv end et storsindet amerikansk publikum, der gav spanieren en varm hyldest, som var han en af deres egne.

At det skulle tage García så lang tid at slutte sig til Ballesteros og en anden højt elsket landsmand José María Olazábal som vinder af en major-turnering, ville have været svært at tro i 1999, da García gjorde sin entré på golfscenen som teenager og sluttede lige efter Tiger Woods i P.G.A. Championship.

»Det er klart, at det her er noget, jeg har ønsket mig i lang tid,« sagde García under interviewet efter kampen.

»Men det har faktisk aldrig føltes som en skrækfilm. Det har været lidt som et drama, men selvfølgelig et med en lykkelig slutning.«

García og Rose endte tre slag foran Charl Schwartzel, sejrherren fra 2011, som sluttede alene på 68 slag.

Ingen i nærheden

To unge amerikanske stjerner, Jordan Spieth og Rickie Fowler, gik søndagen sammen, men i modsætning til de to europæere ansporede de ikke hinanden til at finde storspillet frem. Spieth endte på 75, og det var med birdies på tre af de sidste fire huller. Fowler, der var på jagt efter sin første major-sejr, havde syv bogeys – blandt andet på de tre sidste huller – og landede på 76. Selv om de indledte søndagen med en føring på to slag, endte Fowler og Spieth otte slag efter García og Rosen

»Jeg er bare lykkelig over, at vi endte runden med at gå under par, for der var et tidspunkt, hvor jeg tænkte, hvad pokker er det, vi går og laver her?« sagde Spieth efterfølgende.

Verdensranglistens nummer to, Rory McIlroy, søgte en masters-titel til at fuldende sin Grand Slam. Han endte på 69 sammen med Kevin Chappell efter en runde med fire birdies og en bogey. Men i modsætning til Spieth imploderede McIlroy ikke på noget hul: »Det var et temmelig udramatisk, stabilt masters i mit tilfælde.«

Rose, der vandt US Open i 2013, havdde håbet at kunne vinde på Augusta også og indskrive sig i det eksklusive selskab, der også tæller hans landsmand Nick Faldo.

»Jeg er skuffet, men forhåbentlig er det en masters, jeg vil huske med glæde,« sagde Rose efter slaget og tilføjede, at han »var lykkelig på Garcías vegne.«

»Man har ikke lyst til at tabe. Men det gør ikke så ondt, når det er til ham, « tilføjede Rose.

Sejren er helt klart en kulmination på Sergio Garcías golfkarriere, men måske er hans første major-titel alligevel ikke årets højdepunkt for ham. I juli skal han giftes med Angela Akins, som han mødte, da hun var journalist på Golf Channel.

Og nu, da García har fået sin grønne jakke, slipper han for at skulle høre, at han er den bedste spiller, der aldrig har vundet en major.

»Jeg ved så ikke, om jeg bliver den bedste spiller, der kun har vundet én major,« sagde han smilende.

»Men det kan jeg godt leve med.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist